Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diplomații ruși, convocați de Marea Britanie după moartea lui Navalnîi. ”Considerăm autorităţile ruse pe deplin responsabile”

Publicat de: Euronews

Guvernul Marii Britanii i-a convocat pe diplomații ambasadei Rusiei pentru a le transmite că autoritățile ruse sunt considerate ”pe deplin responsabile” de moartea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului.

Ministerul britanic de Externe a precizat că moartea lui Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica trebuie să facă ”obiectul unei anchete complete şi transparente”, conform agenției France Presse, citată de Agerpres.

”În ultimii ani, autorităţile l-au întemniţat pe baza unor acuzaţii false, l-au otrăvit cu un agent neurotoxic interzis şi l-au trimis într-o colonie penală din Arctica. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura brutală a sistemului rus", a afirmat un purtător de cuvânt, potrivit unui comunicat.

Din acest motiv, Ministerul britanic de Externe "a convocat (vineri) ambasada Rusiei pentru a clarifica faptul că noi considerăm autorităţile ruse pe deplin responsabile", se precizează în text.

De altfel, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a susținut că preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să fie ”tras la răspundere” pentru moartea opozantului politic, aducând un omagiu "curajului" acestuia.

Vineri seara, sute de oameni s-au adunat în întreaga Europă şi în Statele Unite pentru a-i aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi, disidentul rus care a murit la vârsta de 47 de ani în colonia penală unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

În Londra, zeci de oameni s-au adunat în faţa ambasadei Rusiei și au afișat pancarte în limba engleză sau rusă, cu mesaje precum ”Putin asasin”, "Asasinii", "Navalnîi, eroul nostru", "Rusia mea este în închisoare", "Nu renunţa", "Suntem Navalnîi" sau "Putin arde în iad".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE