Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023 vs 1953. Ce diferențe vor fi între încoronarea Regelui Charles al III-lea și încoronarea Reginei Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe data de 6 mai, la opt luni de la moartea Regina Elisabeta a II-a și la 70 de ani de la momentul încoronării mamei sale. Ceremonia pentru noul monarh va conține câteva diferențe notabile față de evenimentul din anul 1953.

Palatul Buckingham a anunțat că încoronarea Regelui Charles al III-lea va fi înrădăcinată în tradiții, însă va reflecta rolul monarhului în prezent și în viitor. Ceremonia de încoronare va fi de această data unam ai discrete.

Mai puțini invitați, însă audiență mai mare

Încoronarea regelui va fi limitată la 2.000 de invitați pentru a ține cont de restricțiile de sănătate și siguranță, spre deosebire de cei 8.000 de demnitari din 129 de națiuni care au fost prezenți la Westminster Abbey în 1953, notează The Telegraph.

Deși numărul de invitați va fi mai mic, audiența va fi una mai mare decât la ceremonia din urmă cu 70 de ani. În 1953, încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost televizată și se estimează că 27 de milioane de persoane din Marea Britanie au urmărit ceremonia din 1953 pe televizoarele alb-negru, iar 11 milioane au ascultat-o la radio.

De cealaltă parte, încoronarea Regelui Carol va fi urmărită în întreaga lume și pe telefoane mobile, computere și alte dispozitive portabile, cu o audiență de milioane de persoane în plus, notează The Telegraph.

Ceremonie mai scurtă

Totodată, ceremonia pentru Regele Charles al III-lea se așteaptă să fie mai scurtă decât cea a Reginei Elisabeta a II-a, durând aproximativ două ore în loc de trei. Dintre duci, doar prințul William, în calitate de prinț de Wales, este așteptat să efectueze gestul tradițional de a îngenunchea și de a jura credință regelui.

În ceea ce privește ținuta Regelui Charles al III-lea, este de așteptat ca monarhul să renunțe la ținuta purtată de predecesorii săi masculini și să opteze pentru o uniformă militară. Posibil cea de amiral al Flotei, pe care a purtat-o la deschiderea oficială a Parlamentului în mai anul trecut.

Regele Charles al III-lea va folosi o altă trăsură

Cu câteva săptămâni înainte de încoronare, palatul a dezvăluit şi traseul pe care Regele Charles şi Regina Camilla, îl vor parcurge între Palatul Buckingham şi Westminster Abbey, unul mai scurt decât cel folosit de Regina Elisabeta a II-a la încoronarea din anul 1953.

Călătoria de 2,1 km îi va duce pe The Mall, prin Admiralty Arch până în Trafalgar Square, de-a lungul Whitehall și până în Parliament Square înainte de a ajunge la Westminster Abbey. La întoarcere, vor parcurge același traseu în sens invers.

O surpriză, ei nu vor folosi pe traseul către Westminster Abbey tradiţionala "Gold State Coach", trăsura de aur veche de 260 de ani care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.

Charles şi Camilla au preferat să opteze pentru "Diamond Jubilee State Coach", mai modernă şi mai confortabilă, cu aer condiţionat în caz de necesitate. Numai la întoarcerea de la abație va fi folosită tradiționala "Gold State Coach", relatează Agerpres.

În timpul încoronării sale, Elisabeta a II-a a călătorit, atât la dus, cât şi la întoarcere, cu "Gold State Coach", o experienţă pe care a descris-o drept "oribilă" din cauza lipsei de confort în vechea trăsură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE