Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană: Bruxelles prezintă noi orientări de depistare a cancerului

Comisia Europeană a prezentat marți propunerile sale de îmbunătățire a depistării cancerului în Uniunea Europeană. Se recomandă ca trei noi tipuri de cancer să fie depistate mai sistematic.

Noua abordare de depistare a cancerului vine la două decenii după ce Bruxelles a emis pentru prima dată o serie de recomandări.

Modificarea grupurilor țintă

Se prevede ca grupul țintă pentru cancerul de sân să fie extins pentru a include femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, în condițiile în care în prezent intervalul de vârstă este între 50 și 69 de ani.

De asemenea, testarea pentru virusul papiloma uman (HPV) va avea loc la fiecare cinci ani sau mai mult pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani.

Testare pentru alte trei tipuri de cancer

Executivul UE a recomandat, de asemenea, extinderea screening-ului organizat pentru alte trei tipuri de cancer.

Printre acestea se numără testarea pentru cancerul pulmonar pentru fumătorii actuali și foștii fumători în vârstă de 50-75 de ani, testarea pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani și supravegherea leziunilor precanceroase ale stomacului în locurile cu o incidență ridicată a cancerului gastric.

În prezent, se așteaptă ca aproximativ unul din doi cetățeni ai UE să dezvolte un cancer în timpul vieții, iar până în 2035 se preconizează că această boală va deveni principala cauză de deces în blocul celor 27 de țări, dacă nu se iau măsuri mai ferme.

Comisia, care va investi 100 de milioane de euro pentru a facilita punerea în aplicare a acestor noi recomandări, a îndemnat statele membre să le adopte în cadrul Consiliului până în luna decembrie a acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE