Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles al III-lea și-a primit coroana

Regele Charles al III-lea a fost încoronat în cadrul unei ceremonii pline de semnificații, la abaţia Westminster din Londra. Regele a urcat pe tron după moartea Reginei Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie 2022, devenind astfel cel mai în vârstă nou monarh din istoria Marii Britanii. Din acel moment a fost lansată "Operaţiunea Golden Orb" (Globul de Aur), numele de cod dat planurilor pentru evenimentul încoronării.

ZIUA DE 6 MAI, PE SCURT:

  • Regele Charles al III-lea a fost încoronat, la Westminster Abbey, într-o ceremonie cu simbolistică derivată din multiple confesiuni religioase. Este cel de-al 40-lea monarh încoronat la Abație începând cu anul 1066.
  • Charles al III-lea a purtat pe creștet, pentru prima și singura dată în viață, Coroana Sfântului Eduard. În timp ce Regina Camilla a fost încoronată cu Coroana Reginei Maria.
  • 8.000 de oameni au participat, în 1953, la încoronarea Elisabetei a II-a. Lista lui Charles este mult mai mică: aproximativ 2.200 de invitați.
  • Harry, prezent la Londra fără soția sa, Meghan și fără copii, nu a stat în primele rânduri, în timpul ceremoniei de la Westminster Abbey. Prințul de Wales, William, soția sa, prințesa Kate și copiii au avut roluri importante în ceremonie.
  • Regele Charles și Regina Camilla au ieșit la balconul Palatului Buckingham și au salutat mulțimea. Harry a lipsit la acest moment al Familiei Regale. Conform BBC, nu a fost invitat.
  • Așa arată succesiunea la tron, odată cu încoronarea lui Charles al III-lea.
  • Atât imaginea care însoțește acest articol, cât și cele două reprezentări ale Regelui Charles al III-lea și mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, din secțiunea specială sunt generate cu ajutorul inteligenței artificiale (Midjourney).
06/05/2023 , 16:30

Palatul Buckingham: Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au ieșit în balcon și salută mulțimea

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au ieșit în balconul Palatulu Buckingham și salută mulțimea. Amândoi poartă coroanele regale, altele decât cele cu care au fost încoronați la Westminster Abbey.

Le sunt alături prinții de Wales, William și Catherine, copiii acestora - Prințul George, Prințesa Charlotte, Prințul Louis, o parte din nepoțiii Reginei Camilla, prințul Edward, prințesa Anne.

VEZI GALERIA
4 imagini

Prințul Harry nu a apărut alături de Familia Regală. Potrivit corespondenților BBC, imediat după slujba de la Westminster Abbey, ar fi urcat într-o mașină, în timp ce alți membri ai familiei regale au luat trăsurile spre Buckingham. Pe surse, tot televiziunea britanică susține că nu ar fi fost invitat.

06/05/2023 , 16:10

Ministerul Apărării anunță restricții pentru zborurile care urmau să închidă ceremoniile de azi

Din cauza vremii nefavorabile, zborurile vor fi efectuate doar de elicoptere și de piloții Red Arrows, anunță Ministerul Apărării Britanic, într-un comunicat citat de BBC. 60 de aeronave ar fi trebuit să survoleze Londra.

06/05/2023 , 15:55

Regele și Regina au ajuns la Buckingham și au primit salutul de onoare

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au ajuns la Buckingham și au primit salutul de onoare - trei urale - după ce au ascultat imnul național, în grădinile Palatului. Cei doi sunt așteptați de mulțime la balcon, în aproximativ 20 de minute.

Puțin mai devreme, momentul încoronării a fost marcat cu salve de tun.

06/05/2023 , 15:17

Moment istoric

Familia Regală a publicat pe Twitter scena istorică a încoronării Regelui Charles al III-lea.

06/05/2023 , 15:07

Slujba de încoronare de la Westminster Abbey s-a încheiat. Regele și Regina se întorc la Buckingham

În bătăile clopotelor de la Westminster Abbey, Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au urcat în trăsură și se pregătesc să facă drumul înapoi către Palatul Buckingham - Procesiunea Încoronării.

VEZI GALERIA
5 imagini

Defilează în jur de 4.000 de soldați - un ceremonial militar de amploare, repetat timp de șase săptămâni, conform BBC.

06/05/2023 , 14:04

GALERIE FOTO: "Trăiască Regele!". Charles al III-lea și-a primit coroana

După o ceremonie plină de simbolism, Arhiepiscopul de Canterbury a așezat Coroana Sfântului Eduard pe creștetul Regelui Charles al III-lea. Este singurul moment al vieții în care o va purta. Prințul William a îngenuncheat în fața tatălui, i-a jurat credință și l-a sărutat pe obraz.

Apoi, Arhiepiscopul i-a invitat pe toți cei prezenți în Abație, dar și pe cei care urmăresc slujba, să facă un gest similar. Regina Camilla a fost unsă cu mir, la rândul ei, și încoronată cu Coroana Reginei Maria.

VEZI GALERIA
8 imagini

06/05/2023 , 13:59

Cea mai sfântă parte a Ceremoniei de Încoronare: ungerea cu mir

Protejat de privitori cu ajutorul unor paravane, Regele Charles al III-lea s-a așezat pe Scaunul Încoronării. Numit și Scaunul Regelui Edward, este cel mai vechi mobilier încă folosit în scopul pentru care a fost fabricat. 26 de monarhi au stat pe el.

Charles al III-lea a fost uns cu mir sfințit la Ierusalim și transportat la Londra într-un recipient de argint. Mirul a fost pus pe fruntea și umerii Regelui pentru a-l declara oficial reprezentant al lui Dumnezeu pe Pământ - este, de-acum, conducătorul Bisericii Anglicane.

Bijuteriile coroanei joacă și ele un rol important în ceremonie. Marea Britanie este singura țară care le mai folosește, iar simbolistica lor este de fapt o îmbinare a rolurilor pe care le îndeplinește Charles: spiritual, ceremonial și de om al legii.

Globul din aur încrustat cu pietre prețioase reprezintă lumea creștină.

VEZI GALERIA
7 imagini
06/05/2023 , 13:29

BBC: Slujbă cu multiple influențe, nu doar creștină

BBC notează că ceremonia se desfășoară într-o cheie a diversității. La bază stă slujba creștină, însă în rândul participanților sunt musulmani, evrei ori budiști. Premierul, Rishi Sunak, care trebuie să citească din Biblie, este adept al hinduismului.
Nu lipsesc din roluri cheie etnici afro-americani și asiatici, dar și, în premieră, femei-episcop.


Ceremonialul are părți vorbite în galeză, galeza irlandeză ori scoțiană și chiar o notă de limbă greacă, într-un imn - trimitere directă la originea tatălui lui Charles al III-lea, Prințul Philip.

06/05/2023 , 12:56

FOTO Regele Charles al II-lea a ajuns la Westminster Abbey

Regele și Regina au ajuns la Westminster Abbey.

Nepotul lui Charles al III-lea, George și nepoții Camillei îi însoțesc în drumul către altar. Se vor opri în fața acestuia. Regele va fi prezentat, se va întoarce către toate cele patru puncte cardinale, va primi o Biblie și va depune jurământul.

și va primi .

VEZI GALERIA
3 imagini
06/05/2023 , 12:51

Harry a ajuns la Westminster Abbey, alături de verișoarele sale, Prințesele Beatrice și Eugenie. BBC: "Pare fericit și relaxat"

06/05/2023 , 12:23

GALERIE FOTO: Regele și Regina se îndreaptă spre Westminster Abbey

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au plecat de la Palatul Buckingham și se îndreaptă cu trăsura spre Westminster Abbey. Drumul dus este Procesiunea Regelui, în timp ce întoarcerea este Procesiunea Încoronării.


VEZI GALERIA
4 imagini
06/05/2023 , 12:23

Jurământul lui Charles al III-lea

Arhiepiscop: Promiteți solemn și jurați să guvernați peste poporul din Regatul Angliei și Dominioanele sale potrivit Statutului convenit în Parlament și legilor și cutumelor?

Rege: Promit solemn așa să fac.

Arhiepiscop: După puterile Voastre, veți respecta legea și dreptatea, cu milă, în toate judecățile Voastre?

Rege: Așa promit.

Arhiepiscop: După puterile Voastre, veți păstra legile lui Dumnezeu, adevărata credință a Evangheliei și Religiei protestante reformate stabilite prin lege? Veți păstra pentru episcopii și clerul acestui ținut și pentru bisericile încredințate lor toate drepturile și privilegiile stabilite prin lege sau care le aparțin lor sau oricărora dintre ei.

Rege: Promit solemn așa să fac. Tot ce am promis, voi îndeplini. Așa să mă ajute Dumnezeu."

sursa: Coronation Oath Act 1688

06/05/2023 , 12:06

Prima Doamnă a Americii, Jill Biden și soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, au ajuns la Westminster Abbey.

VEZI GALERIA
2 imagini
06/05/2023 , 11:50

Prima fotografie a zilei cu Regele Charles al III-lea

Charles al III-lea și Regina Camilla, pe The Mall, în drum spre Buckingham.

06/05/2023 , 11:30

Londra: Autoritățile anunță că nu mai există locuri disponibile pe traseu și nici posibilitatea de a mai asista la Încoronare - toate căile de acces au fost închise.

06/05/2023 , 11:27

Se fac ultimele pregătiri pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea


06/05/2023 , 11:27

06/05/2023 , 11:07

Proteste față de monarhie. Poliția a arestat deja un lider al unei grupări cunoscute

Așa cum au anticipat autoritățile, au apărut și proteste la adresa monarhiei. Poliția britanică a arestat cel puțin șase persoane, potrivit SkyNews.

06/05/2023 , 10:45

GALERIE FOTO: Celebritățile prezente la ceremonia de la Westminster Abbey încep să-și ocupe locurile

Participanții la ceremonia de la Westminster Abbey încep să-și ocupe locurile. Dincolo de șefi de stat și lideri politici, sunt așteptate și persoane publice apropiate de Familia Regală.

Printre cei care au ajuns deja se numără actrița Emma Thompson, cântărețul și scriitorul Nick Cave ori Lionel Richie. Artistul american va urca pe scenă mâine, la Windsor.

Potrivit BBC, unii dintre invitați sunt redirecționați către altă intrare în Abație, departe de ochii presei.

VEZI GALERIA
5 imagini
06/05/2023 , 10:28

Prințul și Prințesa de Wales așteaptă cu nerăbdare momentul încoronării

06/05/2023 , 10:11

Oamenii au început să se adune pentru a vedea ceremonia de încoronare

Oamenii încep să se adune pe bulevardele principale de-a lungul traseului pe care Regele Charles şi Regina Camilla îl vor parcurge, între Palatul Buckingham şi Westminster Abbey, înaintea ceremoniei de încoronare. Unii dintre ei sunt veniți cu corturile încă de câteva zile pentru a fi siguri că îl văd pe Regele Charles al III-lea.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: Profimedia

06/05/2023 , 08:00

Charles avea 4 ani când a asistat la încoronarea mamei sale

Patru ani avea actualul Rege atunci când planeta a asistat la încoronarea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a în 1953. Astăzi, Charles al III-lea o avea avea alături pe .

Când are loc încoronarea Regelui Charles al III-lea

Încoronarea va avea loc sâmbătă, 6 mai, la abaţia Westminster. Ceremonia va fi urmată de un weekend de evenimente, care includ un concert la Castelul Windsor.

Ziua de luni, 8 mai, a fost declarată zi de sărbătoare legală prin care va fi marcată încoronarea Regelui. Aceasta va fi valabilă pe tot teritoriul Regatului Unit, iar în semn de recunoaştere a preocupării regelui pentru consolidarea comunităţilor locale, publicul va fi încurajat să se ofere voluntar şi să se alăture proiectelor desfăşurate în regiunea lor, în cadrul campaniei "Big Help Out", scrie Agerpres.

Programul încoronării Regelui Charles al III-lea

Slujba de încoronare de la Westminster Abbey va începe la ora 13:00, ora României, și se va încheia la ora 15:00. Programul complet:

11:30 - 12:45 – Oaspeții și familia regală sosesc la Westminster Abbey.

12:20 - Procesiunea de la Palatul Buckingham la Catedrala Westminster Abbey. Regele și Regina Consort nu vor folosi pe traseul către Westminster Abbey tradiţionala , trăsura de aur veche de 260 de ani care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore. Ei au preferat să opteze pentru "Diamond Jubilee State Coach", mai modernă şi mai confortabilă, cu aer condiţionat în caz de necesitate. Numai la întoarcerea de la abație va fi folosită tradiționala "Gold State Coach". Călătoria de 2,1 km îi va duce pe The Mall, prin Admiralty Arch până în Trafalgar Square, de-a lungul Whitehall și până în Parliament Square înainte de a ajunge la Westminster Abbey.

12:53 - Regele și Regina Consort sosesc la Westminster Abbey. Aceștia vor intră unul după celălalt, mai întâi Regina și apoi Regele. Vor fi salutați de Arhiepiscopul de Canterbury și de Decanul de Westminster.

13:00 - Începe slujba de încoronare. Aceasta durează două ore.

14:00 - Coroana este așezată pe capul Regelui.

14:00 - Salut cu salve de tun la Parada Gărzilor Călare.

15:00 - Regele și Regina Consort părăsesc Westimnster Abbey în trăsura "Gold State Coach" și se alătură finalului procesiunii. În spatele Maiestăților lor se află Prințesa Regală călare. Apoi trăsura cu Prințul și Prințesa de Wales cu George, Charlotte și Louis, urmată de trăsura cu Ducele și Ducesa de Edinburgh cu Lady Louise și Vicontele Severn și de trăsura cu Ducele și Ducesa de Gloucester și Tim Philipps. În cele din urmă, cei din familia Kent sosesc cu o mașină.

15:10 - Procesiunea ajunge la Palatul Buckingham.

15:33 - Regele și Regina intră în Palatul Buckingham.

15:45 - Regele și Regina se îndreaptă spre Terasa de Vest, cu vedere spre grădina Palatului Buckingham, pentru a saluta cei peste 4.000 de militari din procesiunea de încoronare, care vor fi aliniați în grădină.

15:45 - Zona din jurul Monumentului Reginei Victoria este deschisă publicului, care întră pe rând pentru a ocupa spațiul din fața Palatului.

16:15 - Apariția la balcon.

16:30 - Zborul forțelor armate de încoronare. 60 de avioane fac parte din paradă, de la echipamente de zbor din al Doilea Război Mondial, până la modernele Typhoon.

16:37 - Intonarea imnului.

Ce se va întâmpla în cadrul ceremoniei de încoronare

Pe 6 mai, la Westminster Abbey, Regele va fi încoronat alături de regina consoartă în cadrul unei slujbe care va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury. Palatul Buckingham a anunţat că ceremonia va reflecta rolul de astăzi al monarhului şi va privi spre viitor, rămânând în acelaşi timp înrădăcinată în vechi tradiţii şi fast.

Ceremonia de încoronare, care va fi mai discretă, va fi marcată de tradiții străvechi, dar va avea și propriul emoji personalizat, reflectând prima încoronare britanică din era social media, relatează euronews.com.

Regele Charles și regina consoartă Camilla vor pleca de la Palatul Buckingham într-o trăsură neagră și aurită, trasă de cai, construită pentru cea de-a 60-a aniversare a Reginei Elisabeta.

Traseul de 2,1 kilometri este puțin mai scurt decât cel pe care l-a parcurs Regina Elisabeta a II-a. Procesiunea va trece prin Admiralty Arch; pe lângă Trafalgar Square și o statuie a lui Charles I, monarhul decapitat în 1649; și pe lângă casele Parlamentului înainte de a ajunge la slujba religioasă, transmite Associated Press.

În jurământul de încoronare, el se va angaja să fie "Apărătorul credinţei", însă consilierii palatului şi reprezentanţii bisericii intenţionează să adauge şi alte cuvinte care îi vor permite regelui să recunoască că slujeşte toate religiile.

Regele şi-a exprimat dorinţa ca slujba să includă muzică ortodoxă grecească, un omagiu adus tatălui său, ducele de Edinburgh, în interpretarea corului Byzantine Chant Ensemble.

De asemenea, Regele Charles a dorit ca Andrew Lloyd-Webber să scrie imnul său de încoronare, compozitorul britanic exprimându-şi speranţa că acesta va "reflecta prilejul de bucurie".

Imnul este una dintre cele 12 piese muzicale noi selectate personal de noul monarh pentru ceremonia sa.

Încoronarea va include, totodată, multe dintre obiceiurile ceremoniale prezente la slujba oficiată la încoronarea regretatei regine Elisabeta a II-a, precum ungerea cu ulei sfânt, înmânarea globului crucifer şi întronarea în sine.

Ce coroane va purta monarhul

În timp ce Charles vrea să arate că monarhia este încă relevantă în Marea Britanie modernă și multiculturală, el a declarat că intenționează să reducă dimensiunea instituției. Se așteaptă ca încoronarea să reflecte acest lucru, cu o ceremonie mai scurtă și mai puțin extravagantă decât cea de trei ore de la ceremonia de instalare a Elisabetei a II-a.

Cu toate acestea, o mare parte din neprețuita regalia de încoronare folosită de secole va face parte din încoronarea lui Charles și a Camillei, inclusiv cinci săbii simbolice, două sceptre și inelul suveranului din safir cu o cruce de rubin încrustată în diamante.

Camilla, care va purta Coroana Reginei Maria, va ține în mână un sceptru controversat din fildeș. Marea Britanie are o interdicție aproape totală de a comercializa produse din fildeș de elefant, iar prințul William, moștenitorul tronului, a făcut campanie împotriva traficului ilegal de părți de animale.

În timpul ceremoniei, Charles va fi încoronat rege cu Coroana Sfântului Eduard, piesa centrală a bijuteriilor coroanei văzute de milioane de oameni în fiecare an la Turnul Londrei.

Coroana, care este sursa de inspirație pentru emoji-ul încoronării, are o ramă din aur masiv de 2,2 kilograme, încrustată cu rubine, ametiste, safire, granate, topaze și turmaline și are un capac de catifea mov și o bandă de hermină. A fost purtat de Elisabeta în timpul încoronării sale și a fost recondiționat pentru fiul ei.

Peste 2.000 de invitați la încoronare, inclusiv Prințul Harry

În luna aprilie, Palatul Buckingham a publicat imagini cu invitația la ceremonia de încoronare a regelui. La acțiunile oficiale de la Westminster Abbey vor fi invitate peste 2.000 de persoane, se arată într-un comunicat de pe pagina web oficială a familiei regale.

La ceremonie a fost invitat și va participa și Prințul Harry, fiul cel mic al monarhului. Prinuț Harry și-a lansat în acest an o carte de memorii, precum și un documentar pe Netflix, în care lansează mai multe acuzații la adresa familiei sale. Soția acestuia, Meghan Markle, nu va fi prezentă la încoronare.

Întrucât Harry nu se mai află în slujba familiei regale, rămâne de văzut ce rol va juca în cadrul ceremoniei de încoronare a tatălui său, ținând cont că nici la Jubileul de platină al Reginei, prințul Harry și Meghan nu au luat parte la tradiționala apariție la balconul Palatului Buckingham.

Ce se știe despre participanții la încoronare, cu două săptămâni înainte de eveniment.

Participanţi:

  • Prinţul Harry, care s-a rupt de casa regală şi a părăsit Marea Britanie în 2020 pentru California, şi-a confirmat prezenţa după luni de negocieri cu Palatul Buckingham.
  • Numeroşi lideri străini, precum preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr, precum şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi premierul australian Anthony Albanese.
  • Premierul britanic Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, precum şi principalii membri ai guvernului.
  • Capete încoronate din întreaga lume, printre care din Spania regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia, din Danemarca prinţul Frederik şi prinţesa Mary, din Japonia prinţul Fuhimito şi prinţesa Kiko, prinţul Albert al II-lea de Monaco, iar din Iordania regele Abdullah al II-lea şi regina Rania.
  • Sute de persoane care au făcut ceva pentru comunitatea lor şi au fost decorate de Palatul Buckingham, cum ar fi elevul Max Woosey, care a dormit într-un cort în grădina sa timp de trei ani pentru a strânge bani pentru un ospiciu, sau Richard Thomas, care a livrat mai multe mii de medicamente bolnavilor în timpul pandemiei de COVID-19.
  • 400 de tineri membri ai unor asociaţii susţinute de familia regală.
  • Un număr restrâns de 80 de membri ai Camerei Lorzilor şi ai Camerei Comunelor.
  • Copiii reginei consoarte Camilla, criticul culinar Tom Parker Bowles şi sora sa Laura Lopes, curatoare de artă.

Absenţi:

  • Preşedintele SUA Joe Biden va fi reprezentat de soţia sa, Jill Biden. Niciodată până acum un preşedinte american nu a asistat la încoronarea unui monarh britanic, au reamintit oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului.
  • Casa Albă a insistat asupra faptului că absenţa lui Joe Biden, despre care se ştie că este mândru de rădăcinile sale irlandeze, "nu a fost un semn de dispreţ". Joe Biden a acceptat deja invitaţia regelui de a efectua o vizită de stat în Marea Britanie.
  • Meghan Markle, soţia prinţului Harry, va rămâne în California împreună cu cei doi copii ai lor, Lilibet şi Archie, care va împlini patru ani în ziua încoronării.

Persoane care nu au fost invitate:

  • Cei mai mulţi dintre cei 24 de duci care nu fac parte în niciun fel din familia regală, aceştia ducând greul presupusei dorinţe a regelui de a stabili o listă de invitaţi pe o bază meritocratică mai degrabă decât aristocratică. Ducele de Rutland şi-a exprimat dezamăgirea pentru Daily Mail, menţionând că "familii ca (a sa) sunt cele care au susţinut familia regală timp de 1.000 de ani".
  • Soţii de parlamentari britanici.
  • Sarah Ferguson, fosta soţie a prinţului Andrew, fratele regelui, care încă locuieşte cu acesta la proprietatea lor din Windsor. Aventurile din trecut ale ducesei de York au stânjenit adesea familia regală.
  • Lady Pamela Mountbatten, fiica lui Louis Mountbatten, Primul Conte Mountbatten de Burma, unchiul de-al doilea şi mentorul lui Charles, şi una dintre cele două domnişoare de onoare încă în viaţă ale reginei Elisabeta a II-a la căsătoria acesteia cu prinţul Philip, în 1947.

Cât ar costa încoronarea Regelui Charles al III-lea și cine plătește

Ca și în cazul jubileelor și al altor evenimente similare, costul total al încoronării va fi disponibil doar la câteva luni sau chiar ani după eveniment. Însă organizatorii ceremoniei au estimat că încoronarea va costa aproximativ 113 milioane de euro, scrie euronews.com.

Spre deosebire de nunți, care sunt plătite de familia regală, încoronarea este o funcție de stat, prin urmare contribuabilii vor plăti nota de plată.

O mare parte din cheltuielile familiei regale sunt acoperite de o plată anuală a contribuabililor, cunoscută sub numele de Subvenția Suverană.

Finanțarea pentru Subvenția Suverană provine dintr-un procent din profiturile colecției de venituri Crown Estate, care colectează terenuri și exploatații, deținute de monarh în timpul domniei sale, dar controlate independent de un consiliu.

În 2022, acesta a fost stabilit la echivalentul a 97 de milioane de euro - aproximativ 1,50 euro pentru fiecare persoană din Regatul Unit.

Cea mai mare parte a plății este destinată întreținerii proprietăților, costurilor salariale, cheltuielilor de călătorie și evenimentelor.

Încoronarea regretatei regine Elisabeta a costat 1,5 milioane de lire sterline în 1953. Aceasta este echivalentul a 56 de milioane de euro în banii de astăzi

Costul dublu pentru încoronarea lui Charles se datorează în mare parte securității, mai ales când vine vorba de potențialele riscuri de atac terorist - un lucru care nu ar fi fost o problemă atât de mare în anii 1950.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea, televizată

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, în anul 1953, a fost prima astfel de ceremonie televizată, la cererea monarhului. 27 de milioane de persoane din Marea Britanie au urmărit ceremonia la televizor, iar 11 milioane au ascultat la radio.

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Charles a fost proclamat rege în cadrul Consiliul de Ascensiune din septembrie, care a fost pentru prima dată în istorie televizat. Astfel, și ceremonia de încoronare a sa va fi transmisă de postul BBC.

Concertul pentru încoronarea Regelui Charles

A doua zi după ceremonie, va fi organizat un concert pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea, de asemenea televizat de BBC. Printre artiștii confirmați se numără Take That, Katy Perry și Lionel Richie.

Concertul va include, de asemenea, interpretări ale starului italian de operă, Andrea Bocelli, ale bas-baritonului galez Sir Bryn Terfel, ale cântăreței și compozitoarei Freya Ridings și ale compozitorului de muzică clasică-soul, Alexis Ffrench.

S-a anunțat că va fi prezent și un cor de încoronare, alcătuit din cântăreți amatori din toată Marea Britanie, inclusiv coruri de refugiați, coruri NHS, grupuri de cântăreți LGBTQ+ și coruri de persoane cu deficiențe de auz, care vor folosi limbajul semnelor. Acest cor va apărea alături de unul virtual, alcătuit din cântăreți din întreaga Commonwealth.

Surse: Agerpres, Euronews.com, Associated Press