Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Liderii internaționali au transmis mesaje de condoleanțe

Publicat de: Mirabela Vasile

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani. Numeroase mesaje de omagiu transmise de personaje politice din toată lumea au început să vină imediat după anunțul veștii triste.

Unul dintre primii a fost din Familia Regală din Țările de Jos:

„Cu profund respect și afecțiune ne amintim de Regina Elisabeta a II-a. Neclintită și înțeleaptă, ea și-a dedicat lunga viață slujirii poporului britanic. Ne simțim strâns legați de Regatul Unit și de Familia Regală și împărtășim durerea lor. Suntem profund recunoscători pentru prietenia strânsă la care Regina Elisabeta a adus o contribuție atât de bună.” - a declarat Regele Willem-Alexander, Regina Máxima și Prințesa Beatrix.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, se numără printre zeci de lideri europeni și mondiali care transmit mesaje de condoleanțe:

„Domnia remarcabilă a reginei Elisabeta II a dăinuit evenimente cheie ale secolelor 20 și 21. UE aduce un omagiu contribuției sale unice la construirea păcii și reconcilierii, în timp ce pierderea ei va fi resimțită în întreaga lume, gândurile noastre imediate sunt la familia ei și la poporul Regatului Unit.”,a declarat Josep Borrell.

Președintele francez Emmanuel Macron își amintește de Regină ca fiind „un prieten al Franței”

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franței, o regină cu inimă bună care a lăsat o impresie sugestivă asupra țării și secolului ei.”,a declarat Emmanuel Macron.

Papa Francisc a deplâns joi moartea reginei Elisabeta a II-a, lăudând „serviciul neobosit pentru binele” ţării sale şi „exemplul său de devotament faţă de datorie”.„Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului”, a spus Suveranul pontif într-o telegramă adresată noului suveran şi citată de agenţiile internaţionale de presă.

Și președintele României Klaus Iohannis a venit cu un mesaj de condoleanțe pentru Familia Regală a Marii Britanii.

„Sincere condoleanțe pentru moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care se întinde pe 7 decenii, a modelat istoria modernă și rămâne un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală.”, a spus Klaus Iohannis.

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de condoleanţe britanicilor după trecerea în nefiinţă a reginei Elizabeth a II-a.

“Am aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth II. În numele poporului ucrainean, traansmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi”, a scris Zelenski.

Casa Albă a declarat joi că „gândurile” preşedintelui american se îndreaptă către familia reginei Elisabeta a II-a, care a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, precum şi către „poporul Regatului Unit”.

„Sentimentele şi gândurile noastre se îndreaptă către familia reginei (…) şi către poporul Regatului Unit’, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden pentru jurnalişti.

Și Casa Regală a României a transmis un mesaj, după moartea reginei Elisabeta a II-a.

„Biroul de Presă al Majestății Sale Custodele Coroanei este împuternicit să facă următorul comunicat:Majestatea Sa Margareta a României și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu imensă durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Suverana britanică a încetat din viață în această seară la Castelul Balmoral, în Scoția.Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.

După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional.Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație.Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare Majestății Sale Regelui Charles al III-lea.”, se arată în mesaj.

Fostul președinte al SUA, Barak Obama, a postat un mesaj impresionant după moartea monarhului britanic.

„Din ziua încoronării sale de acum 70 de ani - prima televizată vreodată - până în acest moment, în timp ce nenumărate omagii sunt postate online în cinstea ei, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a captivat lumea. Astăzi, Michelle și cu mine ne alăturăm celor care își sărbătoresc viața și îi plâng moartea.

Majestatea Sa avea doar 25 de ani când a preluat sarcina uriașă de a conduce una dintre marile democrații ale lumii. În deceniile care au urmat, ea avea să joace rolul reginei, la propriu - cu o domnie definită de grație, eleganță și o etică neobosită a muncii, sfidând șansele și așteptările puse femeilor din generația ei.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a devenit prima femeie regală care a activat în serviciul militar. Și prin perioade de prosperitate și stagnare - de la aselenizare, la căderea Zidului Berlinului, până la răsăritul erei digitale - ea a strălucit ca un far plin de speranță și stabilitate pentru oamenii din Regatul Unit și din lume.

Majestatea Sa a lucrat cu 15 prim-miniștri și nenumărați șefi de stat. Ea a ascultat profund, a gândit strategic și a fost responsabilă pentru realizări diplomatice considerabile. Și totuși, ea a purtat titlurile ei mărețe ca o atingere ușoară.

Michelle și cu mine am avut norocul să o cunoaștem pe Majestatea Sa, iar ea a însemnat foarte mult pentru noi. Pe vremea când abia începeam să ne dăm seama de viața de Președinte și Prima Doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu brațele deschise și cu o generozitate extraordinară. Din nou și din nou, am fost uimiți de căldura ei, de felul în care îi relaxa pe oameni și de cum își aducea umorul și farmecul considerabil în momente importante și circumstanță.

Ca atât de mulți, Michelle și cu mine suntem recunoscători că am fost martori la conducerea dedicată a Majestății Sale și suntem uimiți de moștenirea ei, de serviciu public neobosit și demn. Gândurile noastre sunt alături de familia ei și de oamenii din Regatul Unit în aceste momente dificile.”, a declarat Barak Obama.

Și fostul președinte american Donald Trump a avut un mesaj după decesul Reginei Elisabeta a II-a. "Melania și cu mine suntem profund întristați să aflăm de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a", a scris Trump într-o postare pe site-ul său de socializare, Truth Social. "Împreună cu familia noastră și concetățenii noștri americani, trimitem sincere condoleanțe familiei regale și poporului Regatului Unit în aceste momente de mare tristețe și durere", a adăugat Trump.

Mesajul ONU, după moartea reginei Elisabeta a II-a:

„Sunt profund întristat de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, admirată în toată lumea pentru conducere și devotament. Dedicarea ei neclintită și pe viață va fi amintită mult timp.", a declarat secretarul General al Națiunilor Unite António Guterres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE