Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interviu cu Garry Kasparov, cel mai bun jucător de șah din toate timpurile. Ce spune despre situația din Ucraina și despre Putin

Publicat de: Euronews

”Întrebarea nu este cum se va termina războiul din Ucraina, ci cât de mare va fi prețul plătit pentru finalul acestuia”, sunt declarațiile lui Garry Kasparov. Cel mai bun jucător de șah din toate timpurile a oferit un interviu în exclusivitate pentru Euronews România.

Credeți că omenirea a înțeles ceva din trecut? Pentru că ceea ce se întâmplă acum este ca și cum istoria s-ar repeta. Ne așteptam să vedem ceea ce face Putin acum? Ne-am gândit că asta se va întâmpla într-o zi?

Garry Kasparov: ”Eu m-am gândit, da, pentru că obișnuiesc să citesc cărți de istorie și pentru că l-am ascultat atent pe Putin. Am știut mereu că dictatorii mint întotdeauna despre ceea ce au făcut, dar, mai întotdeauna, sunt foarte deschiși, foarte sinceri în legătură cu ceea ce au de gând să facă. Hitler a scris Mein Kampf în 1924 și l-a publicat în 1925. Și nimeni nu i-a luat în serios cartea. Putin a vorbit de multe ori despre prăbușirea Uniunii Sovietice ca fiind marea catastrofă geopolitică a secolului XX, dar niciodată nu a menționat nimic despre faptul că a fost agent KGB. Discuțiile sale și acțiunile lui simbolice, cum ar fi revenirea la fostul imn sovietic au fost indicii clare despre ce avea în minte Putin, dacă i se va da ocazia. Desigur, au existat mereu dictatori cu idei complet sumbre, cărora nu le-a reușit planul, dar când auzi astfel de idei trebuie să acționezi.”

Șahistul a mai adăugat că Putin nu poate fi învinovățit, pentru că știe să se ascundă, dar mereu și-a expus planurile.

”Și, cu toate crimele pe care le-a comis Putin, nu poți să-l învinovățești direct, pentru că știe să se ascundă foarte bine, dar el mereu și-a expus planurile. Și ai dreptate când spui că natura umană se schimbă foarte greu. Da, avem tehnologie grozavă, dar tehnologia este agnostică. Inteligența artificială nu este nici bună, nici rea, însă oamenii au încă monopolul asupra răului. Cred că este timpul să recunoaștem că răul există, că răul nu moare. Firește, vă puteți aștepta ca răul să fie îngropat sub dărâmături, pentru o vreme, dar, în momentul în care ne pierdem vigilența, în momentul în care privim lucrurile superficial, răul iese la suprafață”, a mai spus Kasparov.

”Răul nu a învins niciodată și răul nu va învinge niciodată”

”Răul nu a învins niciodată și răul nu va învinge niciodată. Eu cred că binele va învinge. Întrebarea nu este cum se va termina acest război, întrebarea este cât de mare va fi prețul plătit și, din păcate, fiecare întârziere în a opri răul, fiecare întârziere în a-l opri pe dictator, face ca prețul plătit să fie și mai mare, așa că trebuie să ajungem în acel punct în care să ne asigurăm că ajutăm Ucraina cu fiecare armă, fiecare resursă pe care o deținem. Ucraina trebuie să câștige războiul. Trebuie să fie reîntregită și liberă, pentru că Ucraina luptă pentru noi toți, iar rezultatul acestui război va defini viitorul, nu doar în anii care urmează, ci în deceniile care urmează. Acestea sunt momente de cotitură în istorie. Sunt acele momente care decid în ce direcție vor merge lucrurile în istorie, în viitor. Și acum, suntem într-un astfel de moment”, a adăugat acesta.

Kasparov a mai adăugat că este încrezător că lumea liberă va ști să recunoască un pericol.

”Sunt mai încrezător decât înainte că lumea liberă va ști să recunoască un pericol”

”Sunt mai încrezător decât înainte că lumea liberă va ști să recunoască un pericol, dar acum, din păcate, prețul este plătit de Ucraina, cu sânge ucrainean, și este un preț mult prea mare. Este tragic și dureros când te gândești că acest lucru ar fi putut fi evitat, evitat de noi, de lumea liberă, fiind mai hotărâți, mai fermi în acțiunile noastre împotriva răului. Dar acum am ajuns în acest punct și trebuie să facem totul pentru a eradica acest rău. Bun, acest rău poate se va întoarce într-o zi, dar trebuie să stârpim răul acum și să ne asigurăm că războiul nu se va termina cu un fel de acord de pact cu răul. Cred că victoria ucraineană trebuie descrisă pur și simplu în trei puncte. Primul, Ucraina să fie eliberată complet, inclusiv Crimeea. Apoi, daunele produse de Rusia trebuie plătite integral și vorbim aici de sute de miliarde de dolari, daunele aduse Ucrainei. Și criminalii de război, aici e foarte important. Criminalii de război trebuie aduși în fața justiției. Abia atunci ne putem aștepta la o pace relativă, temporară, iar noi să începem să ne regrupăm și să reconstruim lumea, să creăm o nouă infrastructură de securitate, până când generația următoare va uita lecțiile învățate și va repeta greșelile noastre”, a conchis Kasparov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE