Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încoronarea Regelui Charles al III-lea, prima cu influențe ortodoxe după Marea Schismă din 1054

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles va fi prima în peste o mie de ani care va avea și elemente religioase din estul Europei. Un cor bizantin va cânta muzică ortodoxă în Westminster Abbey. Reverendul Nevsky Everett, reprezentantul bisericii anglicane la București, a explicat pentru Euronews România care este simbolistica acestui ceremonial.

Prima slujbă de încoronare cu influențe ortodoxe

Reverendul Nevsky Everett: ”Este pentru prima data când vedem o încoronare în 70 de ani, este singura pe care o vede generația mea, până acum, și se simte un entuziasm. În cazul încoronării de acum, va fi și un cor bizantin care va cânta muzică ortodoxă, iar uleiul pe care îl folosesc a fost sfințit de Patriarhul Ierusalimului și extras din măsline venite din grădina unde este înmormântată bunica regelui, prințesa Alice, în curtea unei biserici ortodoxe din Ierusalim. Aceste simboluri reflectă ceea ce este important pentru noul rege.”

Reporter: ”Deci aceasta va fi prima slujbă de încoronare unde vom vedea influențe ortodoxe?”

Reverendul Nevsky Everett: ”Da, va fi pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 încoace. Este singurul ceremonial religios de încoronare care mai există astăzi în lumea creștină. În cazul regilor scandinavi sau ai Spaniei, ceremonia se aseamănă mai degrabă cu cea pentru un președinte, sunt evenimente mai laice, pe când ceea ce avem în Anglia este o slujbă religioasă și este una într-adevăr foarte veche.”

Peste o mie de ani de tradiție

Reverendul Nevsky Everett: ”Ceremonialul încoronării datează din anul 973, când Arhiepiscopul Dunstan de Canterbury l-a încoronat pe regele Edgar, care a fost primul rege al Angliei unificate, după o perioadă în care au existat mai multe regate mici și incursiuni ale vikingilor. Deci, într-un fel, acela a fost momentul în care s-a născut națiunea în secolul al X-lea.”

Reporter: ”Deci peste o mie de ani de tradiție. Există elemente din ceremonialul de atunci pe care le vom vedea acum?”

Reverendul Nevsky Everett: ”Da, absolut. Regele este uns și încoronat, primește simbolurile regalității, înmânate de către Arhiepiscopul de Canterbury, contextual liturgic și recunoașterea ca rege, toate acestea vin de la ceremonialul din secolul al X-lea.”

Diferența față de ceremonia de acum 1.000 de ani și cea a regelui Charles este că de data aceasta, regele este și capul bisericii. De asemenea, ceremonia are loc la Westminster Abbey, o tradiție începută în 1066 de William Cuceritorul și continuată de toți regii care au succedat la tron după aceea.

Reverendul Nevsky Everett: ”Cred că face parte din continuitatea puterii. Faptul că există o astfel de tradiție care ne conectează la trecut este important pentru a duce mai departe acest ceremonial al încoronării. Este un ceremonial care spune ceva despre identitatea noastră națională, despre noi și toate elementele simbolice fac parte din asta.”

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles începe sâmbătă, 6 mai, la 13:00, ora României. În jur de 2.000 de persoane vor lua parte la slujbă și alte sute de mii vor urmări din stradă procesiunea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE