Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Transnistria nu mai este controlată total de Rusia. Vicepremierul Republicii Moldova: ”Prezența militară rusă este un factor psihologic important”

Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova, a declarat, că regiunea separatistă Transnistria nu mai este controlată în totalitate de Federația Rusă, iar ”apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit și de colaps”. De asemenea, el a acuzat regimul de la Tiraspol că alocă peste 250 de milioane de euro pentru securitate și apărare, iar sprijinul cerut Rusiei este ”o operațiune de mascare a problemelor” economice cu care se confruntă regiunea.

Invitat în emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, a vorbit despre motivul pentru care Transnistria cere sprijinul Rusiei.

”Este foarte clar o operațiune de mascare a problemelor pe care le are regimul de la Tiraspol în raport cu cetățenii din regiunea transnistreană. Lucrurile merg prost economic și social și trebuie o explicație pentru cetățenii din regiune și această explicație este că mama tuturor relelor este la Chișinău din cauza acestor taxe vamale, lucrurile încep să meargă prost în regiune.

De fapt, lucrurile au început să meargă prost în regiune de multă vreme, ele nu au mers prea bine niciodată, dar firește că odată cu anexarea Crimeei în 2014, cu începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, a afirmat Oleg Serebrian, la Euronews România.

Vicepremierul Republicii Moldova a explicat că situația cetățenilor din regiunea transnistreană a a devenit și mai precară, pe fondul declanșării războiului din Ucraina.

”Situația lor a devenit și mai precară. De fapt, vina pentru problemă și asta trebuie să fie clar pentru toți și pentru cetățenii din regiunea transnistreană, vina o poartă Federația Rusă care a declanșat acest război contra Ucrainei. Lucrurile merg pretutindeni din Germania, la țările din Europa de sud-est. Regiunea transnistreană nu putea să scape de toate aceste probleme”, a mai spus Oleg Serebrian.

De asemenea, politicianul moldovean a evidențiat că oamenii care locuiesc în regiunea separatistă Transnistria sunt ”tot mai dezamăgiți”, însă ”încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova”

”Toți sunt dezamăgiți de felul în care evoluează lucrurile în regiune. Toți încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova și toți doresc o normalitate.

Ca să contracareze această stare de spirit care se profilează tot mai clar, Tiraspolul vine cu aceste acuzații la adresa Chișinăului, tocmai pentru a responsabiliza Chișinăul de problemele pe care le au”, a mai precizat el.

Rusia nu mai este un partener extern foarte relevant pentru regiunea transnistreană. Oleg Serebrian: UE are în jur de 70% din comerțul exterior al regiunii

Oleg Serebrian a amintit că Guvernul de la Chișinău a aplicat de la 1 ianuarie 2024 taxe vamale pentru mărfurile importate și exportate din regiunea transnistreană, ceea ce a stârnit nemulțumirea regimului de la Tiraspol. Cu toate acestea, aproape 70% dintre operațiunile de comerț exterior ale Transnistriei sunt cu țări membre ale Uniunii Europene.

”Cei de la Tiraspol exagerează când transmit aceste mesaje alarmiste la Bruxelles, la Viena, partenerilor noștri din UE și OSCE, c-ar fi vorba de zeci de milioane, până la 30 de milioane de euro. Nu este deloc așa. Noi avem deja cifrele pe masă.

În primele două luni ale anului a fost vorba despre aproape 20 de milioane de lei (1,05 milioane de euro) din exporturile și importurile transnistrene, operațiunile de comerț exterior pe care le are această regiune. Se fac în mare parte cu Uniunea Europeană, cam 70%.

Rusia nu mai este un partener economic cheie pentru regiunea transnistreană, nici la nivelul investițiilor. UE are în jur de 70% din comerțul exterior al regiunii - România, Polonia, Germania”, a explicat vicepremierul Republicii Moldova.

România este în primii 10 parteneri comerciali ai Transnistriei. Vicepremierul Moldovei: ”Regiunea vine mai aproape și de Europa”

”România este în primii 10 parteneri comerciali ai regiunii. Ne bucurăm de acest lucru pentru că, cu cât mai mult regiunea transnistreană este legată nu doar de România, de UE în general și Republica Moldova, pe noi ne avantajează asta.

Înseamnă că regiunea vine mai aproape și de Europa și de noi, în condițiile în care Republica Moldova este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, o legătură mai strânsă a regiunii transnistrene cu piața europeană, cu Republica Moldova. E un lucru care ne avantajează”, a menționat Oleg Serebrian, la Euronews România.

Vladimir Putin ar putea vorbi despre Transnistria în discursul său. ”Va scăpa o lacrimă”

De asemenea, Oleg Serebrian nu crede că președintele rus Vladimir Putin va anunța joi anexarea Transnistriei, în condițiile în care regimul de la Tiraspol nu a cerut acest lucru.

”Nu cred că va spune acest lucru (anexarea Transnistriei, n.red), nici nu s-a cerut și altminteri am fost destul de calmi atunci când au apărut aceste speculații. Am încercat să calmăm și opinia publică și presa internațională în România inclusiv. Poate că aceste mesaje alarmiste erau mai interesante.

Foarte posibil ca mâine Putin să menționeze printre altele și regiunea transnistreană. Nu exclud acest lucru. Foarte posibil ca el, așa cum a făcut-o recent și Serghei Lavrov, să menționeze cei 200.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană.

90% dintre cetățenii regiunii transnistrene sunt cetățeni ai Republicii Moldova. (...) În regiunea transnistreană, ca în întreg teritoriul, este permisă multipla cetățenie. (...) Sunt foarte mulți cetățeni ai Federației Ruse, cetățeni polonezi, bulgari mai puțini, cetățeni români. Cetățeni români ar fi până în 10.000”, a mai spus vicepremierul moldovean.

Oleg Serebrian: Nu cred că există șanse ca Putin să spună că Federația Rusă acceptă sau recunoaște independența regiunii transnistrene.

”Nu exclud că se va referi între altele și la regiunea transnistreană, că va scăpa o lacrimă pentru suferințele pe care le-ar avea cetățenii din această regiune. Nu cred că există șanse să spună că Federația Rusă acceptă sau recunoaște independența regiunii transnistrene.

Foarte multă lume nu știa că independența lor, proclamată cum s-a spus acum 30 de ani, nu a fost recunoscută de nimeni până în momentul de față. Nici Federația Rusă nu recunoaște independența regiunii”, a mai afirmat vicepremierul Republicii Moldova.

Oleg Serebrian: Transnistria este probabil cea mai militarizată zonă. În jur de 250 de milioane de euro merg spre securitate și apărare

”Regimul de la Tiraspol dacă are probleme cu bugetul, ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. I-am sfătuit de foarte multe ori despre acest lucru. Cheltuielile militare ale acestei regiuni sunt exagerate.

După Königsberg, Regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă. În jur de un sfert din bugetul regiunii transnistrene merge spre aceste domenii - securitate și apărare. În jur de 250 de milioane de euro buget”, a mai precizat Serebrian, la Euronews România.

Nu există un centru unic de control în Transnistria

Întrebat cine controlează Transnistria, Oleg Serebrian a menționat că în momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total al Federației Ruse asupra regiunii transnistrene.

”Sunt mai multe centre de control. Nu există un centru unic de control. S-a produs datorită agresiunii ruse în Ucraina un anumit dezechilibru în Tiraspol.

Apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit, de colaps.

Federația Rusă controla aproape în totalitate lucrurile în regiunea transnistreană. În momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total”, a explicat vicepremierul moldovean.

”Pe străzile din Tighina sau în Tiraspol vedeți militari cu ecuson rusesc vorbind între ei românește”.

Prezența militară rusă este un factor psihologic important, fără îndoială.

Majoritatea din cei care sunt în trupele de pacificatori sunt drapelul Federației Ruse sunt tineri din regiunea transnistreană. Rotația nu mai este posibilă din 2014, recruți din Federația Rusă nu mai vin.

Puteți asista la situații foarte ciudate. Dacă mergeți pe străzile din Tighina sau în Tiraspol vedeți militari cu ecuson rusesc vorbind între ei românește.

E vorba din tineri din satele moldovenești, românești, din partea stânga a Nistrului care au și pașaport rusesc și care își fac serviciul militar în aceste unități”, a punctat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE