Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova ar putea intra în UE fără Transnistria. Maia Sandu: ”Ne dorim și o rezolvare politică a conflictului”

Președintele Maia Sandu spune că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în doi pași, în prima fază fără Transnistria, enclava controlată de 30 de ani de Rusia.

Autoritățile de la Chișinău analizează acest scenariu pentru a nu permite Kremlinului să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană, a mai spus Maia Sandu. Atât Republica Moldova, cât și Ucraina sunt la un pas de a începe negocierile de aderare la blocul comunitar.

Dacă Moldova este implicată într-un conflict înghețat cu Rusia, Ucraina este în război deschis cu Moscova. În 2022, Rusia a anexat patru regiuni ucrainene, după ce în 2014 anexase ilegal Crimeea.

Maia Sandu: ”În cel mai rău caz, vom face integrare europeană în doi pași”

”Bineînțeles că ne dorim și o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care Republica Moldova devine stat membru al Uniunii Europene doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Lucrăm și pe problema rezolvării conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și, în primul rând, Bruxelles-ul spune acest lucru, ceea ce este foarte important. În al doilea rând, admitem că în cel mai rău caz, vom face integrare europeană în doi pași, în primul pas malul drept și după aia malul stâng.

Momentul în care oamenii de pe malul stâng vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localitățile noastre, bineînțeles că și ei își vor dori să să meargă pe aceeași cale”, a precizat Maia Sandu într-un interviu acordat Radio Moldova.

De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat speranța că, în decembrie, Consiliul European va accepta inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Președintele Republicii Moldova a evidențiat că autoritățile de la Chișinău au îndeplinit 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare.

Transnistria, obstacol în parcurul european al Republicii Moldova

Analiștii politici de la Chișinău recunosc că regiunea separatistă transnistreană reprezintă un impediment major în procesul de integrare al Republicii Moldova. Afacerile din Transnistria beneficiază de regim comercial preferențial de comerț cu Uniunea Europeană, la fel ca și celelate regiuni ale Republica Moldova. Pe termen lung, acest lucru ar putea influența procesele politice din regiunea separatistă.

”Actualmente, regimul de la Tiraspol reprezintă doar un impediment în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Pe de o parte, Uniunea Europeană nu s-a pronunțat și nici nu se poate pronunța încă referitor la posibilitatea integrării unei singure părți din Republica Moldova, cea aflată sub jurisdicția autorităților constituționale. Totodată, Uniunea Europeană, prin intermediul Acordului de Asociere, dar și a altor documente, a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu frontierele sale de la începutul anilor `90”, a explicat Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, pentru Euronews România.

Regiunea transnistreană are o populație de aproape 400 de mii de persoane, vorbitori de limba rusă. În regiune este dislocat un contingent al armatei ruse, iar Moscova practic dictează procesele politice din teritoriul necontrolat al Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE