Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt ceilalți disidenți ruși rămași după moartea lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi (47 de ani) a murit pe 16 februarie, în colonia penitenciară IK-3, dintr-o regiune arctică a Rusiei, însă cauzele decesului continuă să fie învăluite în mister. Vladimir Putin este acuzat direct că ar fi orchestrat uciderea disidentului rus, iar familia lui Navalnîi încă nu a văzut cadavrul.

Se spune că, de-a lungul anilor, liderul de la Kremlin a scăpat de mai multe voci potrivnice și persoane importante care deranjau. Navalnîi era cel mai vocal dintre acestea și chiar devenise subiect de documentar, distins cu premii. Dar după moartea sa, lumea se întreabă dacă a mai rămas totuși vreo opoziție în Rusia.

Disidenți ruși rămași după moartea lui Alexei Navalnîi

Navalnîi a fost primul lider al opoziției din Rusia care, în ultimii ani, a primit o pedeapsă lungă cu închisoarea, 19 ani. În cei trei ani de când Navalny și-a pierdut libertatea, mai mulți disidenți proeminenți au fost închiși, în timp ce alții au fugit din Rusia, sub presiune.

Unul dintre acești disidenți cunoscuți este Mihail Hodorkovski. În vârstă de 60 de ani, Hodorkovski este un fost magnat, devenit figură a opoziției ruse în exil. El a stat un deceniu într-o închisoare din Rusia, sub acuzații considerate pe scară largă drept răzbunare politică pentru contestarea guvernării lui Putin la începutul anilor 2000.

El a fost eliberat în 2013, cu puțin timp înainte ca Rusia să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. O grațiere-surpriză din partea lui Putin, în ajunul Jocurilor Olimpice, a fost văzută pe scară largă ca un efort al Kremlinului de a îmbunătăți imaginea Rusiei în Occident.

Hodorkovski s-a stabilit în Londra. De acolo, el a lansat Open Russia (n.r.: Rusia deschisă), un grup de opoziție care are un canal de știri și care a susținut candidații la diferite alegeri, a oferit asistență juridică inculpaților care se confruntă cu urmăriri penale motivate politic și a avut o platformă educațională.

Open Russia și activiștii săi din țară s-au confruntat cu presiuni constante din partea autorităților. Unii au fost urmăriți penal în Rusia, iar unul dintre lideri, Andrei Pivovarov, ispășește în prezent o pedeapsă de patru ani de închisoare. Grupul s-a închis, în cele din urmă, dar Hodorkovski și-a continuat criticile vocale la adresa Kremlinului.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, începută în februarie 2022, în urmă cu câteva zile, Hodorkovski și alți critici proeminenți ai lui Putin, inclusiv legenda șahului Garry Kasparov și fostul parlamentar Dmitri Gudkov, au format Comitetul Antirăzboi, o alianță care se opune invaziei și încearcă să-l submineze pe Putin.

Soția lui Vladimir Kara-Murza se teme că el ar putea avea aceeași soartă ca Navalnîi

Vladimir Kara-Murza. Cândva jurnalist și ulterior un politician proeminent al opoziției, Vladimir Kara-Murza (42 de ani) a primit cea mai lungă pedeapsă pronunțată la adresa unui critic al regimului lui Putin, 25 de ani, sub acuzația de trădare, pentru că a criticat războiul din Ucraina. El ispășește pedeapsa într-o colonie penală din Siberia și a fost plasat în izolare în repetate rânduri.

Kara-Murza a fost asociat cu liderul opoziției ruse, Boris Nemțov, un alt critic aprig al lui Putin, care a fost asasinat lângă Kremlin, în 2015. Cu câțiva ani înainte, Kara-Murza și Nemțov au făcut lobby pentru adoptarea Legii Magnitsky în SUA. Legea a fost un răspuns la moartea în închisoare a avocatului rus Serghei Magnitsky, care a dezvăluit o schemă de fraudă fiscală. Acesta a autorizat Washingtonul să impună sancțiuni rușilor considerați că încalcă drepturile omului.

Kara-Murza a supraviețuit la două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017, și a continuat să se întoarcă în Rusia, în ciuda temerilor că era destul de nesigur pentru el să facă așa ceva. De la arestarea sa din aprilie 2022, el a continuat să vorbească împotriva lui Putin și a războiului din Ucraina în mai multe rubrici de opinie și scrisori scrise din spatele gratiilor.

Soția sa, Evgenia, a militat, de asemenea, în mod activ pentru a-i asigura libertatea lui și a altor critici închiși la Kremlin. Ea a spus recent că se teme de faptul că soțul ei ar putea avea aceeași soartă ca Navalnîi. Evgenia Kara-Murza nu are nicio îndoială cine a fost responsabil pentru moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi în închisoare vineri.

"Să nu existe îndoială, acesta a fost un asasinat politic și o crimă comisă cu sânge rece, iar responsabilul este Vladimir Putin. Motivul pentru care Alexei Navalnîi a trebuit să fie eliminat așa este pentru că el a reprezentat o alternativă foarte puternică pentru Vladimir Putin și a refuzat să dea înapoi, a refuzat să fie redus la tăcere. Am fost îngrozită, desigur, dar, din păcate, nu surprinsă, pentru că asasinatele politice sunt ceva ce Vladimir Putin face de ani de zile", a spus Evgenia Kara-Murza, citată de publicația ABC.

Ilya Yashin (40 de ani) este un politician rus care a condus partidul PARNAS între 2012 și 2016 și a fondat mișcarea civică de tineret Oborona. El a refuzat să părăsească Rusia, în ciuda presiunii aplicate de autorități pentru a înăbuși diverse acțiuni ale sale.

El a spus că ieșirea din țară i-ar submina valoarea ca politician. Yashin, membru al consiliului municipal din Moscova, a fost un aliat vocal al lui Navalnîi. În cele din urmă, a fost arestat în iunie 2022 și ulterior condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pentru "difuzare de informații false" despre armata rusă, o infracțiune din martie 2022. Sentința dură nu a redus la tăcere criticile sale aspre la adresa Kremlinului.

Asociații lui Yashin își actualizează în mod regulat paginile de socializare cu mesajele pe care le transmite din închisoare. Într-un interviu acordat în închisoare pentru The Associated Press, în septembrie 2022, Yashin i-a îndemnat și pe rușii obișnuiți să ajute să răspândească vestea.

"Cererea pentru un punct de vedere alternativ a apărut în societate", a spus Yashin, din spatele gratiilor, citat de AP. El ispășește o pedeapsă de 8 ani și jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE