Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Medicii confirmă două decese cauzate de malarie, în România, la turiste întoarse din Africa

Două românce au murit, în urma infectării cu malarie, în ultimele zile, conform medicilor din București și Cluj-Napoca. Ambele au călătorit, în vacanță, în Africa.

Una dintre cele două este Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, care a fost găsită fără suflare, în locuința sa. În urma autopsiei, medicii legiști au stabilit drept cauză a morții malaria, pe care luat-o, cel mai probabil, în recenta vacanță petrecută în Zanzibar, potrivit stiridecluj.ro.

Conform informațiilor oferite de reprezentanții spitalului clinic "Dr. Victor Babeș", pentru Euronews România, o a doua persoană s-a stins, la unitatea medicală din București, din aceeași cauză.

Totodată, alți trei bolnavi confirmați cu malarie se află la această oră sub tratament.

Mai mulți români, întorși cu malarie severă din Zanzibar, internați săptămâna trecută

Zilele trecute, medicii de la "Victor Babeș" anunțau că au sub tratament patru pacienți cu malarie. Toți, turiști întorși din vacanța petrecută în Zanzibar. Precizau că unul dintre ei se află la Terapie Intensivă.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultimele trei luni au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie la români care au călătorit în Africa - patru în noiembrie și decembrie, trei în ianuarie.

Li s-ar adaugă cei trei bolnavi confirmați marți, pentru un total de 14.

Ce este malaria, boala transmisă prin înțepătura țântarului anofel

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles). Tratamentul implică administrarea unor medicamente antimalarice.

Specialiștii le atrag atenția oamenilor să se informeze înainte de a efectua călătorii în anumite țări, precum statele africane. De asemenea, agenţiile de turism sunt îndemnate de autorități să îndrume turiştii către cabinetele medicale specializate în boli infecţioase şi medicina călătoriei, pentru a se documenta cu privire la locul în care merg și, mai ales, informa despre cum să se ferească de boli tropicale.

”Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni", spunea, săptămâna trecut, Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş”, citată de Agerpres.

Principalele simptome în caz de malarie. Boala infecțioasă poate fi și mortală

Principalele semne şi simptome în cazul malariei sunt: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări.

Medicii atrag atenția asupra unui tipar: "în principal, malaria se manifestă prin febră aparută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la sau la trei luni (mai rar mai tarziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie", explică specialiștii de la "Victor Babeș".

De asemenea, de notat și că malaria se depistează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate. Este esenţial ca pacienţii să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a primi rapid tratament.

Persoanele infectate cu malarie, care nu merg de urgență la medic, își pun viața în pericol, avertizează autoritățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE