Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rolul Reginei Camilla în monarhie, după încoronarea Regelui Charles al III-lea

Odată cu încoronarea Regelui Charles, Regina Consort va deveni Regina Camilla. Cea care a stat la brațul regelui Charles și l-a susținut de mai bine de 30 de ani. Deși relația a început tumultos în ochii publicului, acum imaginea este celor doi este una de sprijin și ajutor. Rolul Reginei, deși unul simbolic, își spune cuvântul de multe ori prin acțiunile Regelui.

Născută în 1947 la Londra, Camilla Shand îl cunoaște pe Regele Charles în anii 70, înainte ca vreunul dintre ei să fie căsătorit. Conform istoricilor britanici, cei doi rămân prieteni și chiar ar fi început o relație în 1986, asta în timp ce Charles era căsătorit cu Prințesa Diana, iar Camilla era soția lui Andrew Parker Bowels.

Anna Whitelock, expert în regalitate: ”A fost o evoluție din 1990 de la faimosul interviu cu Panorama al Prințesei Diana în care vorbea de cei trei oameni din căsnicia ei. Camilla era a treia persoană din relația lui Charles și Diana, cei doi ajungând să divorțeze. Camilla a fost defăimată și blamată în presă pentru mult timp. A fost un proces încet de reabilitare a imaginii ei.”

Cum s-a schimbat percepția poporului față de Camilla

Pentru Charles, după moartea Dianei, relația lui cu Camilla ar fi fost un lucru care nu putea fi negociat. Casa Regală a început o campanie de schimbare a percepției publicului față de Camilla, iar în 1998 i-a cunoscut pe Harry și William.

Abia în 2005, Prințul Charles s-a căsătorit cu Camilla Parker Bowles, care a devenit ducesă de Cornwall. Specialiștii în regalitate spun că, acum, Regina Consort este mult mai plăcută de public. Nu doar pentru susținerea față de Charles, dar și pentru acțiunile caritabile.

Alexandra Penler, istoric regalitate: ”Munca ei s-a axat pe abuzul față de femei și a ieșit public împotriva acesteia. Are un impact asupra întregii societăți. Așa se poate conecta cu oamenii din toate sferele sociale. Amândoi au făcut multe acte de caritate pentru refugiații ucraineni și pentru tinerii din Anglia, la centrele pentru tineret.”

Care va fi rolul Reginei Camilla după încoronare

Dacă până recent, consortul avea și un rol militar, acum nu mai este cazul. Conform experților în regalitate, deși rolul Reginei Camila nu va fi unul constituțional, influența din spatele tronului își va face simțită prezența în deciziile luate de Regele Charles.

Alexandra Penler, istoric regalitate: ”Rolul principal al Reginei Camilla este acela de a fi un sistem de suport, la fel cum era Ducele de Edinburgh, pentru că monarhia poate să te separe de restul lumii. La sfârșitul zilei nu ai voie să ai prieteni adevărați și oamenii nu tecunosc cu adevărat. Nu ai voie să ai opinii.”

Anna Whitelock, expert în regalitate: ”După cum putem vedea și în program, acest moment este o încoronare pentru amândoi. Este încoronarea Regelui Charles și a Reginei Camilla. Casa Regală a spus foarte clar că după încoronare Camilla va fi Regină. Așa că este sărbătorit ca un parteneriat.”

De-a lungul anilor, Camila a devenit punctul de sprijin pentru Charles, atât în viața publică, cât și în cea privată. Acum îl va susține din postura de Regină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE