Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinul anti-HPV va deveni mai accesibil pentru femeile între 18 și 45 de ani. Medic: Imunizarea ar trebui să fie obligatorie în rândul fetelor

Vaccinul împotriva HPV, care previne cancerele de col uterin, ar urma să fie compensat în premieră în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani.

Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei mese rotunde organizată de Ambasada SUA la București. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV, marcată anual pe 4 martie.

Cu această ocazie, Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, și-a exprimat tristețea cu privire la numărul mare de decese provocate de cancer din România.

În fiecare an, în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. În prezent, țara noastră are un program gratuit de vaccinare doar pentru fetele cu vârste între 11 și 18 ani.

După majorat, vaccinul trebuie plătit integral, iar costul serului nu îl face deloc accesibil pentru că depășește 2.000 de lei. 

Imunizarea ar trebui să devină obligatorie susține Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală

Vaccinarea împotriva HPV este esențială pentru prevenția anumitor tipuri de cancer cauzate de acest virus. Imunizarea ar trebui să fie obligatorie în rândul fetelor, însă ar trebui extinsă și în cel al băieților. Anunțul a fost făcut la Euronews România de doctorul Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

"Din păcate riscul celor care fac infecția cu HPV la un moment dat în timpul vieții, de a dezvolta ulterior cancer de col uterin și vorbim de toate tipurile de cancer de col uterin, dar nu e vorba numai de col uterin, e vorba și de cel vaginal și nu numai, riscul e foarte mare. Atunci trebuie să existe o protecție. Pentru vârsta 11-18 ani, pentru fetițe, este absolut obligatoriu ca aceasta vaccinare să se facă.

În plus, ar trebui ca pentru această vaccinar să se extindă vârsta și nu vorbim doar de fete și despre femei. Vorbim și despre bărbați, că și acolo este un risc chiar dacă e mai mic", a explicat medicul.

Vaccinarea băieților la fel de importantă ca cea a fetelor spune medicul ginecolog Radu Vlădăreanu, președinte al Societății Române de HPV

De aceeași părere este și medicul ginecolog Radu Vlădăreanu, care susține că atât fetele cât și băieții trebuie să fie vaccinați împotriva HPV.

"În primul rând, ar trebui probabil să includem vaccinarea băieților, la fel ca și a fetelor, așa cum au făcut undeva peste 70-80 de țări până acum. Este extrem de eficient, dacă ne vaccinăm la 11-15 ani, hai să zicem până în 18 ani, pentru că atunci generăm cea mai mare cantitate de anticorpi pe termen foarte lung și s-a dovedit foarte clar că nu mai este necesară o altă vaccinare pe parcursul vieții, deci imunitatea se menține.

Beneficiul este extrem de mare, dacă fata este vaccinată la 11-14 ani. Riscul de a dezvolta cancer de col scade dincolo de 90%. Dacă ne vaccinăm la 26 de ani, cu siguranță vom avea un beneficiu pentru a nu mai ne îmbolnăvi cu acele tipuri de HPV pe care le vom primi după această vaccinare, dar în spate avem o infectare probabilă cu niște tipuri de HPV, pentru care vaccinul nu își mai face efectul.

Acum, peste 18 ani sigur că e foarte bine dacă se va găsi o metodă de compensare, sigur nu va fi 100%, probabil, dar va contribui la creșterea accesului la vaccinare.

E un vaccin care, ați văzut în Portugalia, trebuie să fie făcut. Haideți să îl facem și să fie chemată toată lumea să îl facă", a declarat medicul Radu Vlădăreanu, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE