Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Doi ani de la invadarea Ucrainei: Doar 10% dintre europeni cred că Rusia poate fi învinsă de Ucraina. Ce cred românii

La doi ani de când Ucraina a fost invadată de Rusia, numai unul din zece europeni mai crede că Rusia poate fi învinsă. Concluzia aparține unui grup de studiu - Consiliul European pentru Relații Externe, care a realizat o cercetare în 12 state europene.

Autorii studiului spun că pentru a păstra sprijinul european necesar Ucrainei, ar fi nevoie ca liderii Uniunii să schimbe modul în care vorbesc despre război și să chiar să se gândească la ceea ce ar fi o așa numită pace acceptabilă.

Studiul pare a arăta o oarecare oboseală în rândul europenilor în legătură cu războiul din Ucraina. Cum putem interpreta datele?

”Uniunea Europeană rămâne în continuare încrezătoare în Ucraina, dar e nevoie de finanțare”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: Nu știu dacă e vorba neapărat de oboseală, cât de o percepție a ceea ce se întâmplă pe front și în plan internațional. Pentru că acest studiu care arată că 10% dintre europeni cred că Ucraina poate câștiga versus 20% care cred că Rusia poate câștiga vine după ce Ucraina a ratat o contra-ofensivă în vara anului trecut, după eternele dispute politice din Statele Unite în chestiunea finanțării și pe fondul posibilității ca Donald Trump să devină din nou președintele SUA.

Nu e deloc îmbucurător ceea ce se întâmplă. În general, Uniunea Europeană rămâne în continuare încrezătoare în Ucraina, dar e nevoie de finanțare, e nevoie de mai multe sprijin.

Putem să ne uităm în acest studiu care ne arată ce s-a întâmplat în plan european. Avem datele, ele sunt agregate de Guvernul britanic.

9% dintre români cred că Ucraina poate câștiga războiul

Cu albastru, este procentul de populație din diversele țări care crede că Ucraina poate câștiga războiul. Vedem România undeva cu 9%. Roșu reprezintă procentul de cetățeni europeni care cred că Rusia poate câștiga războiul. Vedem România, dublu - 18%. Tot ce vedem cu galben este compromisul, cei care cred în compromis.

Cei care au făcut studiul spun așa: este o nevoie de o schimbare în retorica politicienilor și în abordarea ideii de compromis favorabil. Cui favorabil? Pentru că, dacă dai dreptate Ucrainei, Ucraina a spus întptdeauna ”nu oprim războiul până nu recucerim ultimul centimetru invadat de Rusia”. De cealaltă parte, Rusia nu are nicio intenție, din ceea ce vedem la ora actuală, să renunțe la ce a cucerit. Și avem exemplul clasic Crimeea. Ocupată în 2014 și suntem în 2024. La 10 ani de atunci, nu s-a schimbat nimic.

”Ordinul lui Putin e concentrați-vă pe noi acțiuni în adâncime în interiorul Ucrainei”

Ordinul lui Putin e concentrați-vă pe noi acțiuni în adâncime în interiorul Ucrainei. Asta înseamnă, după cum a spus Putin, o organizare foarte bună, mai multe trupe, mai multă muniție. Sunt exact punctele slabe ale Ucrainei în această perioadă. Ucraina nu reușește să adune destui oameni pentru armată, nu mai are nici armament suficient.

Ne apropiem în Europa de alegerile europarlamentare. Avem o exacerbare a declarațiilor politice, extrema dreaptă nu stă. Am văzut foarte multe lucruri. Avem din România până în Franța și din Danemarca până în Italia, voci care spun că nu este treaba Europei să susțină Ucraina, mai bine ne-am vedea de problemele noastre. Dar să nu uităm, am avut un exemplu al Doilea Război Mondial. Erau alte motivații atunci, dar Uniunea Sovietică la acea vreme a ajuns până la Berlin și, dacă nu înainta frontul dinspre Vest, putea să ajungă și mai departe.

”Occidentul nu este foarte încântat când vede agresivitatea Rusiei”

Occidentul nu este foarte încântat când vede agresivitatea Rusiei și știe că Rusia nu se oprește aici. De aceea în ultima vreme vedem tot ce se întâmplă, o intenție de a înarma puternic Europa, de a o construi în jurul unei industrii militare, de a spori cheltuielile de apărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE