Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Succesiunea la tron după încoronarea lui Charles al III-lea

Regina Elisabeta a II-a a domnit timp de 70 de ani și a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Regele Charles va prelua rolul pentru care s-a pregătit o viață întreagă. Are doi copii, Prințul William și prințul Harry. William, care este acum Prinț de Wales, va accede primul la tron, după tatăl său.

Charles, Regele Marii Britanii

Născut în 1948, Prințul de Wales este fiul cel mare al Reginei și Moștenitorul Coroanei britanice. La 29 iulie 1981 s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, care a devenit Prințesa de Wales. Cuplul a avut doi fii, prinții William și Harry. Prințul Charles și Lady Di au divorțat în 1996, iar un an mai târziu, pe 31 august, prințesa a murit într-un accident rutier la Paris. În 2005, Prințul Charles s-a căsătorit cu Camilla Parker Bowles, care a devenit ducesă de Cornwall.

William, Prințul de Wales

William, Prințul de Wales, își urmează tatăl în linia de succesiune la tronul britanic. Născut în 1982, el este fiul cel mare al lui Charles și al regretatei Diana. William avea 15 ani atunci când mama sa a murit. El a urmat studiile la Universitatea St Andrews, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Kate Middleton. Cei doi s-au căsătorit în 2011. La împlinirea vârstei de 21 de ani a fost numit Consilier de Stat, ceea ce i-a permis să-i țină locul Reginei cu prilejul unor ocazii oficiale. William și Kate au trei copii: prințul George, născut în 2013, prințesa Charlotte, născută în 2015, și prințul Louis, născut în 2018. William s-a format ca militar în cadrul Armatei, Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale; apoi a petrecut trei ani ca pilot de căutare și salvare în nordul Țării Galilor. De asemenea, a lucrat cu jumătate de normă timp de doi ani în calitate de copilot la Ambulanța Aeriană din Estul Angliei, în paralel cu îndatoririle sale regale. A părăsit această funcție în iulie 2017 pentru a prelua mai multe îndatoriri regale în numele Reginei și al Ducelui de Edinburgh.

Prințul George de Wales

Prințul George de Wales s-a născut în data de 22 iulie 2013 la Spitalul St Mary din Londra. Prințul George a început școala primară în septembrie 2017.

Prințesa Charlotte de Wales

La același spital a venit pe lume și Charlotte Elisabeth Diana, cunoscută sub numele de Alteța Sa Regală Prințesa Charlotte de Wales.

Prințul Louis de Wales

Tot la spitalul St Mary's din Londra, s-a născut cel de-al treilea copil, Louis Arthur Charles.

Prințul Harry, Duce de Sussex

Urmează în linia de succesiune Prințul Harry, născut în 1984, fratele Prințului William. El s-a format la Academia Militară Regală Sandhurst și a devenit locotenent în armată, unde a servit ca pilot de elicopter. În timpul celor 10 ani petrecuți în cadrul forțelor armate, căpitanul Wales, așa cum a devenit cunoscut, a participat la misuni în Afganistan de două ori, între 2012 și 2013, în calitate de copilot și artilerist pe un elicopter Apache. El a părăsit armata în 2015 pentru a se concentra pe activități caritabile, printre care și organizarea Jocurilor Invictus, adresate militarilor răniți pe front. S-a căsătorit cu actrița americană Meghan Markle pe data de 19 mai 2018, la Castelul Windsor. În ianuarie 2020, Harry și Meghan au renunțat la calitatea de membri "seniori" ai familiei regale și au anunțat că intenționează să "lucreze pentru a deveni independenți din punct de vedere financiar". Un an mai târziu, Palatul Buckingham a confirmat că Harry și Meghan nu se vor întoarce la îndatoririle regale și vor renunța la demnitățile militare onorifice și la patronajele regale.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Copiii lui Harry și Meghan au rămas însă în linia de succesiune la tronul britanic. Primul copil al soților Sussex, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, s-a născut în data de 6 mai 2019.

Lilibet Diana Mountbatten-Windsor

Iar în 2021, Meghan a adus pe lume o fetiță, în Santa Barbara, California. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor poartă două prenume care amintesc de străbunica paternă - Regina Elisabeth este alintată Lilibet în familie – și de bunica paternă, Prințesa Diana.

Linia Succesorală extinsă

8. Ducele de York

9. Prințesa Beatrice

10. Sienna Mapelli Mozzi

11. Prințesa Eugenie, doamna Jack Brooksbank

12. Master August Brooksbank

13. Contele de Wessex

14. Vicontele Severn

15. Lady Louise Mountbatten-Windsor

16. Prințesa Anne a Marii Britanii

17. Mr. Peter Phillips

18. Miss Savannah Phillips

19. Miss Isla Phillips

20. Mrs. Michael Tindall

21. Miss Mia Tindall

22. Miss Lena Tindall

23. Master Lucas Tindall

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE