Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Putin amenință NATO cu declanșarea unui război nuclear dacă trimite trupe în Ucraina: Amenință cu distrugerea civilizației

Vladimir Putin a afirmat că țările NATO riscă să declanșeze un război nuclear dacă vor trimite militari în Ucraina. Liderul de la Kremlin a reacționat după ce președintele francez Emmanuel Macron a dat de înțeles că nu exclude trimiterea de trupe occidentale pe frontul ucrainean. Putin a avertizat că ar exista consecințe ”tragice” pentru țările care vor lua această hotărâre.

"S-a vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare ale NATO în Ucraina (...) (Națiunile occidentale) trebuie să înțeleagă că avem și noi arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor.

Toate acestea amenință cu adevărat un conflict cu utilizarea armelor nucleare și distrugerea civilizației. Nu înțeleg asta? Ne amintim de soarta celor care și-au trimis cândva contingentele pe teritoriul țării noastre. Acum, consecințele pentru posibilii intervenționiști vor fi mult mai tragice”, a precizat Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin și-a început discursul către națiune. El începe prin a spune că acest discurs este o „privire către viitor”. Putin spune că sunt probleme de „rezolvat” pentru dezvoltarea țării. El spune că a vorbit cu rușii din toată țara, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați. Liderul rus spune că se va concentra pe agenda internă, potrivit BBC.

Președintele rus a început prin a le mulțumi soldaților ruși și populației pentru sprijinul ”operațiunii militare speciale” din Ucraina. Vladimir Putin a solicitat un moment de tăcere pentru a comemora "eroii căzuți" ai Rusiei.

Putin susține că forțele NATO ”se pregătesc să lovească teritoriul Rusiei”

Rusia de Vest trebuie ”protejată în mod corespunzător” după extinderea NATO pentru a include Suedia și Finlanda, spune Vladimir Putin.

Forțele NATO ”se pregătesc să lovească teritoriul nostru”, susține el, folosind „cele mai eficiente forțe pentru a face acest lucru”.

Putin spune că soarta oricărei țări care atacă Rusia ar fi ”mult mai tragică” decât orice problemă cu care s-ar putea confrunta Rusia.

”Trebuie să înțeleagă că avem și arme, arme care ar putea să-i învingă pe propriul lor teritoriu”, spune el, adăugând că o astfel de mișcare ar putea „declanșa folosirea armelor nucleare. Nu înțeleg asta?!”, a declarat Vladimi Putin.

Putin spune că țările occidentale le consideră ”supreme”, dar adaugă: ”Rusofobia orbește oamenii și îi privează de facultățile lor raționale”.

”Fără Rusia nu există pace solidă în lume”, a spus el Adunării Federale.

Cu toate actesea, Vladimir Putin a subliniat faptul că Rusia dă dovadă de „responsabilitate totală” cu privire la utilizarea armelor nucleare. În plus a negat acuzațiile SUA conform cărora Rusia ar fi lansat o armă nucleară care ucide sateliți în spațiu.

”Aceasta este doar o minciună pentru a ne face să arătăm rău. Și trebuie să vă amintiți aici că în ultimii 15 ani ne-am propus limitarea folosirii armelor nucleare”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a continuat spunând că SUA negociază cu Rusia doar pentru a „își atinge propriile interese”.

Occidentul ”încearcă să ne implice într-o cursă înarmărilor” asemănătoare Războiului Rece, spune el.

Cheltuielile pentru apărare în Rusia reprezintă 13% din PIB, adaugă Putin.

Occidentul „a pierdut”, susține Vladimir Putin

Vladimir Putin a adus numeroase critici la adresa Occidentului în discursul său către națiune. Liderul a menționat că țările occindetale au vrut să creeze un „stat decadent”, dar în schimb au „pierdut”.

Putin continuă să laude Rusia și poporul său, spunând că au existat „secole de unitate” care au creat o forță invincibilă.

El spune că Rusia este un „stâlp al democrației” și spune din nou că nu va permite nimănui să se amestece în treburile sale interne - un alt atac acoperit subțire asupra dușmanilor Rusiei din Occident.

”Nu vom permite nimănui să se amestece în afacerile noastre interne. Occidentul încearcă să slăbească Rusia din interior. [...] Armata noastră a câștigat o experiență de luptă colosală. Armata noastră are inițiativa în Ucraina, eliberează noi teritorii. Vom face totul pentru a încheia conflictul, pentru a îndeplini obiectivele „operațiunii militare speciale”, a declarat Vladimir Putin.

Discursul președintelui rus, difuzat și în cinematografele din 20 de orașe

Discursul despre politica internă și externă este difuzat de toate televiziunile din Rusia și în cinematografele din 20 de orașe. Evenimentul este transmis inclusiv pe ecranele stradale din marile oraşe.

Moartea lui Alexei Navalnîi planează asupra lui Putin

Discursul lui Vladimir Putin de astăzi vine într-un moment deosebit de important în politica rusă.

La 16 februarie, principala figură a opoziției din țară, Alexei Navalnîi, a murit în celula sa dintr-o colonie de închisoare din Siberia, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații care au fost considerate pe scară largă ca motivate politic.

El urmează să fie înmormântat mâine la Moscova.

Susținătorii lui Navalnîi l-au acuzat pe președintele rus că i-a ordonat moartea, dar Kremlinul a negat acuzațiile, considerând reacția Occidentului „isterică”.

Profilul public al Iuliei Navalnaya, soția sa, a crescut enorm de la moartea soțului ei. În cadrul discursului din Parlamentul European aceasta a declarat că pentru a-l învinge pe Putin, europarlamentarii trebuie să „nu mai fie plictisiți”, potrivit BBC.

Imediat după moartea lui Navalnîi, soția sa a promis că își va continua munca de a lupta pentru o „Rusie liberă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE