Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Garry Kasparov, maestru al șahului: Războiul nu se poate încheia decât prin înfrângerea totală a lui Putin

Razboiul din Ucraina nu se poate încheia decât cu înfrângerea totală a agresorului, pentru că orice alt tip de compromis nu ar face decât să garanteze continuarea într-o formă sau alta a acestui razboi, fie ea conventionala sau hibridă. Este parerea marelui maestru al șahului, Garry Kasparov, un cunoscut opozant al regimului condus de Vladimir Putin.

Kasparov s-a aflat la Bucuresti pentru a participa la deschiderea unui campionat de șah și a oferit un interviu exclusiv pentru Euronews Romania.

Euronews România: Ipotetic, ce s-ar întâmpla dacă ați merge acum în Rusia?

Garry Kasparov, maestru rus de șah: Oamenii care mi se alătură pe străzi, în Rusia, ajung fie în exil ca mine, fie în pușcărie precum Alexei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza, ori uciși, ca Boris Nemțov. Îți poți da seama care ar fi soarta mea în Rusia, dar la momentul plecării mele, acum zece ani, ar fi fost probabil arest la domiciliu, apoi arest și după asta, dacă aș fi rămas ferm ca Boris Nemțov, pur și simplu m-ar fi eliminat. Cred că acum, după ce Putin și-a arătat adevărata față întregii lumi, căci oamenii erau îngrijorați încă de la începutul domniei sale însă toată lumea a putut vedea abia acum brutalitatea, cruzimea regimului său în Ucraina, chiar credeți că ar trata orice lider al opoziției cu mai puțină cruzime? Soarta lui Alexei Navalnîi și a altor mii de oameni, căci nu știm toate numele prizonierilor politici din Rusia, și milioanele de victime inocente ale atacurilor barbare ale lui Putin în Ucraina, toate astea ar trebui să-ți spună că acest om, dictatorul rus, nu are alergie la sânge și nu ezită să facă orice e nevoie ca să rămână la putere, așa cum e acum.

Euronews România: Mulți campioni din Rusia suferă din cauza acestei situații și probabil că nu e corect pentru că nu este vina lor. Recent, jucători de tenis precum Kasatkina sau Putintseva au fost refuzați până și să le strângă mâna oponenților lor. Cum credeți că se simt?

Garry Kasparov, maestru rus de șah: Cred că oricine e încă în Rusia și concurează pentru Rusia trebuie să fie exclus de la turnee, de la evenimentele internaționale, dacă el sau ea nu precizează clar de care parte se situează. Fără o condamnare totală a războiului, n-ar trebui să fii lăsat să participi. Mă simt inconfortabil numai auzind asta. Cum se simt ei? Dar cum se simt mamele din Ucraina atunci când copiii lor sunt uciși de bombele rusești? Cum putem discuta în termeni de ”nu mă simt confortabil”? Părăsiți Rusia! Îmi vorbiți despre jucători de tenis. Păi ei sunt milionari... Bine, poate nu milionari, dar sunt destul de bogați ca să trăiască în altă parte. Tot ce trebuie să facă e să semneze o simplă declarație în care se spun trei lucruri: războiul e criminal, regimul e ilegitim, Crimeea e Ucraina. Și așa ți se permite să te integrezi. Dacă nu vrei să faci asta, nu poți juca! Am o opinie fermă despre chestiunea asta. Și eu sunt un sportiv rus, am fost un sportiv rus, sportiv sovietic, poate cel mai decorat din istorie, dar sunt și cetățean rus. Am pașaport croat, dar am și pașaportul rusesc, identitatea rusă. Mă opun lui Putin de mai bine de 20 de ani.

Primul meu articol despre Putin și despre amenințarea pe care el o reprezintă la adresa lumii libere datează din 4 ianuarie 2001, în Wall Street Journal. Acela a fost începutul. Și încă mă simt responsabil. În fiecare dimineață mă uit la știri și văd mai multe crime comise de trupele rusești. Eu și soția mea suntem amândoi ruși. Și ea are pașaport american, dar suntem ruși și noi niciodată nu l-am susținut pe Putin. Ca ruși, ca orice rus, știm că există o responsabilitate, așa cum mari germani precum Thomas Mann sau Marlene Dietrich au simțit că au o responsabilitate pentru crimele naziste și i s-au opus lui Hitler din prima zi. Deci cred că aceasta este o mare problemă de responsabilitate colectivă și de vină personală care vă rămâne legată de Rusia timp îndelungat. Din nefericire, mulți ruși nu pricep asta, dar ani de acum încolo, poate decade, vom trăi cu această situație.

Uneori, ceea ce au făcut ucrainenii m-a făcut să mă simt inconfortabil. Să iei cultura rusească prizonieră, cumva mă face să nu mă simt bine. Dar nu am niciun drept să îi critic! Pentru că, astăzi, Rusia în ochii Ucrainei nu înseamnă Puskin sau Dostoievski, ci Putin. Așa cum Germania în 1941-1942 nu însemna Wagner, nu însemna Goethe, nici Beethoven, ci însemna Hitler. Noi trăim acest moment oribil și, înainte ca războiul să se termine, dar și mulți ani după ce el se va fi încheiat, datoria fiecărui bărbat și a fiecărei femei cu rădăcini rusești este și va fi să treacă prin acest proces de reconciliere. Asta fi foarte dureros.

Și acum dacă prezentați aceste plângeri cred că este imoral și mi se pare dezgustător că acel Comitet Olimpic al Rusiei caută acest tip de scuze și auzi voci care spun ”da, să separăm sportul de politică”. Dictatorii nu fac niciodată această separare, ei caută oportunități de a-și promova agenda. Și de asta Putin împinge în față atleții ruși, chiar și fără steag rusesc oficial. Pentru că asta demonstrează că are influență.

Euronews România: Deci credeți că, la Olimpidă, Rusia ar trebui să fie exclusă total, sportivii nu să concureze cu alt steag?

Garry Kasparov, maestru rus de șah: Nu, ei pot concura cu acest steag. Este steagul ridicat de opoziția rusă ca să protesteze față de Putin, este un steag rusesc din care banda roșie a fost ștearsă pentru că noi credem că pe steagul Rusiei nu trebuie să fie sânge. Deci, tot ce trebuie sportivii să facă e să plece din Rusia lui Putin.

Imaginați-vă, Rusia lui Putin azi e un fel de Coreea de Nord care s-ar duce la război împotriva Coreei de Sud. Tot ce trebuie să faci e să alegi o parte. În timpul unui război – și acum e război – nu poți sta în mijloc. Nu te poți preface că ești la mijloc. Te duci de o parte sau de alta, e foarte simplu. Eu cred că acești jucători vor primi permisiune să joace oriunde, mai ales tenismenii care sunt sportivi faimoși care își și pot permite.

Oamenii mă întreabă: Ce ați fi făcut acum 30 de ani? De ce nu ați fost exclus după războiul din Afganistan? Dar erau alte vremuri, aveam prea puțină libertate de mișcare. Astăzi poți pur și simplu să pleci! Ai șansa să faci o declarație simplă prin faptul că pleci. Dar nu, ei vor să rămână acolo și să primească beneficii de acolo și pretind că nu sunt responsabili.

Înțeleg de ce ucrainenii îi ignoră și de ce alte națiuni, în special polonezii, țările baltice și cehii și românii refuză să dea mâna cu ei. Trebuie să fii de o parte. Eu am interviuri la televiziunile ucrainene o dată sau chiar de două ori pe săptămână și simt această furie. Eu sunt un prieten al Ucrainei, am susținut Ucraina din prima zi a agresiunii, încă din 2014. Și nu sunt surprins că foarte des diplomații ucraineni îmi vorbesc în engleză. Engleza lor uneori e bună, alteori nu atât de bună ca rusa pe care o vorbesc, dar ăsta e un simbol. Cel mai mare respect pe care îl poți primi de la ucraineni, ca rus, e dacă vorbesc cu tine în rusă. Uneori mă bucur de asta și sunt onorat de faptul că încă mai doresc să vorbească cu mine în rusă, recunoscând faptul că sunt diferit de Putin și de alții.

Euronews România: Cum se va termina războiul? Sunteți optimist?

Garry Kasparov, maestru rus de șah: Cuvântul ”optimist” probabil că nu își are locul aici pentru că în timp ce noi vorbim, oamenii sunt uciși. Probabil că vorbim deja despre un sfert de milion – nu sunt sigur de acest număr – de oameni care au fost uciși pe front, desigur ruși și ucraineni, dar acest număr va crește. Este un număr nebunesc! Nu știm câți civili au fost uciși de atacurile rusești, vorbim despre mii și mii de civili. Probabil că jumătate din Ucraina a fost decimată, dacă uiți la clădiri... De asta, ”optimism” e un cuvânt nepotrivit. Dar situația asta nu se poate încheia altfel decât prin înfrângerea totală a lui Putin în Ucraina. Dacă Putin are resurse să mai continue războiul, o va face. Pentru că războiul e singura lui justificare pentru a rămâne la putere. Deci singura cale de a încheia acest război și de a elimina amenințarea care vine de la Putin spre Europa, spre întreaga Europă, este ca Ucraina să câștige.

Victoria Ucrainei trebuie să aibă trei componente. Am susținut de la bun început, iar Comietul Rus de Acțiune - o mișcare pe care am fondat-o împreună cu Mihail Hodorkovski acum un an – a pus asta în declarația noastră: victoria Ucrainei înseamnă eliberarea totală a țării, inclusiv Crimeea și Sevastopol, daune plătite pentru stricăciunile făcute și asta înseamnă sute de miliarde de dolari, iar criminalii de război să fie aduși în fața justiției. Până când aceste 3 condiții nu se îndeplinesc, războiul nu se termină. A treia condiție este în mod special importantă pentru ca un nou guvern al Rusiei, după căderea lui Putin – care eu cred că este inimentă după ce steagul ucrainean se va ridica în Sevastopol -, să nu fie un nou guvern fascist. Pentru că mulți dintre apropiații lui Putin, cercul interior, sunt criminali de război. Și cred că Rusia nu va supraviețui mult sancțiunilor impuse.

Atâta vreme cât sancțiunile sunt acolo și nu se ridică înainte de judecarea criminalilor de război, cred că avem o șansă ca alți membri ai elitei ruse care ar putea fi hoți sau escroci, dar nu criminali de război, să caute alternative. Mai ales că, dacă Rusia falimetează și se prăbușește, marele beneficiar va fi China. Și cred că mulți ruși înțeleg acum că după căderea lui Putin, dacă Rusia nu găsește o cale spre familia statelor civilizate, înapoi spre Europa respectând cererile, China va fi marele beneficiar. Și China este țara care, spre deosebire de fanteziile lui Putin din Crimeea sau din Donbas, are noi cereri pentru 1,5 milioane de kilometri pătrați de teritoriu. Solicitări reale pe care China le face acum publice. De asta când se spune acum ”China îl susține pe Putin”...nu. China îi oferă puțin ajutor pentru că îi convine războiul care îl slăbește pe Putin, îi slăbește pe ucraineni, slăbește Vestul, iar America trebuie să fie atentă la Ucraina și nu la China.

Deci, având de ales între a deveni o provincie chineză și furnizor de materie primă către China și a găsi o cale înapoi spre spațiul euro-atlantic, cred că majoritatea rușilor va merge spre cea din urmă, a doua opțiune. Nu înseamnă că se va întâmpla neapărat așa, e o șansă, o oportunitate. Și Mihail Hodorkovski, eu și alți aliați de-ai noștri lucrăm pentru a oferi țării noastre această șansă. Dar nimic nu se va întâmpla înainte ca Ucraina să câștige războiul. De asta credem și am zis de multe ori că datoria fiecărui patriot rus este să ajute Ucraina să câștige războiul. Asta e ca și în cazul celui de-al Doilea Război Mondial: singura șansă pentru viitor a Germaniei a fost înfrângerea lui Hitler. Acum, singura șansă pentru ca Rusia să supraviețuiască într-o formă de stat, nu în parte, ca o nouă federație, care va aboli ambițiile imperiale atât pe plan domestic, cât și internațional, este de ca Putin să fie înfrânt. Total înfrânt. Orice alt deznodământ va garanta că războiul, fie el deschis sau hibrid, va continua.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE