Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Schimbările climatice ar putea provoca următoarea pandemie

Aceste virusuri ar putea apărea printre speciile de animale până în 2070. Astfel, poate crește riscul ca bolile infecțioase emergente să treacă de la animale la oameni, potrivit unui nou studiu.

Acest lucru este valabil mai ales pentru Africa și Asia, continente care au fost puncte fierbinți pentru bolile mortale răspândite de la oameni la animale sau invers în ultimele decenii, inclusiv gripa, HIV, Ebola și Covid-19.

Cercetătorii, care și-au publicat concluziile în revista Nature, au folosit un model pentru a examina modul în care peste 3.000 de specii de mamifere ar putea migra și împărtăși virusuri în următorii 50 de ani dacă planeta se încălzește cu 2 grade Celsius.

Riscul unor viitoare pandemii din cauza schimbărilor climatice

Cercetătorii au spus că nu toate virusurile se vor răspândi la oameni sau vor deveni pandemii de amploarea Covid-19, dar numărul de virusuri între specii crește riscul de răspândire la oameni.

Pe măsură ce virusurile încep să se transmită între speciile gazdă, impactul asupra conservării și sănătății umane ar putea fi uimitor, potrivit studiului.

„Acest mecanism adaugă încă un strat modului în care schimbările climatice vor amenința sănătatea umană și animală. Nu este clar exact modul în care acești noi virusuri ar putea afecta speciile implicate, dar este posibil ca mulți dintre ei să se traducă în noi riscuri de conservare și să alimenteze apariția de noi focare la oameni”, a spus co-autorul principal al studiului, Gregory Albery, cercetător postdoctoral la Departamentul de Biologie de la Universitatea Georgetown.

Albery a avertizat că, deoarece apariția bolilor infecțioase determinate de climă probabil că se întâmplă deja, oamenii ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a se pregăti corespunzător.

Cercetările anterioare au analizat modul în care defrișarea, extincția și comerțul cu animale sălbatice duc la răspândirea bolilor de la animale la om, dar există mai puține cercetări despre modul în care schimbările climatice ar putea influența acest tip de transmitere a bolii.

Necesitatea de a limita pe cât posibil încălzirea globală

Coautorul studiului, Colin Carlson, a spus că trebuie să reducem gazele cu efect de seră și să renunțăm treptat la combustibilii fosili pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor infecțioase.

Jaron Browne, director de organizare al grupului de justiție climatică Grassroots Global Justice Alliance, a declarat că studiul evidențiază nedreptățile climatice trăite de oamenii care trăiesc în națiunile africane și asiatice.

„Națiunile africane și asiatice se confruntă cu cea mai mare amenințare de expunere la virus, ilustrând încă o dată modul în care cei din prima linie a crizei nu au făcut prea multe eforturi pentru a limita schimbările climatice”, a spus Browne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE