Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kremlinul reacționează după ce Occidentul îl acuză pe Vladimir Putin de moartea lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o colonie penitenciară din zona arctică a Rusiei, însă decesul său a fost pus de Occident pe seama lui Vladimir Putin. Inclusiv președintele SUA, Joe Biden, a spus clar că Putin este responsabil.

D. Peskov, despre acuzațiile asupra lui Putin: "Este absolut inacceptabil"

Între timp, Kremlinul a reacționat prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov: "Considerăm că este absolut inacceptabil să se facă asemenea declarații. Sincer, sunt detestabile. Dar sigur că aceste declarații nu îl vor afecta pe șeful statului nostru", a spus Peskov, potrivit Reuters.

El a fost întrebat cum a reacționat Putin la vestea morții lui Navalnîi, iar răspunsul a fost scurt și cuprinzător: "Nu am nimic de adăugat".

Din cauza misterului care planează asupra morții opozantului rus Alexei Navalnîi, miniștrii de externe ai G7 s-au reunit la conferința anuală de securitate de la Munchen, unde au cerut Rusiei să clarifice circumstanțele decesului. De pe 16 februarie și până acum, autoritățile ruse nu le-au permis membrilor familiei lui Navalnîi să vadă cadavrul.

Astfel, Uniunea Europeană discută deja pe marginea unor noi sancțiuni care vor fi aplicate Rusiei, pe lângă cele 12 pachete venite ca urmare a invadării Ucrainei, conform celor spuse de Josep Borrell. Dar rușii au spus, în mai multe rânduri, că nu sunt afectați de aceste sancțiuni și că le vor ocoli. Cu o parte din ele, chiar s-a întâmplat acest lucru. Navalnîi era cel mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin.

"Trebuie să dăm un mesaj de sprijin opoziţiei din Rusia. În consecință, pe ambele fronturi, cel politic şi cel militar, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi poporul rus care doreşte să trăiască în libertate", a precizat șeful diplomației Uniunii Europene.

Occidentul îl acuză pe Putin de moartea lui Navalnîi

Au existat și proteste după moartea lui Navalnîi, dar mult mai liniștite, având în vedere consecințele pe care le pot suporta protestatarii, adică pedeapsa cu închisoarea. Au fost deja arestate sute de persoane dintre cele care s-au adunat în Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Navalnîi. Au avut loc proteste și în alte țări, precum Germania, Italia, Polonia, Finlanda, Georgia și altele.

De-a lungul timpului, Navalnîi a criticat regimul lui Vladimir Putin. Cea mai puternică poziție pe care a avut-o a fost în timpul alegerilor pentru primăria Moscovei, din 2012.

Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare dintr-o regiune arctică a Rusiei, vineri, 16 februarie. Disidentul rus, cunoscut critic și opozant al președintelui Vladimir Putin, ar fi murit subit, după cum susțin oficialii ruși, în timp ce executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE