Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Persoanele fără un venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Nu trece o zi fără ca sistemul medical românesc să nu aibă probleme. Oamenii care au un venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Drept urmare, ei nu pot beneficia de servicii medicale decontate de stat. Totul, din cauza unei probleme birocratice.

Sandra Alexiu, președinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti și Ilfov, a explicat că denumirea categoriei în care sunt incluse persoanele cu venitul minim garantat a fost schimbată, însă modificarea nu a fost operată și în sistem. Printre pacienții afectați sunt și bolnavi de cancer.

Practic, în acest moment, există o discrepanță între bazele de date ale diferitelor instituții, precum primării, școli, inspectoratul pentru handicap și sistemul informatic unic integrat al CNAS. Iar persoanele cu venit minim garantat sau cele care sunt co-asigurați nu mai figurează nicăieri. Grav este că printre cei afectați se numără și pacienți care au nevoie permanent de tratament.

Persoanele fără un venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al CNAS

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: "Persoanele care au ajutor social. Ei sunt înregistrați la primărie și, cu schimbarea unei unor chestiuni legislative, acum se numește un venit minim de incluziune. Din cauza faptului că s-a schimbat această denumire, trebuie schimbat peste tot tot ce înseamnă categoria legată de aceste persoane, inclusiv în sistemul informatic. Ori lucrul acesta nu s-a făcut la timp.

Sunt oameni care sunt internați la ora asta, sunt oameni care figurează cu diverse boli sau programe de sănătate, cu cancere, cu diabet, cu dializă și care sunt încadrați aici și, în momentul acesta, peste noapte au devenit neasigurați.

Aceste servicii medicale nu vor fi decontate de Casă în acest moment și pot fi imputate spitalului, medicului, oricui. Ei au trecut pur și simplu în categoria de neasigurați, unde beneficiază doar de pachetul minim de servicii medicale, care înseamnă doar oferirea de urgențe și consultații fără a avea bilet de trimitere."

Magdalena Vicoceanu, farmacist: "Atunci când sistemul este offline, nici medicul, nici farmacistul nu poate verifica starea asiguratului. Dacă medicul de familie a emis o rețetă în sistem offline, sistemul nu funcționează, iar farmacia o eliberează, atunci, la sfârșitul lunii, suma respectivă va fi imputată farmaciei. Problema este că, în afară de aceste cheltuieli care apar neprevăzute, pacientul este într-un risc mare de a nu putea beneficia de medicamente compensate, internări în spital sau analize medicale."

Mihaela Năstasă, medic primar medicină de familie, Iași: "Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări este o veșnică bătaie de cap. Am încercat de o sută de ori pe zi. Păi, luați-vă laptopul acasă. Lucrați noaptea, doamna doctor, după miezul nopții să știți că, uneori, funcționează. SIUI a fost făcut prost de la bun început. Deci a fost subdimensionat pentru nevoia și pentru accesul de servicii medicale."

În unele zone, casele județene de sănătate au reușit să aducă la zi baza de date. Însă problemele persistă în multe alte orașe. Problema a apărut încă de la finalul anului trecut, deci de mai bine de o lună. De altfel, Colegiul Medicilor din Bucureşti a făcut chiar acum câteva zile un apel către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cerându-i să rezolve problemele cu funcționarea sistemului informatic al CNAS, care în general este mai mult blocat. Medicii se plâng că lucrează în condiții de insecuritate.

Mihaela Năstasă, medic primar medicină de familie, Iași: "Am pățit chiar ieri. Pacient care apărea asigurat în sistem, în momentul în care a ajuns la farmacie, farmacia nu i-a onorat rețeta pentru că, pentru ei, apărea neasigurat. Atunci, evident că sunt bună de plată, odată ce el intra într-o altă categorie la momentul la care eu i-am acordat serviciile respective."

Din această situație, primii care au de suferit sunt pacienții. În acest moment, aproximativ 14 milioane de români figurează în baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca asigurați, sub diverse forme. Beneficiarii de ajutor social, adică cei cu venit minim garantat reprezintă peste 165 de mii. Sistemul informatic unic integrat al Casei de Asigurări de Sănătate a costat în total 300 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE