Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 75. Zelenski: „Am câștigat atunci, vom câștiga și acum”

UPDATE 20.00 Rusia neagă că a rămas fără rachete moderne; media ucraineană semnalează utilizarea de rachete sovietice X-22

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, aşa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina.

Media ucraineană Defense Express semnalează însă luni utilizarea de către aviaţia rusă a rachetelor X-22 de fabricaţie sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

"Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare", a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus.

UPDATE 19.00 Putin spune că nu e niciun dubiu că Rusia îşi va atinge obiectivele în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că, fără niciun dubiu, Rusia îşi va atinge obiectivele în campania sa militară în Ucraina, asigurând că toate planurile în acest scop sunt puse în aplicare.

La întâlnirea cu tatăl lui Vladimir Joga, un militar rus care şi-a pierdut viaţa la 5 martie în Volnovaha, regiunea Doneţk, preşedintele rus a spus că "băieţii se luptă cu curaj, eroic şi profesionist".

"Toate planurile sunt puse în aplicare. Obiectivele vor fi atinse, nu există nicio îndoială", a asigurat Putin după tradiţionala paradă militară din Piaţa Roşie cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste.

UPDATE 18.00 Macron crede că pacea trebuie construită fără ”umilirea” Rusiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără ”umilirea” Rusiei.

”Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia (...) Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea”, a afirmat Macron într-o conferinţă de presă la Parlamentul European, la Strasbourg.

UPDATE 17.30 Treisprezece state membre UE se opun modificării tratatelor

Treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă.

"Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea" unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea semnatară.

Cele 13 state membre susţin că "nu exclud nicio opţiune în acest stadiu" dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc.

UPDATE 16.00 Vizita președintelui Consiliului European în Odesa, întreruptă de rachete

Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă.

Charles Michel s-a întâlnit cu premierul ucrainean Denis Şmigal. Cei doi au fost nevoiți să întrerupă reuniunea și să se pună la adăpost, pentru că regiunea a fost lovită de rachete.
Charles Michel a scris pe Twitter că a venit la Odesa pentru a celebra Ziua Europei.

UPDATE 15.00 Ucraina: Xi i-a spus lui Scholz că trebuie depuse toate eforturile pentru a se evita intensificarea conflictului

Preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat luni, într-o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz, că trebuie depuse toate eforturile spre a se evita transformarea conflictului din Ucraina într-o ”situaţie de negestionat”, a transmis radioul public chinez.

”Trebuie făcute toate eforturile pentru a se evita intensificarea şi extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea conduce la o situaţie de negestionat”, a afirmat Xi în discuţia prin videoconferinţă.

De asemenea, preşedintele chinez a invitat Germania să participe la Iniţiative de securitate globală, un cadru larg şi vag pe care Xi Jinping l-a prezentat luna trecută şi care susţine principiul 'securităţii indivizibile', un conceput invocat de Rusia pentru a justifica atacarea Ucrainei.

UPDATE 13.38: Fără anunțuri festiviste din partea lui Putin

Vladimir Putin nici nu a anunțat victoria forțelor ruse în Ucraina și nici nu a declarat mobilizare generală pentru a invinge rezistența ucraineană, așa cum se așteptau unii analiști de politică externă, remarcă euronews.com.

UPDATE 10:50 Putin spune că acțiunea militară din Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul „se pregătea să ne invadeze teritoriul, inclusiv Crimeea”

Vorbind la parada militară care marchează victoria în cel de-al Doilea Război Mondial asupra naziștilor, Putin a făcut o paralelă între lupta Armatei Roșii împotriva trupelor naziste și acțiunea forțelor ruse în Ucraina. El a spus că intervenția din Ucraina a fost o mișcare oportună și necesară pentru a evita o potențială agresiune.

El a adăugat că trupele ruse luptă pentru securitatea țării în Ucraina și au păstrat un minut de reculegere pentru a onora trupele căzute în luptă. „Voi luptaţi pentru Patria voastră, pentru viitorul ei”, a declarat Vladimir Putin, în timpul discursului susţinut de la tribuna Kremlinului, în Piaţa Roşie. „Moartea fiecărui soldat şi ofiţer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de familiile lor”, a asigurat Putin.

Preşedintele rus şi-a încheiat discursul cu îndemnul lansat soldaţilor din Piaţa Roşie: „Pentru Rusia, pentru Victorie, Ura!”

Circa 11.000 de militari sunt prezenţi la defilarea din Piaţa Roşie, potrivit Agerpres. Manifestări similare au loc în alte 28 de oraşe ruse, din Vladivostok, în Oceanul Pacific, până în Sankt-Petersburg, la Marea Baltică.

UPDATE 10:00 Zelenski: „Am câștigat atunci, vom câștiga și acum”

„Suntem mândri de predecesorii noștri care, împreună cu alte popoare în cadrul coaliției anti-Hitler, au învins nazismul. Nu vom lăsa pe nimeni să-și însușească această victorie", a transmis Zelenski printr-un mesaj video, filmat pe bulevardul central al Kievului.

„Am câștigat atunci, vom câștiga și acum”, a adăugat el, făcând referire la invadarea Ucrainei de către Rusia din 24 februarie.

UPDATE 9:30 Tensiuni pe parcursul Zilei Victoriei

Armata Ucrainei avertizează că există o „probabilitate mare de lovitură cu rachete” pe fondul războiului Rusiei asupra Ucrainei.

Statul major al armatei ucrainene a mai spus că în zonele controlate de ruși din Zaporizhzhia, trupele ruse au început „sechestrarea documentelor personale de la populația locală, fără un motiv întemeiat”. Ucraina a declarat că trupele ruse au confiscat documentele pentru a forța localnicii să participe la comemorările de Ziua Victoriei din acea zonă.

UPDATE 9:10 Japonia renunță treptat la petrolul rusesc

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat, luni, că țara sa va începe, de asemenea, să elimine treptat importurile rusești de petrol, în conformitate cu celelalte țări aliate din G7.

Aproximativ 4% din importurile de petrol ale Japoniei provin din Rusia.

UPDATE 8:55 Pe străzile orașului Vladivostok din Rusia începe sărbătorirea Zilei Victoriei

Oamenii din Vladivostok au ieșit în stradă pentru a urmări parada care marchează victoria Rusiei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Paradele din acest an căpătă o semnificație aparte: ele vor fi folosite, probabil, pentru a încerca să se justifice războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina, un război care a durat și a costat mult mai mult decât Moscova se aștepta inițial.

Vladimir Putin urmează să prezideze, în decursul zilei, parada din Piața Roșie din Moscova.

Zelenski acuza Rusia de un nou masacru

A 75-a zi de război a început cu confirmarea unui nou masacru de către autoritățile de la Kiev. Însuși președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 60 de persoane și-au pierdut viața în estul țării, unde armata rusă a bombardat, sâmbătă, o școală aflată în localitatea Bilohorivka. Se dau lupte grele în zonă, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, primul care a vorbit despre masacru. Aproximativ 90 de persoane se adăposteau în subsolul școlii bombardate, care a luat foc, a mai spus acesta.   

Putin: „Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări.”

„Ca și în 1945, victoria va fi a noastră”, a transmis, de la Moscova, președintele rus, Vladimir Putin. „Astăzi, soldații noștri, ca și strămoșii lor, luptă umăr la umăr pentru a-și elibera patria de ticăloșia nazistă”, a spus Putin, într-un mesaj adresat țărilor din fostul bloc sovietic și regiunilor separatiste din estul Ucrainei. „Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări”, a adăugat liderul de la Kremlin. Peste doar câteva ore, la Moscova va fi organizată o paradă militară care să marcheze victoria împotriva Germaniei naziste.

Preşedintele rus „este responsabil pentru odioase crime de război”, a afirmat duminică, la Kiev, premierul canadian Justin Trudeau, după ce a vizitat oraşul Irpin.

Oraşul, situat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Kiev, a fost scena unor lupte grele între ruşi şi ucraineni în primele zile ale invaziei ruse, la sfârşitul lui februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestui oraş, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, apoi l-a ocupat pe parcursul lunii martie. Kiev acuză, de atunci, forţele ruse că au comis masacre acolo - la fel ca în oraşul vecin - Bucea.

Statele din G7 vor să renunte la petrolul rusesc

Statele din G7 - SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Japonia - se angajează să renunțe, treptat, la importurile de petrol rusesc. Această decizie „va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul” împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Renunțarea la petrolul rusesc se va face „într-o manieră adecvată şi raţională”, au precizat şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din G7, într-un comunicat.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE