Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Va purta Camilla, Regina Consort, diamantul Koh-i-noor pentru încoronarea sa?

S-ar putea să nu existe o bijuterie în coroană pentru Camilla, Regina Consort, atunci când soțul ei, Regele Charles al III-lea, va fi încoronat anul viitor.

Bijuteria în cauză nu este o bijuterie oarecare. Este vorba de Koh-i-noor, care se află în vârful coroanei de încoronare pe care a purtat-o Regina Elisabeta a II-a.

Istoria diamantului

Koh-i-noor a fost extras pentru prima dată din mina Kollur din India. Una dintre primele mențiuni clare ale diamantului este un jurnal din secolul al XIV-lea, scris de Alauddin Khalji, un împărat care a condus Sultanatul Delhi.

Diamantul a trecut prin mâinile mai multor împărați indieni, dar a rămas în regiune până când a fost achiziționat de Imperiul Britanic în urma cuceririi Indiei de către Compania Indiilor Orientale.

Diamantul a fost predat reginei Victoria în 1849. De atunci, acesta a fost un pilon al bijuteriilor coroanei britanice.

„Majoritatea indienilor au foarte puține amintiri despre trecutul opresiv. Cinci-șase generații de indieni au suferit sub mai multe reguli străine timp de peste cinci secole”, a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al Partidului Bharatiya Janata al premierului indian Narendra Modi, potrivit Euronews.

„Ocazii recente, cum ar fi moartea reginei Elisabeta a II-a, încoronarea noii regine Camilla și utilizarea Koh-i-noor îi transportă pe câțiva indieni înapoi în zilele Imperiului Britanic în India”, a precizat acesta.

Decizia, în funcție de ce vrea publicul

O sursă de la Palatul Buckingham a declarat pentru The Times că, deși nu s-a luat nicio decizie, se va judeca în funcție de starea de spirit a publicului.

„Aș fi crezut că vor greși în sensul de a menține India fericită. Prioritatea este Commonwealth-ul în aceste zile și diversitatea. Acestea sunt cele două lucruri foarte importante care se întâmplă”, a declarat sursa.

Commonwealth, sau Comunitatea Națiunilor, este o organizație interguvernamentală a 53 de state membre independente. Cu excepția a două state, Rwanda și Mozambic, toate aceste țări au făcut parte inițial din Imperiul Britanic.

Îngrijorarea față de Commonwealth este o problemă presantă pentru Charles al III-lea, după ce Barbados a înlăturat-o pe regină din funcția de șef de stat anul trecut, iar celelalte națiuni din Caraibe iau în considerare să facă același lucru acum.

În planul initial, Camilla va fi încoronată cu Koh-i-noor atunci când Charles al III-lea va urca pe tron, la 6 mai 2023.

Dacă Palatul optează împotriva purtării diamantului de către Camilla, atunci vor fi reînnoite apelurile pentru ca familia regală să returneze prețiosul diamant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE