Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viscri, pământul românesc pe care Charles îl poartă în suflet

Încoronarea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii este urmărită cu atenție de o lume întreagă. Dar parcă nimeni nu e mai implicat sufletește decât localnicii din Viscri. Ei îl privesc pe monarh ca pe unul de-al lor și știu bine că și el este atașat de micul, dar pitorescul sat din Transilvania. Și asta pentru că Charles nu a făcut secret faptul că prețuiește România și, de ani buni, este un adevărat ambasador al țării noastre.   

Charles iubește mâncarea tradițională din Viscri, frumusețea naturii, bogăția culturală și, nu în ultimul rând, oamenii locului. Iar turiștii care îi calcă pe urme îi dau dreptate. 

Sara, studentă: Îmi place aici, datorită naturii. Totul este foarte natural aici. Peste tot sunt păsări și pisici, câini și cai și este foarte frumos.

De altfel, unicitatea locului a fost recunoscută nu doar de fiul reginei Elisabeta a doua, ci și de Uniunea Europeană, care a inclus satul transilvănean într-o rețea ecologică de arii protejate.

Alexu Toader, project manager, Viscri 32: Zona în care e așezat satul e un sit Natura 2000, cu plante care au dispărut, cu o floră și o faună care au dispărut din alte părți ale Europei și ăsta este unul dintre lucrurile, din activitățile centrale pe care Charles le făcea atunci când venea în vizită în Viscri. Adică plimbările pe dealuri cu prietenul biolog sunt lucrurile care țin de tradiție deja.

Vizitele celui care este acum regele Marii Britanii au devenit o obișnuință pentru sătenii din Viscri, însă, odată cu noile responsabilități, oamenii cred că îl vor vedea tot mai rar pe ulițe.

Alexu Toader, project manager, Viscri 32: N-aș zice că ne așteptăm să ne viziteze. Aș zice că așa este tradiția deja de foarte mulți ani, dar, din nou, cred că poziția comunității este mai degrabă una realistă. Ne dăm seama că rolul de rege e diferit de cel de prinț de Wales și e posibil ca asta să presupună mai puține vizite, de exemplu, în Transilvania.

Localnicii sunt legați sentimental de Charles și așteaptă cu emoție ziua de 6 mai.

Eugen Vaida, director executiv pentru România al The Prince’s Foundation: Cu siguranță toți românii și mai ales viscrenii vor urmări cu sufletul la gură această încoronare, dar eu pot să vă spun că proiectele vor continua în România, cele pe care le face Fundația. Mă refer aici la „Ambulanța pentru Monumente”, la aceste minunate expoziții de la casa din Viscri, unde de fapt așteptăm foarte mulți vizitatori și cu drag. Au ce vedea aici. Vorbim de foarte multe expoziții în ceea ce privește meșteșugurile tradiționale, promovarea gastronomiei, avem Florilegium.

Charles prețuiește tot ce înseamnă autentic și puțini știu că a sprijinit chiar recondiționarea unui atelier de țiglărie, în județul Sibiu.

Eugen Vaida, director executiv pentru România al The Prince’s Foundation: Vorbim despre meșteșugurile tradiționale, pe care le promovăm prin Prince’s Foundation România. Aici avem o expoziție de țigle vechi, inscripționate, o expoziție unică. Avem chiar și o țiglă inscripționată de Majestatea Sa, atunci Alteță Regală, când a lansat țiglăria de la Apoș. A avut această plăcere și puteți vedea și semnătura dânsului pe ea.

Charles al treilea al Marii Britanii a vizitat pentru prima dată Transilvania în 1998 și s-a declarat imediat îndrăgostit de România. Se mândrește că este descendent al lui Vlad Țepeș, iar în anul 2006 și-a cumpărat o casă tradițională în satul săsesc, pe care a renovat-o și a deschis-o pentru public. Viscri este cunoscut pentru arhitectura tradițională, pentru traiul simplu, dar și pentru biserica fortificată și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE