Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Paradă la Moscova. Vladimir Putin: Împotriva noastră a fost declanșat un adevărat război. Au uitat cine a învins fascismul

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Vladimir Putin participă la grandioasa paradă organizată pe 9 mai, în Piața Roșie din Moscova. Ceremoniile marchează victoria asupra Germaniei naziste.

Vladimir Putin a ținut un discurs în cadrul paradei: ”Ziua Victoriei este o sărbătoare pentru a-i onora pe bunicii taților noștri, care au luptat pentru patrie. Au salvat lumea de nazism”, a spus Putin mulțimii.

Potrivit președintelui Putin, Rusia se apără împotriva „terorismului internațional”.

„Vom apăra cetățenii”, spune el.

Împotriva noastră a fost declanșat un adevărat război. Încearcă să ne impună voința lor. Au uitat cine a învins fascismul.

Vor distrugerea, destrămarea țării noastre.

Vor să distrugă centrele suverane de dezvoltare. Tocmai acesta este motivul a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Dar ia amploare tendința unei lumi multipolare”.

Vladimir Putin le-a mulțumit militarilor care luptă în Ucraina.

Putin: Strămoșii au dovedit că nimic nu e mai puternic decât dragostea pentru Patria Mamă

În încheierea discursului său, i-a încurajat pe cei care își ”îndeplinesc datoria militară”.

”Vă primim pe toți, pe toți cei care luptă pentru Rusia, pe toți cei care își îndeplinesc datoria militară. În timpul Marelui Război Patriotic, strămoșii noștri au dovedit că nu există nimic mai puternic decât dragostea pentru Patria noastră, pentru Rusia, pentru armata noastră, pentru victorie”, a fost mesajul președintelui rus.

Lideri din fostul URSS, prezenți la Moscova

Deși oficialii de la Moscova au anunțat că va fi întărită securitatea înaintea ceremoniilor, purtătorul de cuvânt al lui Putin a precizat că acesta va fi prezent la paradă. La festivitățile din Piața Roșie vor participa mai mulți președinți ai unor țări din fostul URSS, printre care și liderul Kârgâzstanului, Sadâr Japarov.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Dragă Sadâr, dragi colegi și prieteni, suntem foarte bucuroși să vă vedem pe toți la Moscova, în special în ajunul Zilei Victoriei. Este important să fiți alături de noi în acest moment. Știm cu toții bine și ne amintim că 360.000 de locuitori din Kârgâzstan au mers pe front atunci și mai mult de jumătate dintre ei, 134.000, dacă nu mă înșel, nu s-au întors."

Sadâr Japarov, președintele Kârgâzstanului: "Nu vom uita niciodată eroismul părinților și bunicilor noștri, care au trecut prin mari greutăți și lupte pentru libertatea generațiilor viitoare. Ei vor rămâne mereu în inimile noastre."

Cu o zi înaintea ceremoniilor oficiale, comuniștii ruși au depus flori la Monumentul Eroului Necunoscut de lângă Kremlin și au acuzat occidentul pentru problemele mondiale.

Ghennadi Ziuganov, președintele Partidului Comunist rus: "Astăzi, principalii teroriști de pe planetă sunt americanii. Principalul terorist financiar este dolarul, principalul violator sunt naziștii, fasciștii, banderiții. Și ar trebui să înțelegem perfect că noi continuăm marea lucrare a părinților și bunicilor învingătorilor."

Ca și anul trecut, serbările sunt și acum umbrite de războiul din Ucraina. Președintele de la Kiev a anunțat că țara sa nu va marca capitularea nazistă pe 9 mai. Oficialii ruși cred însă că ucrainenii vor serba Ziua Victoriei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Suntem convinși că, de fapt, există o mulțime de oameni în Ucraina pentru care este încă o zi sacră. Există și veterani care au luat parte la Marele Război Patriotic, există rudele și prietenii lor, pentru care această zi este și va rămâne sfântă."

Rusia serbează 78 de ani de la victoria sovieticilor asupra naziștilor în cel de-Al Doilea Război Mondial. În mod tradițional sunt organizate parade care să demonstreze că țara este o putere militară mondială.

Ziua Victoriei a început cu un atac în Ucraina

Rusia a început Ziua Victoriei cu un atac cu rachete asupra Ucrainei. E alertă aeriană pe întreg teritoriul țării, iar oamenii sunt îndemnați să se ascundă în adăposturi.

Primele explozii au fost auzite în capitala ucraineană, orașul Kiev, în jurul orei 5 dimineața. Apărarea aeriană încearcă să respingă atacul rusesc, a anunțat administrația militară locală. Agențiile de presă ucrainene publică imagini din stațiile de metrou pline cu oameni care s-au ascuns de bombardamente. Este a doua zi consecutiv când Kievul este atacat.

Luni, 35 de drone kamikaze au fost doborâte deasupra orașului. Mai multe fragmente din aceste au căzut peste case, iar cel puțin cinci oameni au fost răniți. A fost bombardat și orașul Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina, dar și Odesa, cel mai mare port de la Marea Neagră.

Distribuie

Taguri