Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Cinci zone în care Rusia încearcă în prezent să rupă frontul

Ucraina este angajată într-o luptă disperată pentru a ține în frâu atacul rusesc. Forțele rusești au capturat în weekend orașul Avdiivka, prima victorie majoră a Moscovei pe câmpul de luptă de la cucerirea orașului Bahmut în luna mai a anului trecut.

Dar pe întreg frontul lung de peste 600 de km, Ucraina se confruntă cu o penurie de muniții. În acest moment, Rusia încearcă să atace în cinci direcții, așa cum notează The New York Times.

Avdiivka

Orașul Avdiivka, distrus și cucerit de ruși acum, se află la doar câțiva kilometri de orașul Donețk, pe care Rusia îl ocupă din 2014. După mai bine de 2 ani de lupte crâncene rușii au reușit să-i forțeze pe ucraineni să se retragă de aici. Această retragere s-a produs într-un mod dezorganizat, lucru care a dus la capturarea sau dispariția a aproximativ 1000 de militari ucraineni.

Nu este clar cât de departe ar putea rușii să avanseze dincolo de Avdiivka, dar următoarele centre urbane se află doar la aproximativ 50 de kilometri vest. Cucerirea orașului a dus la pierderi grele pentru ruși, zeci de mii de militari fiind uciși sau răniți, potrivit oficialilor occidentali. Un blogger militar rus care a dezvăluit pierderile militare rusești pentru cucerirea orașului Avdiivka (aproximativ 16.000 de militari), a fost găsit mort în Rusia.

Marinka

Luna trecută, forțele rusești au eliminat ultimii apărători ucraineni din Marinka, un alt oraș pe care rușii încearcă să-l cucerească de mult timp. La fel ca și Avdiivka, Marinka este un oraș distrus pe care rușii îl folosesc acum ca avanpost pentru noi atacuri. Capturarea orașului le-a permis rușilor să își îndrepte atenția spre un alt bastion ucrainean vital din sud, Vuhledar.

Anul trecut, rușii au încercat în mod repetat să atace orașul Vuhledar dinspre sud și au suferit pierderi catastrofale, inclusiv o înfrângere devastatoare într-una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din timpul războiului. Dar acum, după cucerirea orașului Marinka, rușii pot lansa atacuri dinspre nord.

Nu este clar câte forțe au mobilizat rușii în această direcție, dar oficialii ucraineni spun că Moscova păstrează în jur de 40.000 de militari în zona Mariupol sub formă de rezerve.

Robotîne

La Robotîne rușii încearcă să anuleze câștigurile teritoriale reduse obținute de ucraineni în cadrul contraofensivei din vara anului trecut. Ucrainenii au reușit să avanseze printre fortificațiile rusești aproximativ 16 km pe frontul de sud, până în zona satului Robotîne. Moscova pare acum hotărâtă să recâștige ceea ce a pierdut.

Kreminna

Forțele Moscovei sunt angajate și în nord-estul Ucrainei, în zona Kreminna, oraș pierdut în favoarea Ucrainei la sfârșitul anului 2022.

De când rușii au fost alungați din această parte a Ucrainei, aceștia au încercat să recupereze teritoriile pierdute. Anul trecut, rușii nu au reușit să câștige teren important aici. În acest moment forțele rusești se îndreaptă în două direcții dinspre orașul Kreminna: spre orașul Kupiansk, care a fost distrus, la nord, și spre Liman, aflat la peste 120 km sud. Rusia ar fi mobilizat aproximativ 100.000 de militari în zonă.

Bahmut

Rusia a distrus și apoi a cucerit orașul Bahmut în luna mai a anului trecut, ultima sa victorie teritorială semnificativă pe câmpul de luptă înainte de a avansa spre Avdiivka săptămâna aceasta. În momentul în care rușii au cucerit orașul Bahmut, forțele lor erau epuizate, iar grupul de mercenari Wagner care a condus lupta era în rebeliune deschisă împotriva Ministerului rus al Apărării.

Speranțele ucrainenilor de a exploata dezordinea pentru a contraataca în jurul flancurilor orașului s-au năruit însă rapid. Acum, rușii sunt cei care au preluat inițiativa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE