Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt protagoniștii ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea

În timpul ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea, mai multe persoane vor avea de jucat un rol de prim rang, adeseori moştenit dintr-o tradiţie îndelungată sau acordat în semn de omagiu pentru serviciile lor în slujba ţării, potrivit Agerpres.

Arhiepiscopul de Canterbury

Justin Welby, devenit cel mai înalt demnitar al Bisericii Anglicane în 2013, va conduce ceremonia şi îi va încorona pe noul rege şi pe regina consoartă.

Acest fost manager din sectorul petrolier, care s-a remarcat prin opinii moderate asupra subiectelor ce divizează Biserica, a primit şi sarcina de a organiza slujba religioasă cu ocazia încoronării.

El a recunoscut că a avut "coşmaruri", visând într-o noapte că a uitat să aducă coroana chiar înaintea momentului în care ar trebui să o depună pe capul noului suveran.

Contele-mareşal (Earl Marshal)

Responsabil cu organizarea întregii ceremonii de încoronare, acest post onorific este atribuit de secole celui care deţine titlul de duce de Norfolk.

Edward Fitzaland-Howard, în vârstă de 66 de ani, a organizat deja funeraliile reginei Elisabeta a II-a şi urcarea pe tron a lui Charles după decesul fostei suverane.

El a fost însă privat pentru şase luni de permisul de conducere în septembrie după ce a vorbit la telefon în timp ce se afla la volan, deşi s-a apărat în instanţă spunând că trebuia neapărat să poarte acea conversaţie telefonică pentru a putea să organizeze încoronarea.

Guvernatorii-generali şi prim-miniştrii

Guvernatorii-generali care reprezintă Coroana britanică în cele 14 de ţări în care Charles al III-lea este şeful statului, precum şi prim-miniştrii lor, vor fi primii care vor intra în abaţia Westminster după reprezentanţii cultelor religioase.

Purtătorii de drapel

Ducele de Westminster, contele de Dundee, marchizul de Anglesey şi contele de Caledon vor purta drapelele care reprezintă cele patru naţiuni ale Regatului Unit, respectiv Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Francis Dymoke, "campionul suveranului", un titlu ce datează din Evul Mediu şi care este transmis pe cale ereditară, va purta drapelul regal.

Ducele de Wellington

Charles Wellesley, în vârstă de 77 de ani, descendent al prim-ministrului britanic din timpul victoriei obţinute în Bătălia de la Waterloo, va purta coroana reginei Mary, care va fi utilizată pentru încoronarea reginei Camilla.

Fostul episcop al Londrei, Richard Chartres, un prieten apropiat al noului rege, va purta inelul reginei consoarte.

Lordul Înalt Intendent al Angliei (Lord High Steward)

Este unul dintre cele mai importante posturi din rândul funcţionarilor guvernamentali cu rang înalt, însă a rămas adeseori vacant după 1421.

El va purta coroana Sfântului Edward, care va fi depusă pe capul regelui Charles al III-lea de arhiespiscopul de Canterbury.

Generalul Gordon Messenger - guvernatorul Turnului Londrei, unde sunt păstrate Bijuteriile Coroanei - a fost numit în această funcţie cu ocazia încoronării.

Femei în cadrul ceremoniei

Fosta directoare generală a MI5, serviciul de informaţii interne din Regatul Unit, Elizabeth Manningham-Buller, în vârstă de 74 de ani, va purta sceptrul Sfântului Edward.

Elizabeth Anionwu, o infirmieră şi profesoară în vârstă de 76 de ani, va purta globul regal crucifer.

Floella Benjamin, în vârstă de 73 de ani, actriţă britanică originară din Trinidad, prezentatoare de emisiuni pentru copii şi care ocupă un loc în Camera Lorzilor, va purta sceptrul cu porumbel.

Penny Mordaunt, o parlamentară conservatoare în vârstă de 50 de ani, va purta sabia de stat în calitate de Lord preşedinte al consiliului.

Amy Taylor, ofiţer în Royal Navy (Marina Regală), va deveni prima femeie care va purta sabia cu bijuterii a ofrandei.  

Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe data de 6 mai, la opt luni de la moartea Regina Elisabeta a II-a și la 70 de ani de la momentul încoronării mamei sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE