Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea Westminster Abbey, locul unde va fi încoronat Charles

De secole, Westminster Abbey a fost locul încoronării suveranilor britanici și al nunților regale. Regele Charles al III-lea și regina consort Camilla vor păși pe urmele înaintașilor pentru a fi încoronați într-o ceremonie ce va avea loc în celebra biserică, la sfârșitul săptămânii viitoare.

O ceremonie care se anunță mai puțin fastuoasă decât cea de care a avut parte Regina Elisabeta a II-a.

Povestea abației Westminster începe la mijlocul secolul al-10-lea

Regele Eduard Confesorul a dispus extinderea mănăstirii existente și construirea unei biserici din piatră în cinstea apostolului Sfântului Petru.

Actuala biserică este o bijuterie arhitecturală, renumită pentru vitraliile și picturile sale.

Nu întâmplător are un rol central în istoria familiei regale. Aici sunt oficiate încoronările, nunțile, dar și funeraliile regale.

În același timp, este un loc de pelerinaj și o atracție turistică pentru milioanele de oameni care vin în capitala britanică.

Prima ceremonie de încoronare ar fi avut loc în 1066, atunci când a urcat pe tron William Cuceritorul.

Kate Williams, Istoric: Cea mai veche încoronare de care suntem siguri că a avut loc în Westminster Abbey datează din 1066. William Cuceritorul, care a fost încoronat la Westminster Abbey la scurt timp după ce l-a învins pe regele Harald în Bătălia de la Hastings. Și, de atunci, monarhii au fost încoronați la Westminster Abbey. Este locul încoronării. Pur și simplu, nu putem merge în altă parte. Pentru că este vorba despre tradiție, dar și pentru că Scaunul Încoronării datează din 1296. Este foarte, foarte fragil. Nu-l putem muta.

Încoronarea lui Charles al III-lea va fi diferită de cea organizată pentru mama sa

Noul rege va avea parte de o ceremonie și de o procesiune mult mai scurte.

Kate Williams, Istoric: Principala diferență pe care o vom vedea între încoronarea Elisabetei a II-a și încoronarea lui Charles al III-lea este că regina, Camilla, va fi încoronată alături de el. O tradiție de încoronare a reginei consort care datează de la Eleanor de Aquitania. Ultima pe care am văzut-o a fost în 1937, când a avut loc încoronarea lui George al VI-lea și a reginei Elisabeta, regina mamă.

Charles al III-lea a fost ultima oară la Westminster Abbey cu ocazia funeraliilor regretatei Elisabeta a II-a. Tot aici a asistat la funeraliile Prințesei Diana, dar a fost și martor la cununia fiului său Prințul William cu Kate Middleton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE