Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De teama închisorii, în Rusia au fost proteste tăcute după moartea lui Navalnîi. Oamenii au ieșit în stradă în mai multe țări

Moartea lui Alexei Navalnîi a stârnit reacții în toată lumea. Opozantul lui Vladimir Putin a decedat într-o închisoare extrem de dură din zona arctică a Rusiei, însă autoritățile nu au dat prea multe date.

Proteste după moartea lui Alexei Navalnîi

Între timp, Vladimir Putin se confruntă cu o serie de proteste, numai că acestea sunt destul de tăcute. De teama pedepsei cu închisoarea, oamenii au ieșit pe străzi și au improvizat niște altare, unde i-au adus un ultim omagiu disidentului care a murit în colonia penitenciară IK-3, unde condițiile sunt inumane.

Procuratura din Rusia i-a avertizat pe oameni să nu organizeze proteste în masă în centrul Moscovei: "Vă rugăm să rețineți că un eveniment în masă nu a fost coordonat cu autoritățile orașului, în conformitate cu procedura stabilită de lege".

VEZI GALERIA
15 imagini

Totuși, deși nu au fost foarte vocali, protestatarii s-au adunat în grupuri mici și au depus flori și coroane la memorialul de la Zidul Durerii pentru victimele represiunii politice din Moscova.

Deși noile reguli sunt extrem de dure în Rusia, unii protestatari nu s-au sfiit să dea și declarații curajoase.

"Nu mi-e frică. Ei pot doar să omoare. Suntem 140 de milioane! Nu putem să ne ridicăm și să spunem: pleacă?", a spus o bătrână, prezentă la protestele din centrul Moscovei.

O femeie a fost reținută de poliție după ce a desfășurat un banner.

Oamenii s-au adunat și în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, dar și în alte localități.

Au fost proteste și în alte țări. În Serbia, oamenii au făcut chiar și pancarte în care l-au numit pe liderul rus" Bloodimir". La Varșovia s-au adunat în jur de 100 de persoane în fața Ambasadei Rusiei și au declarat că "acestea sunt asasinate politice". În capitala Finlandei, Helsinki, mai mulți oameni au protestat în fața Ambasadei Rusiei, la fel ca la Vilnius sau în capitala Georgiei, unde zeci de persoane au aprins luminițe.

Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare dintr-o regiune arctică a Rusiei, vineri, 16 februarie. Disidentul rus, cunoscut critic și opozant al președintelui Vladimir Putin, ar fi murit subit, după cum susțin oficialii ruși, în timp ce executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

De-a lungul timpului, Navalnîi a criticat regimul lui Vladimir Putin. Cea mai puternică poziție pe care a avut-o a fost în timpul alegerilor pentru primăria Moscovei, din 2012.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE