Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transnistria cere Rusiei să trimită soldați în zonă. Autoritățile separatiste vor triplarea așa-zisului contingent de menținere a păcii

Autoritățile pro-ruse din regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova solicitată Rusiei să trimită mai mulți soldați în zonă. Este vorba de creșterea contingentului așa-ziselor trupe de menținere a păcii, potrivit agenției ruse Ria Novosti, care-l citează pe șeful biroului Transnistriei la Moscova. 

Pericolul din regiunea separatistă

În prezent, potrivit administrației separatiste de la Tiraspol, în regiune sunt 450 de soldați ruși, dar și-ar dori un număr de trei ori mai mare. Separatiștii își argumentează cererea prin “agravarea riscurilor de securitate, inclusiv a amenințărilor teroriste.” Autoritățile pro-ruse propun ca soldații să fie mobilizați și din rândul localnicilor care dețin cetățenia rusă. Pe lângă militarii din așa-zisele trupe de menținere a păcii, în Transnistria mai sunt în jur de 2.500 de militari din  Grupul Operativ de Trupe Ruse.

Autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că  acești militari staționează ilegal în țară și solicită retragerea lor imediată. Pe de altă parte, Rusia refuză și spune că militarii păzesc unul dintre cele mai mari depozite de armament din regiune, ce se află la granița cu Ucraina.

După invazia rusă în Ucraina, autoritățile de la Kiev au vorbit de mai multe ori despre pericolul deschiderii unui al doilea front de către trupele ruse din regiunea separatistă. În prezent, Ucraina menține un important contingent al armatei sale la granița cu Republica Moldova pentru a face față unor eventuale provocări din partea separatiștilor pro-ruși.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE