Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice favorizează răspândirea bolilor

Schimbările climatice „vor ucide, în cele din urmă, oameni”, avertizează Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei.

„Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul lor asupra bolilor infecţioase”, spune Peter Sand, directorul executive al Fondului, potrivit Agerpres.

„Este destul de alarmant”

Anumite zone ale Africii care nu au fost afectate de malarie sunt acum în pericol, pe măsură ce temperaturile cresc şi permit ţânţarilor să prospere, în special la altitudini mai mari. Populaţia acestor regiuni nu va fi imunizată, de aici apărând riscul unei rate mai mari a mortalităţii.

„Este destul de alarmant”, a spus Sand în timpul unei întâlniri cu Asociaţia corespondenţilor ONU.

În timp ce reapariţia focarelor de malarie a fost determinată până în prezent de frecvenţa tot mai mare şi de devastările cauzate de furtunile tropicale, „odată cu inundaţiile din Pakistan, acestea au căpătat o cu totul altă amploare”, a mai spus el.

Insecuritatea alimentară face oamenii mai vulnerabili

Alte ameninţări includ răspândirea tuberculozei în rândul unui număr tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume.

Sand a mai spus că insecuritatea alimentară va face oamenii mai vulnerabili la boli.

Întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât a fost pentru COVID-19, el a răspuns că da, însă a venit cu o precizare: „Asta nu înseamnă că suntem bine pregătiţi: pur şi simplu nu suntem la fel de nepregătiţi ca înainte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE