Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conferința de Securitate de la München, marcată de moartea lui Alexei Navalnîi. Soția disidentului rus, prezentă acolo, a făcut apel la luptă

Conferința de Securitate de la München a fost marcată de vestea morții lui Alexei Navalnîi. La eveniment a fost și soția opozantului, Iulia Navalnîia, care a făcut apel la comunitatea internațională să se unească și să lupte împotriva regimului lui Putin.

Iulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi, la Conferința de Securitate de la München

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, este prezentă la Conferința de Securitate de la München. Ea vorbit chiar la câteva ore după ce autoritățile ruse au anunțat decesul lui Navalnîi și a declarat că Vladimir Putin și regimul său „vor fi trași la răspundere”.

„Să fiu aici în fața dumneavoastră sau să mă duc înapoi la copiii mei? Apoi, m-am gândit. Ce ar fi făcut Alexei în această situație, în locul meu?”, spunea ea, la aflarea veștii care a zguduit întreaga planetă.

  • FOTO. Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaya, la mijloc, chiar la sosirea ei la Conferința de securitate de la München - 16 februarie 2024

Natasa Djulic Banovic, corespondentă Euronews: „Vestea morții lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, a fost anunțată participanților la Conferința de Securitate de la München. Aici se află și soția sa, Iulia Navalnaya, care a susținut o alocuțiune în care a spus că, dacă acest lucru se adeverește, atunci ea îl consideră pe Vladimir Putin direct responsabil.

Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a declarat că această știre o întristează și că America va considera Rusia răspunzătoare pentru faptă. Vorbind aici, la München, a mai spus că America își va menține poziția de lider global în lume. Ea a anunțat că Washingtonul lucrează la o soluție durabilă pentru conflictul din Orientul Mijlociu și că Ucraina va primi ajutor militar și financiar din partea Congresului american. La rândul lor, gazdele evenimentului (n.r. Germania) au reiterat sprijinul lor ferm pentru Ucraina și au spus, de asemenea, că sunt alături de NATO și că nu pot renunța la apărare”.

Europa trebuie să-şi consolideze capacitatea de a se apăra, indiferent de cine câştigă scrutinul prezidenţial din SUA din acest an sau de modul în care se încheie războiul din Ucraina, a precizat, sâmbătă, și cancelarul german Olaf Scholz, la aceeași conferinţă, informează Reuters.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prezent la Conferința de Securitate de la München

Prezent la la Conferința de Securitate de la München, până duminică, este și Angel Tîlvăr, care a declarat că a avut o întrevedere cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, și că alte șase aeronave F-16 olandeze vor ajunge la Centrul European de Pregătire F-16 din țara noastră.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Am mulțumit doamnei Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, cu care am avut o întrevedere în marja Conferinței de Securitate de la München, pentru decizia Guvernului de la Haga de a contribui substanțial, prin dislocarea de trupe și tehnică militară de înaltă performanță în România, inclusiv prin aeronave F-16, la întărirea apărării flancului estic al NATO și, în particular, a regiunii Mării Negre”.

În aceeași postare de pe Facebook, ministrul Apărării a făcut referire și la sprijinul pentru Ucraina.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Am amintit sprijinul ferm al României pentru instruirea piloților ucraineni în cadrul Centrul European de Pregătire F-16, atunci când aceștia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Fetești”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE