Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rege al britanicilor, prieten de viță nobilă pentru transilvăneni. Cum îl descriu vecinii din Viscri pe Charles al III-lea

La peste 2.400 de kilometri distanță de Londra, comunitatea din Viscri trăiește emoția britanicilor. Ardelenii au depus flori, în memoria Reginei, la poarta casei tradiționale pe care Charles a cumpărat-o în 2006, iar în ziua proclamării istorice, locuitorii s-au bucurat pentru vecinul suveran.

Rege pentru britanici, prieten de viță nobilă pentru vecinii din Viscri. Cu fiecare vizită în România, Charles a devenit un apropiat al sătenilor din Viscri, unde deține o proprietate. Astăzi, ei se bucură să-și vadă vecinul proclamat rege al Marii Britanii, într-o ceremonie istorică. Și abia așteaptă să-l primească acasă cu o masă îmbelșugată.

Localnicii din Viscri sunt foarte încântați că sunt vecini cu Regele Charles și mulți îl consideră pe noul suveran britanic drept un consătean de-ai lor. Ori de câte ori a venit în vizită, noul rege a fost extrem de prietenos cu sătenii. A intrat în curțile lor, a gustat din fructele și legumele din grădinile lor, s-a așezat la masă cu ei și a gustat din preparate locale. Pentru că nu s-a purtat ca un monarh, ci ca un om modest, localnicii îl iubesc foarte mult și îl așteaptă să se întoarcă la Viscri, unde spun ei, Charles își regăsește pacea interioară.

Vecinul de origine nobilă

Alexandra Sima locuiește lângă casa Regelui. Pentru ea, Charles rămâne vecinul de origine nobilă care s-a integrat ușor în comunitatea din Viscri. Oamenii îl descriu mai degrabă ca prieten, decât ca monarh.

"Suntem mândri că suntem vecini și ne bucurăm că prințul, adică Regele iubește satul nostru și ne vizitează, sperăm că ne va mai vizita. Chiar în mai anul ăsta a venit după 2-3 ani de pandemie, am avut ocazia și onoarea să stau de vorbă cu el și i-am dăruit o carte, e un om simplu, stă de vorbă cu oamenii, se bucură când vede turiști în sat, le-a spus că e fericit că lumea vizitează satul", spune Alexandra, vecina Regelui Charles al III-lea, de la Viscri.

Prima vizită în România a noului rege al Marii Britanii, la acea vreme Prințul Charles, a avut loc în 1998. De atunci, monarhul a vizitat România aproape în fiecare an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE