Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt legăturile de familie dintre Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai

Regina Elisabeta a II-a a fost apropiată de Familia Regală a României. Regina Marii Britanii și Regele Mihai au fost veri de gradul al III-lea. Regele Mihai și-a cunoscut soția, pe Prințesa Ana, la nunta Reginei Elisabeta cu Prințul Phillip. Iar în 2012, Regele Mihai s-a aflat în dreapta Reginei pe parcursul evenimentelor organizate cu prilejul Jubileului de Diamant.

Regina Elisabeta a II-a fost rudă de gradul IV cu Principesa Margareta, Custode al Coroanei Române. Tatăl ei, Regele Mihai, era var de gradul IV cu Regina Elisabeta.

Pricipesa Margareta a studiat la Universitatea din Edinburgh, iar pe parcursul facultății s-a apropiat de Regele Charles. La un moment dat în istorie, au fost la un pas de a deveni parteneri.

"Ca fiică a Regelui Mihai, Majestatea Sa Margareta are parte de un credit excepțional în rândul familiilor regale Europene, inclusiv la nivelul acesta al Coroanei Britanice", spune istoricul Tudor Vișan-Miu

Tatăl ei, Regele Mihai, a fost și vărul Prințului Phillip, soțul Reginei Elisabeta. Cei doi s-au născut în același an, 1921 și au copilărit împreună. Majoritatea vacanțelor le-au petrecut la mare. La nunta Reginei Elisabeta cu Prințul Phillip, în 1947, Regele Mihai și-a cunoscut soția - Prințesa Ana. La scurt timp după ce a abdicat, Regele Mihai s-a căsătorit cu Prințesa Ana.

"O perioadă a și locuit în Marea Britanie împreună cu familia pe care a reușit să o întemeieze cu Principesa de Bourbon, Ana, care a devenit Regina Ana a României și deja relațiile între Familia Regală a României și Familia Regală britanică au devenit cât se poate de intime", a mai spus istoricul Tudor Vișan-Miu.

Legătura puternică dintre cele două familii regale continuă și astăzi. Regele Charles al III-lea s-a îndrăgostit de România încă din prima zi când a ajuns în țara noastră, în 1998. Majestatea Sa spune și că este chiar descendentul Lui Vlad Țepeș. Regele Charles deține mai multe proprietăți în România, dar locul său preferat este la Viscri - un sat mic, aflat în inima Transilvaniei. Ultima dată când a vizitat locul său de suflet a fost în luna mai a acestui an.

Regele Charles al III-lea s-a întâlnit cu Familia Regală a României chiar în luna mai a acestui an. Regele a fost întampinat de Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române și de Prințul Radu, chiar la Palatul Elisabeta. Majestatea Sa – Regele Charles a avut o vizită în România pentru a-și arăta încă o dată solidaritatea și suportul față de refugiații din Ucraina. 

Cele două familii regale au păstrat legătura constant de-a lungul timpului. La Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta, în anul 2012, Regele Mihai a fost în dreapta Reginei. În 2017, Prințul Charles a fost cel care a reprezentat Familia Regală a Marii Britanii la funeraliile Regelui Mihai I. Moștenitorul tronului Marii Britanii spunea despre fostul suveran al României că a fost un licăr de speranţă în întunericul care s-a coborât peste poporul român, odată cu instalarea comuniștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE