Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hackerii care au lăsat 26 de spitale fără sisteme informatice vor aproape 160 de mii de euro

Hackerii care au atacat cibernetic 26 de spitale din România au cerut o răscumpărare de de 3,5 BTC - aproximativ 157.000 de euro.

Atacatorii nu au specificat numele vreunei grupări care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail, potrivit dnsc.ro.

Directoratul și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută.

Mai mult decât atât, DIICOT anunţă că a deschis o anchetă și face cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice în cazul atacului cibernettic care a afectat luni activitatea mai multor spitale din București şi din ţară.

Cercetările au fost declanşate în urma sesizării a două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice.

”La data de 12.02.2024, două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu faptul că, în zilele de 11 şi 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat şi infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecinţă blocarea funcţionării acestui sistem şi a comunicaţiilor de orice fel, precum şi restricţionarea accesului la bazele de date informatice”, se arată în comunicatul DIICOT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE