Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legătura dintre Familia Regală a Marii Britanii și Familia Regală a României: Două națiuni, cinci generații, admirație, afecțiune și respect

Publicat de: Euronews

Două națiuni, cinci generații, admirație, afecțiune și respect. Așa descrie Casa Regală a României legătura strânsă cu Familia Regală a Marii Britanii și creionează câteva dintre cele mai importante momente care au legat cele două familii. Iar dincolo de legătura istorică, de sânge albastru, între cele două dinastii a existat și o legătură privată, de familie, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI.

Prima vizită a cuplului princiar român în Marea Britanie

În 1874, Carol I și Elisabeta au vizitat pentru prima dată Londra. Suveranii români au fost primiți cu căldură și prietenie de Albert, Principele de Wales, și de Ducele și Ducesa de Edinburgh, părinții Mariei, cea care avea să fie regină a României. Cuplul princiar a stat o lună în Marea Britanie, timp în care suveranii au petrecut timp la mare, au participat la o conferință, au vizitat Oxford, iar în cinstea acestora, Lordul Primar al Londrei a oferit un dineu, la Guildhall, la care au participat 400 de oaspeți.

Relațiile Diplomatice

Pe 20 februarie 1880, se stabilesc relațiile diplomatice între Principatele Române Unite și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, sub domnia Principelui Carol I și a Reginei Victoria.

Prima vizită a Familiei Regale britanice în România

În ziua de 22 septembrie 1888, Familia Regală britanică vizitează România. Edward, Principe de Wales, este întâmpinat la București, de unde alături de suverani pleacă la Sinaia. Potrivit Casei Regale a României, seara a avut loc un dineu oficial, iar timp de trei zile, Principele de Wales a vizitat împrejurimile.

Finele secolului al XIX-lea este marcat de vizite ale cuplului princiar al României, fie în Scoția, la Castelul Balmoral, fie la Londra și Windsor. În 1892, Regina Victoria i-a conferit Regelui Carol I Ordinul Jartierei

Planurile de căsătorie

În 1892, Regina Elisabeta se întâlnește cu Principesa Maria de Edinburg și cu mama sa, Ducesa de Edinburg, în Germania. Regele Carol corespondează cu Principele Alfred, Duce de Edinburg pe tema căsătoriei dintre Ferdinand și Maria.

Căsătoria Principelui Ferdinand cu Principesa Maria

Pe 28 decembrie, are loc, la Sigmaringen, căsătoria Principelui Moștenitor Ferdinand cu Principesa Maria, iar noul cuplu ajunge la București la începutul anului 1893.

Prima și unica vizită a tatălui Reginei Maria, Principele Alfred, Duce de Edinburg, în România

Ferdinand și Maria participă împreună, în 1894, la nunta Principesei Victoria Melita, sora Mariei, unde cuplul princiar revede cei mai importanți regi de la acea vreme. În 1896, Alfred, Duce de Edinburg și Duce de Saxa Coburg-Gotha, al doilea fiu al Reginei Victoria și tatăl Reginei Maria, vine în vizită în România. A fost prima și singura dată când Principele Alfred, Duce de Edinburg, a venit în România.

Moartea Reginei Victoria și Încoronarea Regelui Edward al VII-lea

La începutul lui 1901, moare Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei, bunica Principesei Mari. La funeraliile sale, defășurate la Windsor, participă Principele Moștenitor Ferdinand.

În vara anului 1902, Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria, reprezentând Regatul României, participă la Încoronarea Regelui Edward al VII-lea, la Londra.

Începutul secolului XX este marcat de multiple vizite între cele două case regale. Ferdinand și Maria participă în 1911 la Încoronarea Regelui George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei. În 1919, Regina Maria petrece câteva săptămâni în Marea Britanie, iar Rege Mihai și Principele Philip, ambii născuți în 1921, petrec mai multe vacanțe în România, la Mamaia și la Sinaia.

Tatăl Reginei Elisabeta a II-a la Alba Iulia

Ducele de York, cel care avea să fie Regele George al VI-lea, participă la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. Aceasta a fost prima și singura sa vizită în România.

Ferdinand și Maria, vizită de stat în Marea Britanie

Regele Ferdinand și Regina Maria efectuează în primăvara anului 1924 o vizită de stat în Regatul Unit al Marii Britaniii și Irlandei. Regele George al V-lea și Regina Mary îi primesc pe suveranii români la Londra cu toate onorurile militare și civile. La Londra, cuplul regal a luat parte la o ceremonie religioasă defășurată la Westminster Abbey. Ferdinand și Maria au stat la Palatul Buckingham și au fost invitați de onoare la banchetul oficial pe care Lordul Primar îl dă la Guildhall.

Titluescu și Carol al II-lea la Londra

În 1936, Regele Carol al II-lea participă alături de ministrul de Externe Nicolae Titulescu la funeraliile Regelui George al V-lea.

Regele Mihai și Familia Regală a Marii Britanii

În anii 1930, Principele Mihai, la acea vreme Voievod de Alba Iulia, se întâlnește de mai multe ori cu Principele Philip în vacanță, la Villa Sparta, în Toscana. În 1937, Principele Moștenitor Mihai merge la Londra pentru prima dată în calitate de reprezentant al României la încoronarea Regelui George al VI-lea. În 1938, Regele Carol al II-lea a fost distins cu Ordinul Jartierei, iar Principele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian. Din 1937, timp de nouă decenii, Regele Mihai a revenit la Londra în vizite oficiale cu precădere în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a.

În 1947, Regele Mihai, alături de Regina-mamă Elena, a participat la căsătoria Principesei Elisabeta, moștenitoarea tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Abdicarea forțată

În primăvara anului 1948, Regele Mihai a vorbit la Londra despre abdicarea forțată.

”Acest act mi-a fost impus cu forța, de către un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violență în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiții nu mă consider legat în nici un fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credința nestrămutată în viitor și animat de același devotament și dorință de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil”, spunea Regele României la acel moment.

Cea care avea să devină regina Marii Britanii a continuat să păstreze legătura cu suveranii României. Principesa Elisabeta și Ducele de Edinburg au vizitat-o în 1950 pe Regina-mamă Elena la reședința sa din apropierea Florenței. De asemenea, Principesa Margareta s-a întâlnit frecvent cu Principele de Wales în copilărie și adolescență la reședințele regale din Marea Britanie, iar în 1981, Regele Mihai, Regina Ana și Principesa Margareta participă la nunta Princepelui Charles cu Diana.

Odată cu revenirea în țară, Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta s-au revăzut aproape anual, în România, dar și în Marea Britanie.

Familia Regală britanică în România

Începând cu anii 1990, au venit în vizită în România Ducele de Edinburgh, Principesa Anne și Andrew, Ducele de York, dar și Principele Harry. Acesta din urmă a fost și în Transilvania, însoțindu-l pe tatăl său, Principele de Wales, într-o vizită privată. Tot într-o vizită privată a venit, în România, și Edward, Ducele de Kent.

În anul 1996, Principele de Wales a organizat la Palatul St. James din Londra o seară dedicată Fundației Principesa Margareta a României. La eveniment, pe lângă Principesa Margareta, Principele Radu și Regina Anne-Marie a elenilor, au participat 200 de invitați.

În 1997, Principele de Wales a efectuat prima sa vizită oficială la București, iar în 2017 efectuează a doua sa vizită oficială. Ultima sa vizită a avut loc în primăvara anului 2022.

Tot în 1997, Regele Mihai, alături de Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu efectuează prima vizită regală NATO la Londra.

În mai bine de două decenii, Principele Charles a efectuat vizite cu caracter privat aproape anual în Romania.

Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a

Familia Regală a României revine în 1997 la Londra pentru festivitățile Nunții de Aur a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh, în luna noiembrie. Între 1997 și 2017, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost primiți în nenumărate rânduri de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, la Castelul Windsor și la Ascot.

Principele de Wales și Regele Mihai

În 1998, Principele de Wales împlinește 50 de ani. La aniversarea sa participă Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. În 2001, Principele de Wales găzduiește un dineu cu ocazia aniversării Regelui Mihai, la împlinirea vârstei de 80 de ani, chiar în ziua de 25 octombrie. Iau parte la dineul organizat la Highgrove 60 de membri ai Familiilor Regale europene.

În 2002, Regele Mihai, alături de familie, efectuează cea de-a doua vizită regală NATO la Londra, unde sunt primiți de Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham. În același an, Regele Mihai și Regina Ana participă la funeraliile Reginei-mamă a Marii Britanii.

De-a lungul timpului, fie Regele Mihai, alături de Regina Ana, fie Principesa Margaretă și Principele Radu au participat în nenumărate rânduri la evenimente de familie ale Caseri Regale Britanice.

În 2005, Principesa Margareta, alături de Principele Radu participă la căsătoria Principelui de Wales cu Ducesa de Cornwall, la Castelul Windsor, iar în 2007 iau parte la celebrarea Nunții de Diamant a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh. În 2008, Principele de Wales îi învită din nou pe aceștia la celebrarea vârstei de 60 de ani.

Un eveniment urmărit de întreaga lume cu sufletul la gură, căsătoria lui William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, a reunit din nou cele două familii regale. La căsătoria din 2011, au participat Regele Mihai, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Fie că vorbim de aniversarea celor 90 de ani ai Ducelui de Edinburg, în 2011, sau Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, din 2012, Casa Regală a României a fost prezentă la fiecare dintre acestea.

O tradiție Regală

În 2014, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu participă în calitate de invitați de onoare la Banchetul Anual de la Guildhall și continuă tradiția prezenței Familiei Regale a României la City of London.

În 2016, Principele de Wales se întâlnește cu Principesa Margareta, Custodele Coroanei, și cu Principele Radu la Palatul Elisabeta, iar în vara aceluiași an, Custodele Coroanei și Principele Radu sunt primiți de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.

Anul 2017 marchează cea de-a doua vizită oficială în România a Principelui de Wales.

În ultimii ani, Principesa Margareta și Principele Radu au efectuat numeroase vizite în Marea Britanie, une au fost primiți de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham și de Principele de Wales la Clarence House și Highgrove. Totodată, Principele de Wales a fost primit de-a lungul vizitelor sale în România la Palatul Elisabeta.

În noiembrie 2021, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, și Principele Consort Radu au fost invitați de Regina Elisabeta a II-a la Castelul Windsor, iar în primăvara anului 2022, Prințul Charles a efectuat ultima sa vizită oficială în România. El s-a întâlnit cu Principesa Margareta, Custodele Coroanei, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE