Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 90% dintre recifele de corali de pe planetă ar putea dispărea în următorii 30 de ani

Publicat de: Bianca Chirilă

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au avertizat că ar putea fi deja prea târziu pentru a salva aceste ecosisteme importante, care găzduiesc mii de specii.

Acest lucru ar putea provoca, de asemenea, o criză economică uriașă pentru o jumătate de miliard de oameni care depind de recife pentru locuri de muncă și venituri.

O echipă internațională de oameni de știință a publicat recomandări pentru conservarea recifelor de corali din lume, deoarece 90% ar putea dispărea în următorii 30 de ani.

Cercetările arată că unele recife de corali au capacitatea de a se recupera sau de a rezista stresului termic.

„Aceasta este o nouă direcție majoră de cercetare, pentru a găsi acele locații și a le proteja înainte ca acestea să dispară”.

-Jens Zinke, profesor de paleobiologie, Universitatea din Leicester

Unde sunt situate cele mai rezistente recife de corali?

Grupul Vibrant Oceans a identificat 50 de recife cu cea mai mare probabilitate de a supraviețui schimbărilor climatice. Acestea se găsesc în Oceanele Indian și Pacific, în Caraibe, precum și în Africa de Est. Altele se află în jurul arhipelagului Bahamas, Republicii Dominicane și statului american Florida.

De ce sunt recifele de corali un ecosistem atât de important?

Recifele de corali sunt colonii uriașe de animale nevertebrate marine, care secretă carbonat de calciu (n.r. calcar). Există peste 800 de specii diferite de recife de corali, care formează colonii. Un singur coral are un corp simplu, tubular, cu un inel de tentacule.

Au o gură centrală care filtrează alimentele, iar 90% din hrana lor provine din alge microscopice numite „zooxanthellae”. Aceste alge sunt cele care conferă recifelor de corali culorile lor extraordinar de vii, care variază de la nuanțe de verde, maro, roz, galben, roșu, violet sau albastru.

Ce se va întâmpla dacă recifele de corali ale lumii vor dispărea?

Aceste structuri uimitoare acționează ca bariere importante în apropiere de coaste și le protejează de valurile puternice care pot distruge plajele.

Recifele sunt cunoscute ca „pădurile tropicale ale mării”. Deși acoperă mai puțin de 1% din ocean, aceste ecosisteme găzduiesc 25% din întreaga viață marină, care reprezintă mai mult de un milion de specii.

În ultimii câțiva ani, recifele din întreaga lume s-au confruntat cu albirea coralilor ca urmare a temperaturilor mai ridicate cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

O creștere cu 1-2°C a temperaturilor marine în câteva luni poate duce la albirea coralilor, ceea ce înseamnă dispariția a unei suprafețe mari de recife de corali. Un astfel de fenomen a avut loc în 2016 în Marea Barieră de Corali, ducând la dispariția a aproape 50% dintre recifele de corali existente acolo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE