Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trupul lui Alexei Navalnîi, predat familiei la mai bine de o săptămână după moartea lui

Trupului lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. S-a întâmplat după nouă zile de la moartea opozantului rus. Mama lui Alexei Navalnîi s-a aflat în tot acest timp în orașul Salehard și a cerut autorităților să-i permită să-și înmormânteze fiul.

Purtătoarea de cuvânt a echipei Navalnîi, Kira Yarmâș, a confirmat această informație, adăugând că Ludmila Navalnaya se află încă în orașul Salehard, locul în care disidentul a fost închis.

În ciuda predării trupului, detalii privind înmormântarea nu au fost încă stabilite.

"Înmormântarea nu a fost încă stabilită. Nu știm dacă autoritățile vor împiedica desfășurarea lor așa cum își dorește familia și cum merită Alexei", a spus Yarmâș.

Yarmâș a exprimat incertitudinea cu privire la modul în care autoritățile vor permite sau vor împiedica desfășurarea ceremoniei funerare conform dorințelor familiei și în onoarea lui Alexei.

Familia lui Alexei Navalnîi a așteptat timp de nouă zile înapoierea trupului disidentului rus. De asemenea, ieri mama lui Alexei Navalnîi a fost telefonată de un polițist care i-a cerut un ultimatum fie fiul este înmormântat într-o înmormântare secretă, fără public, fie va fi înmormântat chiar în închisoarea în care se află. 

Iulia Navalnaua, soția regretatului Alexei Navalnîi, care și-a asumat angajamentul de a continua lupta soțului ei, este acum în centrul unui conflict cu președintele rus Vladimir Putin. După moartea liderului opoziției ruse într-o închisoare, Iulia Navalnaia îl acuză pe Putin că a luat corpul neînsuflețit al soțului ei ca ostatic, într-o încercare de a o forța pe mama opozantului să accepte o înmormântare discretă.

Mama lui Navalnîi a facut un apel la justiția din Rusia

Familia liderului dizidenței ruse a încearcat de multe zile să îi recupereze corpul pentru a-l putea înmormânta.

Mama lui Alexei Navalnîi a depus o plângere care va fi discutată la 4 martie într-un un tribunal din Salehard, oraş din regiunea arctică a Rusiei. Cererea va fi examinată într-o şedinţă cu uşile închise. 

Echipa lui Alexei Navalnîi, considerat cel mai important opozant al președintelui Vladimir Putin, aduce acuzații grave Kremlinului, afirmând că liderul politic a fost asasinat folosind agentul neurotoxic Noviciok. Mai mult, susțin că autoritățile ruse încearcă să ascundă dovezi cruciale prin refuzul de a restitui corpul lui Navalnîi familiei.

În contradicție, președinția rusă a respins categoric aceste acuzații. Unul dintre creatorii agentului neurotoxic Noviciok a declarat pentru presa rusă că, în cazul în care Navalnîi a fost într-adevăr otrăvit cu această substanță, șansele ca autoritățile să predea trupul mamei sale sunt minime. Acesta a subliniat că urmele Noviciok sunt aproape imposibil de îndepărtat din corpul unei persoane decedate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE