Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc și-a exprimat intenția de a merge la Moscova și de a-l întâlni pe Vladimir Putin, pentru a-i cere să pună capăt războiului, dar nu a primit încă niciun răspuns.

Suveranul pontif a vorbit despre eforturile pe care le depune, alături de secretarul de stat al Sfântului Scaun, Pietro Parolin, pentru a obține o întâlnire cu președintele Rusiei. Papa Francisc a vizitat ambasada Rusiei de la Vatican, chiar la începutul războiului. El declară că este pregătit să meargă la Moscova, pentru a face un nou apel la pace.

Îngrijorarea papei Francisc este că, deocamdată, Putin nu se va opri, transmite Agerpres, potrivit unui interviu pentru cotidianul Corriere della Sera.

„Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită unele deschideri. Încă nu am primit răspuns şi continuăm să insistăm, deşi mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum”, a explicat papa Francisc.

Papa Francisc a avut, în martie, o conversație cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a solicitat să fie mediator în conflictul cu Rusia. Papa nu a vorbit şi cu Putin, care l-a sunat ultima dată în decembrie, pentru a-l felicita de ziua lui.

Întrebat despre posibilitatea unei întâlniri cu oficialii ucraineni la Kiev, Papa a declarat că deocamdată nu va merge în Ucraina, pentru că simte că mai întâi trebuie să se poată întâlni cu Putin. „Eu sunt un om al bisericii. Ce pot face eu? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa...”, a continuat papa Francisc.

Papa a mai declarat că premierul maghiar Viktor Orban i-a spus, într-o întâlnire de la sfârșitul lunii aprilie, că liderul de la Kremlin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai, de Ziua Victoriei Rusiei.

Colaborarea cu Biserica Ortodoxă Rusă

Papa Francisc și şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill au avut o convorbire video, pe 16 martie, despre situația din Ucraina, însă patriarhul Kirill i-a oferit în primele 20 de minute ale convorbirii toate justificările pentru existența războiului. Tocmai de aceea, suveranul pontif nu crede că ar putea să solicite pacea, alături de şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cei doi urmau să aibă o întâlnire la Ierusalim, pe 14 iunie, care a fost anulată, ei fiind de acord că ar putea transmite un semnal ambiguu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE