Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transnistria cere sprijinul Rusiei deoarece acuză așa-zise presiuni economice din partea Chișinăului. Reacția Moscovei

Transnistria nu solicită alipirea la Rusia, anunță deputaţii transnistreni, reuniți în congres la Tiraspol. O posibilă cerere în acest sens provocase îngrijorare în ultimele zile, ținând cont de faptul că Transnistria a mai făcut acest lucru, în 2006.

28/02/2024 , 19:57

Moscova susține că ”protejarea” locuitorilor din Transnistria e prioritatea sa

Rusia a anunțat că ”protejarea” populației din Transnistria este ”prioritatea sa, în condițiile în care autoritățile din regiunea separatistă au cerut ajutorul Moscovei în fața ”presiunii sporite” din partea Chişinăului.

”Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit Agerpres.

Acum însă, deputații din teritoriul separatist discută despre trimiterea unei declarații către Rusia, guverne occidentale și organizații internaționale prin care să denunțe presupuse presiuni din partea Republicii Moldova, anunță presa de la Tiraspol.

Guvernul Republicii Moldova, care urmărește situația din zonă, îndeamnă la calm și la revenirea la masa negocierilor.

Jurnalistul Euronews Anatol Cîșlaru este la Chișinău și a oferit informații de ultimă oră

În această dimineață, a avut loc la Chișinău ședința guvernului, dar problema congresului de la Tiraspol nu s-a aflat pe ordinea de zi. Totuși, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău a spus că evenimentul de la Tiraspol este unul, mai degrabă, propagandistic al autorităților separatiste, îndreptat spre a isteriza populația locală.

De asemenea, Guvernul de la Chișinău nu exclude implicarea unor factori externi în treburile interne ale Republicii Moldova, în special menționează Moscova, pentru a destabiliza situația din regiune. Guvernul nu precizează de ce Moscova face acest lucru, dar a menționat că de mai mult timp se observă un adevărat război hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

Recent, ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a spus de la tribuna Parlamentului de la Moscova că Rusia nu va lăsa de izbeliște cetățenii ruși din Transnistria. Este vorba de aproape 200.000 de oameni care au obținut pașapoarte rusești în campania Moscovei dusă în stânga Nistrului, în regiunea separatistă moldovenească.

Și analiștii sunt sceptici că Transnistria ar putea să își declare acum intenția de a se uni cu Federația Rusă. Vicepeședintele Parlamentului transnistrean a spus ieri că declarațiile unor repezentanți de la Tiraspol, că se intenționează declarația de alipire cu Rusia, sunt mai mult de destabilizare și că ei urmăresc doar să atenționeze Moscova, dar și instituțiile europene, că Chișinăul ar face presiuni economice asupra Tiraspolului.

În special, este vorba de taxele vamale aplicate de Chișinău. Nu sunt taxe vamale aplicate special pentru agenții economici din Transnistria. Sunt aceleași taxe vamale care sunt aplicate tuturor agenților economici din Republica Moldova. Doac că acum, ca să facă export și comerț cu UE, agenții economici din Transnistria sunt obligați să se înregistreze în structurile constituționale de la Chișinău și să plătească aceeași taxă ca toți agenții economici din republică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE