Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce are Regele Charles al III-lea două zile de naștere

Pe 14 noiembrie se împlinesc 75 de ani de la nașterea Regelui Charles al III-lea. Un lucru mai puțin cunoscut este că anul acesta, Regele a avut două zile de naștere. Cum este acest lucru posibil?

A avea două zile de naștere este o tradiție de lungă durată. Actualul monarh este sărbătorit atât pe 17 iunie, cât și pe 14 noiembrie. Mama sa, Regina Elisabeta a II-a, s-a născut în 1926, la 21 aprilie, dar o "celebrare oficială a zilei de naștere" a avut loc sub forma Trooping the Colour - o paradă de vară, care are loc de obicei în luna iunie, relatează Euronews Culture.

Charles continuă tradiția, după ce anterior și-a sărbătorit "ziua oficială de naștere" la 17 iunie 2023, iar pe 14 noiembrie își sărbătorește ziua reală de naștere.

Ce este "Trooping the Colour"?

Tradiția "Trooping the Colour" datează din 1748. Evenimentul ceremonial este executat în fiecare an pe Horse Guards Parade din Londra de către regimentele diviziei Household, pentru a sărbători ziua oficială de naștere a suveranului britanic. Este cunoscută și sub numele de Parada de ziua de naștere a suveranului.

Potrivit Royal Museums Greenwich, George al II-lea a început tradiția. El și-a mutat sărbătorirea zilei sale de naștere pentru a coincide cu parada militară anuală, deoarece a considerat că publicul nu ar fi putut sărbători în noiembrie, luna nașterii sale reale - mai ales din cauza vremii.

În 1748, s-a decis ca parada Trooping the Colour să marcheze ziua oficială de naștere a suveranului. După Charles, va depinde de următorul monarh, actualul Prinț de Wales, William, să decidă dacă dorește să continue tradiția.

Cum își va petrece regele Charles al III-lea cea de-a 75-a aniversare?

Se pare că sărbătorește cu o petrecere la Dumfries House, urmată mai târziu de o petrecere fastuoasă la Clarence House din Londra - la care se pare că prințul Harry și Meghan Markle nu au fost invitați. Între festivități, el va da startul unui program inovator de combatere a risipei de alimente și de valorificare a acestora pentru cei nevoiași. Într-adevăr, Charles și regina Camilla își vor petrece o parte din cea de-a 75-a aniversare a sa lansând The Coronation Food Project.

Palatul a declarat că Charles, "caută să reducă decalajul dintre risipa de alimente și nevoia de hrană". Inițiativa sa va funcționa în tot Regatul Unit, "ajutând oamenii și ajutând planeta".

Cuplul regal își va petrece o parte din zi vizitând un centru de distribuție a surplusului de alimente din afara Londrei, întâlnindu-se cu personalul și voluntarii și ascultând despre "modalitățile prin care risipa de alimente poate fi folosită pentru binele social".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE