Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles al III-lea, proclamat oficial Rege al Marii Britanii. "Sunt extrem de conștient de această profundă moștenire"

Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege al Marii Britanii, sâmbătă, la ora locală 10.00 (12.00 - ora României), în cadrul Consiliului de Ascensiune, desfășurat la Palatul St. James.

Proclamarea noului suveran a fost citită de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St. James, de către deținătorul titlului de Garter King of Arms.

Monarhul a spus: "God save the King" și, pentru prima oară din 1952, imnul național a fost intonat, conținând versul "God Save the King".

Tot pentru prima dată în istorie, momentul a fost televizat.

Sumarul evenimentelor

10/09/2022 , 12:31

Regele Charles al III-lea, primul discurs adresat britanicilor: ”Mama mea a dat un exemplu de iubire de-o viaţă şi de serviciu dezinteresat”

Regele Charles al III-lea a depus jurământul în calitate de suveran al Marii Britanii.

„Este datoria mea cea mai dureroasă să vă anunţ moartea iubitei mele mame, Regina.

Ştiu cât de profund suferiţi voi, întreaga naţiune - şi cred că pot spune întreaga lume - pentru pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toţii. Este cea mai mare consolare pentru mine să ştiu de simpatia exprimată de atât de mulţi faţă de sora şi fraţii mei şi că o afecţiune şi un sprijin atât de copleşitor ar trebui să se extindă asupra întregii noastre familii în pierderea suferită.

Pentru noi toţi, ca familie, ca şi pentru acest regat şi pentru familia mai largă a naţiunilor din care face parte, mama mea a dat un exemplu de iubire de-o viaţă şi de serviciu dezinteresat.

Domnia mamei mele a fost de neegalat prin durata, devotamentul şi dăruirea sa. Chiar dacă suntem îndureraţi, aducem mulţumiri pentru această viaţă extrem de credincioasă”, a spus Regele Charles al III-lea, în primul discurs adresat națiunii.

”Sunt profund conştient de această mare moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile grele ale suveranităţii care mi-au fost transmise acum. În asumarea acestor responsabilităţi, mă voi strădui să urmez exemplul inspirat care mi-a fost dat în susţinerea guvernării constituţionale şi să urmăresc pacea, armonia şi prosperitatea popoarelor din aceste insule şi din regatele şi teritoriile Commonwealth-ului din întreaga lume.

În acest scop, ştiu că voi fi susţinut de afecţiunea şi loialitatea popoarelor al căror suveran am fost chemat să fiu şi că, în îndeplinirea acestor îndatoriri, voi fi ghidat de sfaturile parlamentelor lor alese. În toate acestea, sunt profund încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soţii”, a mai spus noul suveran britanic.

”Profit de această ocazie pentru a-mi confirma dorinţa şi intenţia de a continua tradiţia de a ceda Guvernului meu veniturile ereditare, inclusiv averea coroanei, în beneficiul tuturor, în schimbul subvenţiei suverane, care îmi susţine îndatoririle oficiale de şef de stat şi şef de naţiune.

Iar în îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredinţată şi căreia îi dedic acum ceea ce mi-a mai rămas din viaţă, mă rog pentru călăuzirea şi ajutorul lui Dumnezeu atotputernic”, a declarat Regele Charles al III-lea.”, a declarat noul monarh la Marii Britanii.

Suveranul și-a rostit primul discurs de după proclamare alături de Prințul de Wales, William, moștenitorul coroanei, de Camilla, Regina consort, și de Penny Mordaunt, lider al Camerei Comunelor.

”God Save The King”, intonat în onoarea Regelui Charles al III-lea

Garter King of Arms a citit de la balconul Friary Court proclamația prin care Charles al III-lea devine Rege al Marii Britanii și a pus: "God Save The King". Ulterior, a fost intonat imnul național.

”Trei urale pentru Majestatea Sa Regele. Hip-hip”, în timp ce Garda Regală a răspuns de fiecare dată ”Ura”.

Pentru a sărbători urcarea pe tron a noului rege, Garda Regală a tras 41 de salve de tun în Hyde Park și alte 62 la Turnul Londrei, în onoarea noului suveran.

La ora 14, ora României, a avut loc o a doua proclamare care a fost citită de pe treptele Bursei Regale din Londra, în aplauzele a mii de oameni.

Ceremonia a fost similară cu care oficiată la St James's. După salutul regal, a fost intonat Imnul Național al Marii Britanii. Apoi, primarul Londrei a îndemnat la „trei urale pentru Majestatea Sa Regele”. Tot la Bursa londoneză a fost citită Proclamația de Ascensiune a Reginei Elisabeta a II-a, la 8 februarie 1952.

VEZI GALERIA
13 imagini

Odată cu citirea proclamării la Bursa Regală din Londra se termină ceremoniile programate pentru sâmbătă privind proclamare a lui Charles al III-lea ca Rege al Marii Britanii.

Noi ceremonii de proclamare vor avea loc duminică, la prânz în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Consiliul de Ascensiune l-a proclamat pe Charles al III-lea drept noul monarh britanic, după care cei prezenţi ai declarat: "Dumnezeu să-l apere pe Rege".

Charles al III-lea accede la tron într-o perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimii 40 de ani, în timp ce, în şase ani, s-au succedat la guvernare patru prim-miniştri, potrivit agenției France Presse, citate de Agerpres.

10/09/2022 , 12:07

Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege al Marii Britanii

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii, într-o ceremonie oficiată la Palatul St James din Londra. Proclamația a fost citită în sală și apoi semnată de mai mulți oficiali britanici din Consiliul de Succesiune. Ulterior documentul va fi citit de la balconul palatului, pentru ca fi informat și poporul, așa cum prevede tradiția.

La ora 12 a început ceremonia prin care Regelui Charles al III-lea este proclamat Rege al Marii Britanii. Conservatoare Penny Mordaunt în calitate de Lord Președinte al Consiliului Privat a anunțat moartea Reginei în timpul ceremoniei.

La ceremoniile de proclamare Prințul William, devenit prinț moștenitor de Wales a fost văzut pentru prima dată de la moartea reginei Elisabeta a II-a.

În mai puțin de o oră, Regele principal de arme al Jartierei, David Vines White, va citi prima proclamare publică Regelui Charles al III-lea de la balconul cu vedere la Curtea mănăstirii din Palatul St James.

Foștii premieri ai Marii Britanii, Boris Johnson, Gordon Brown și Tony Blair se află la Palatul St. James, unde are loc proclamarea lui Charles al III-lea ca rege al Marii Britanii.

10/09/2022 , 11:42

Mii de oameni s-au strâns în fața Palatului Buckingham pentru a o omagia pe suverană

Mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite dpa.

Persoane îndoliate continuă să aducă buchete de flori, lumânări, bileţele şi alte ofrande pe care le depun la porţile Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.

Atmosfera la reşedinţa regală din centrul Londrei era una sumbră şi, în pofida numărului mare de persoane prezente, zona era liniştită, iar oamenii se deplasau încet şi vorbeau în şoaptă.

10/09/2022 , 09:55

Membrii cabinetului britanic vor fi primiți în audiență de Regele Charles al III-lea

Membrii cabinetului britanic vor avea prima întâlnire cu Regele Charles al III-lea sâmbătă, la doar câteva zile după ce premierul Liz Truss a format noul guvern, transmite dpa.

Principalii miniştri vor lua parte la Consiliul de Ascensiune, care se va desfăşura la Palatul St James din Londra, unde Charles va fi proclamat oficial rege. Ulterior, miniştrii se vor deplasa la Palatul Buckingham pentru o audienţă cu noul monarh.

Truss, care a fost invitată marţi să formeze guvernul de către defuncta Regină Elisabeta a II-a, a avut încă de vineri o audienţă cu noul suveran.

10/09/2022 , 07:48

Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii

Odată ce va fi proclamat suveran, regele Charles al III-lea va semna un jurământ prin care se angajează să susţină securitatea Bisericii Scoţiei.

După întrunirea Consiliului de Ascensiune (care include personalități de rang înalt din Guvern) și citirea Proclamaţiei Principale, la ora 10:00 GMT, de la balconul Palatului St. James, anunţul privind noul rege va fi făcut public pe tot cuprinsul Regatului Unit şi în capitala Londra

Sute de consilieri privați, inclusiv premierul și miniștrii de rang înalt, vor fi invitați să participe la ședință, în ținută sobră, fără să poarte decorații. Proclamația care îl confirmă rege pe Charles va fi citită nu doar la Palatul St. James, ci și la Bursa Regală londoneză.

10/09/2022 , 07:48

Ce s-a întâmplat vineri

În Regatul Unit al Marii Britanii a început vineri o perioadă de doliu naţional, care va dura până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Palatul Buckingham a anunțat, de asemenea, doliu regal, care va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare.

Întreaga țară a păstrat vineri un minut de reculegere în memoria reginei.

Noul rege al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Charles al III-lea a declarat vineri seară, în primul său discurs către ţară, că regretă profund moartea reginei. Monarhul le-a promis britanicilor că îi va servi întreaga viaţă, precum a făcut-o și mama sa, Elisabeta a II-a.

"Regina Elisabeta s-a angajat să-şi dedice viaţa în slujba poporului ei, a fost un angajament personal profund", a spus regele Charles al III-lea în primul discurs către națiune.

Tot vineri, Parlamentul britanic s-a reunit într-o sesiune specială, iar Regele Charles al III-lea s-a întâlnit cu premierul Liz Truss.

Clopotele au sunat la unison la Westminster Abbey, Catedrala Sf. Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun - vârsta suveranei - au fost trase în Hyde Park şi în alte locuri din Londra.

De asemenea, imnul britanic în versiunea ''God save the King'' a fost cântat pentru prima dată în ultimii 70 de ani în cadrul unui eveniment oficial, la finalul serviciului religios dedicat reginei Elisabeta a II-a, în catedrala Sf. Paul din Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE