Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezvăluiri despre ultimele clipe din viața Reginei Elisabeta a II-a, făcute de un apropiat al Casei Regale

În ultimele zile din viață, Regina Elisabeta a II-a era veselă, și-a amintit despre unele momente din copilăria sa și și-a exprimat neliniștea față de războiul din Ucraina, a declarat un cleric scoțian care a luat masa cu suverana britanică, înainte de moartea sa.

Reverendul Iain Greenshields, în calitate de preşedinte al Adunării Generale a Bisericii Scoţiei, a fost invitat săptămâna trecută să oficieze o predică la biserica parohială locală, la care Regina Elizabeth a II-a mergea de obicei la Castelul Balmoral.

Majestatea Sa nu a fost prezentă la slujba religioasă, însă Greenshields a luat cina şi prânzul cu regretata suverană.

”Părea destul de fragilă de la început, dar are 96 de ani, desigur... Însă când s-a aşezat şi a început să vorbească, conștientizai că eşti în prezenţa Reginei”, a afirmat Reverendul Iain Greenshields, conform Reuters.

Reprezentantul Bisericii Scoției a mărturisit că Regina avea o ”memorie fenomenal de bună”.

”Avea o abilitate remarcabilă de a te linişti şi chiar şi-a făcut temele. Ştia cu cine vorbeşte și avea o memorie fenomenal de bună pentru o persoană de vârsta ei”, a mai spus Greenshields.

Regina Elisabeta a II-a a depănat amintiri despre demnitarii pe care i-a întâlnit, precum și despre un cal pe care l-a deținut la un moment dat în copilărie.

”Sunt cleric în Dunfermline şi şi-a amintit că deţinea un cal care se numea Dunfermline cu mulţi ani în urmă. Cred că a fost acum aproape 40 de ani... care a câştigat câteva curse pentru ea”, a spus Greenshields.

”Ea a meditat asupra tinereţii sale, când stătea la Balmoral, a vorbit foarte călduros despre timpul petrecut cu tatăl şi cu mama ei acolo... Îmi amintesc că am întrebat-o câte ţări a vizitat, nu-şi putea aminti câte, dar cu siguranţă atunci a început să vorbească despre o gamă largă de oameni pe care i-a întâlnit din întreaga lume”, a adăugat el.

Reverendul a mai mărturisit că Regina era ”foarte veselă, foarte sociabilă cu toată lumea, i-a întrebat pe toţi ce mai fac” pe cei prezenți la mese.

De asemenea, Iain Greenshields și-a amintit că a discutat cu Regina Marii Britanii despre războiul din Ucraina.

”Ea a vorbit despre cât de supărată era de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Evident că pentru cineva care a trăit în timpul unui război în Europa şi care este martor la un alt război în Europa reprezintă un moment foarte îngrijorător în ceea ce o priveşte”, a adăugat Greenshields.

Prelatul a mai precizat că a fost surprins, după ce a aflat despre moartea Reginei întrucât ”nu a existat niciun indiciu că era ceva cu adevărat în neregulă”. ”Să aflu vestea... a fost şocant”, a conchis el.

Regina Elizabeth a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, cu o domnie de 70 de ani, a murit joi după-amiază, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE