Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul plan de combatere a cancerului. Patriciu Achimaș Cadariu: Prevenției ar trebui să i se acorde un rol esențial

Începutul lunii octombrie este, la nivel mondial, dedicat luptei împotriva cancerului la sân. În România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul femeilor. Țara noastră se află în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul de femei care își fac anual screening mamar. În România a fost propus un plan național de combatere a cancerului care vizează prevenirea, diagnosticarea timpurie și îmbunătățirea tratamentului. Proiectul legislativ a fost aprobat de senat în unanimitate. Votul final aparține însă deputaților.

Patriciu Achimaș Cadariu, fost ministru al Sănătății, coordonator al planului de combatere a cancerului, a vorbit la Euronews România despre importanța luptei împotriva cancerului la sân în țara noastră. În viziunea sa, prevenția ar trebui să joace un rol esențial. Cu toate acestea, cel puțin la fel de importantă este partea de diagnostic și tratament.

„Prevenției ar trebui să i se acorde un rol esențial. Dacă ne uităm, toate documentele programatice ale Comisiei Europene, ale țărilor către care ne orientăm atunci când încercăm să ne organizăm, vedem că prevenția are o tot mai mare importanță. Dar, pentru o situație ca a noastră, a face numai prevenție și screening ar însemna numai să greșim, fiindcă ne-am trezi că identificăm o serie de leziuni incipiente și nu avem unde să le tratăm. Recomandarea pentru un sistem ca al nostru este acela de a dezvolta în paralel și prevenția și capacitatea de diagnostic și tratament.

Acest plan începe în școală, fiindcă el se adresează tuturor oamenilor sănătoși și începe cu informarea, adică ce putem face pentru a evita boala aceasta. Putem face multe lucruri astfel încât să evităm 30-40% dintre îmbolnăviri.

Esența planului este de a crea reglajele fine, acești piloni, raportați la nevoile noastre, adică la bolile care apar cel ma frecvent, ca incidență, ca mortalitate. Profilul României este diferit decât, să spunem, cel al Americii, și atunci nevoile pe care le avem și realitatea fac ca acest plan să fie unul personalizat pentru situația pe care o trăim în România”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.

Prevenția reprezintă partea ușoară

Totodată, Patriciu Achimaș Cadariu a subliniat că prevenția reprezintă partea cea mai simplă care poate fi realizată prin programe de educație și vaccinare anti-HPV. Totuși, provocarea majoră o constituie partea de diagnostic și tratament.

„În cazul prevenției, componenta de informare și de profilaxie primară cred că este mai ușor de făcut și cred că este o categorie care ar trebui să înceapă în școală, prin programe de educație, prin a cunoaște factorii de risc, de a avea acces la vaccinare anti-HPV. Lucrurile acestea sunt ușor de făcut. Mai complicat de realizat este profilaxia secundară, adică programele de screening. Avem experiențe din anumite proiecte care funcționează mai bine sau mai rău, dar a dezvolta exclusiv partea de screening fără a întări partea de diagnostic și tratament este la fel de important fiindcă degeaba facem screening dacă ajungem să tratăm leziunile prost”, a conchis Patriciu Achimaș Cadariu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE