Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Regele Charles al III-lea, ultima zi de vizită în România: ”Întotdeauna m-am simțit acasă în această țară”

Regele Charles al III-lea se află în România, pentru cinci zile. Este primul monarh britanic care vizitează țara noastră.

06/06/2023 , 10:26

Regele Charles al III-lea în România, ziua 5: Monarhul ajunge la Viscri

Astăzi este ultima zi pe care Regele Charles al III lea o petrece în România. Din Valea Zălanului, acesta va pleca spre Viscri unde se va întâlni cu localnicii și cu membrii ONG-urilor.

05/06/2023 , 10:10

Regele Charles al III-lea în România, ziua 4: Regele a ieșit la plimbare pe dealuri

Este ultima zi de odihnă pentru monarhul Marii Britanii în România. Charles al III-lea va pleca mâine spre Londra, nu înainte da a face o ultimă vizită într-un alt loc de suflet pentru el - în județul Brașov, la Viscri.

În fiecare zi, zeci de turiști au așteptat ore în șir la poarta proprietății sale din Valea Zălanului pentru a-l vedea pe monarh, pentru a vorbi cu acesta și pentru a-i oferi daruri.

Regele a făcut o nouă plimbare pe dealuri și s-a întâlnit cu oamenii.

Charles va porni marți către Viscri. Acolo se va întâlni cu reprezentanți ai unor ONG-uri pe care le susține și cu membrii comunității locale de acolo.

04/06/2023 , 18:01

John Akeroyd: ”Regele iubește viața la țară, dealurile și florile sălbatice”

Frumusețea naturii și a biodiversității sunt principalele lucruri care îl atrag pe Regele Charles la țara noastră. De mai bine de 30 de ani, Charles vorbește despre importanța protejării mediului și despre combaterea schimbărilor climatice. De fiecare dată când vine în Romania, acesta cutreieră împrejurimile alături de echipa sa de experți. Asta va face și marți când se va afla la Viscri

John Akeroyd, botanistul regelui: ”Cred că este natura. Iubește viața la țară, dealurile și munții, florile sălbatice. El este de asemenea foarte interesat chiar de sate. Când l-am întâlnit prima dată, proiectele sale de bază erau despre arhitectură, dar acum și-a lărgit aria de interes. Este atras în mod special de natura bogată”.

04/06/2023 , 14:01

Regele Charles primește un desert specific satului Micfalău: creangă împodobită

Regele Charles primește din partea localnicilor un desert făcut din mâna lor, o creangă împodobită tradițional, specifică satului Micfalău, un gest prin care sătenii își arată aprecierea față de monarhul britanic venit în vizită în zona lor.

Desertul crocant se pregătește, de obicei, cu ocazia sărbătorilor. Acesta se prepară în 3-4 ore, de un grup de femei din sat și conține ou, făină, oțet și zahăr pudră.

04/06/2023 , 13:06

Regele Charles al III-lea în România, ziua 3: Regele se odihnește la proprietatea sa din Valea Zălanului

Regele este așteptat să facă o nouă plimbare pe dealurile din împrejurimile proprietății sale. Sunt două zile de odihnă, în continuare, pentru regele Charles al III-lea, în Valea Zălanului.

Foarte mulți turiști au sosit din nou la casa monarhului și așteaptă să îl vadă.

03/06/2023 , 16:46

Regele Charles, la picnic în România. Localnicii din Valea Zălanului au luat masa cu severanul Marii Britanii

Regele Charles s-a întâlnit cu sătenii la picnicul pe care l-a amenanjat pentru aceștia în Valea Zălanului. Localnicii au venit cu merinde care mai de care, iar Regele a stat la povești cu fiecare dintre ei.

VEZI GALERIA
5 imagini
03/06/2023 , 14:19

Regele se pregătește pentru picnicul cu localnicii

Regele a pornit spre locul unde se va organiza picnicul cu localnicii din Valea Zălanului. Monarhul a stat de vorbă cu cei aproximativ 50 de oameni care îl așteptau la poartă, majoritatea turiști. A primit flori și a plecat pe jos prin sat.

VEZI GALERIA
3 imagini
03/06/2023 , 08:22

Regele Charles al III-lea în România, ziua 2: Monarhul le-a pregătit vecinilor din Valea Zălanului o surpriză

Este prima zi de odihnă a Regelui Charles al III-lea în România.

Monarhul le-a pregătit vecinilor din Valea Zălanului o surpriză. I-a invitat la picnic, pe o pajiște de la marginea satului.

Localnicii au pregătit și cadouri pentru suveranul Marii Britanii. Ei aduc miere, flori și au pregătit și bucate - brânzeturi, gemuri.

Suveranul britanic își va petrece cea mai mare partea timpului în compania vechiului său prieten, contele Kálnoky. Sunt cel puțin 15 ani de când se cunosc, iar contele a fost persoana care l-a întâmpinat pe cel care poartă coroana Marii Britanii. Tot el s-a ocupat în cel mai mic detaliu ca regele să aibă parte de tihna mult dorită acasă.

VEZI GALERIA
3 imagini

Vineri monarhul a aterizat cu avionul său privat pe Aeroportul Băneasa, iar apoi s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Până marți, Regele rămâne la proprietatea sa din Valea Zălanului.

02/06/2023 , 20:46

Regele Charles a ajuns la Valea Zălanului

Regele Charles al III-lea a ajuns la Valea Zălanului, la proprietatea sa.

El a fost întâmpinat de Contele Tibor Kálnoky și de soția acestuia și de localnici, cu care a dat mâna. Regele Charles a primit flori din partea copiilor.

Monarhul a invitat sâmbătă localnicii la un picnic în Valea Zălanului, în jurul prânzului.

Suveranul va sta în România cinci zile și va merge inclusiv la Viscri.

02/06/2023 , 16:53

Drumul Regelui spre Viscri, pe cale rutieră

Din cauza condițiilor meteo, Regele Charles a călătorit spre Viscri cu mașina. Acesta ar fi trebuit să ajungă în inima Transilvaniei cu elicopterul.

Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni

VEZI GALERIA
9 imagini

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / George Călin

02/06/2023 , 16:31

Klaus Iohannis: Ne onorează că prima vizită în străinătate de la încoronare are loc în țara noastră

”Majestatea Voastră, bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte.

Ne onorează că prima vizită în străinătate de la încoronare are loc în țara noastră. Pentru români reprezintă un mesaj extrem de important că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.

Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de identitatea naturală.

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu-și pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

02/06/2023 , 16:09

Regele Charles al III-lea, discurs la Palatul Cotroceni: Am ajuns să iubesc România

”Doamnelor și domnilor, nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând, încă o dată, România. Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru cuvintele frumoase și pentru generozitatea imensă pe care ați manifestat-o organizând această recepție.

Cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am venit aici și dinainte, am simțit o legătură profundă cu România.

Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar Regina Maria era, de asemenea, descendentă a familiei regale britanice. Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani am avut bucuria de a putea călători prin toată țara.

Am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, întreprinzători tineri care fac față provocărilor lumii moderne în toate domeniile: turism, tehnologie sau protecția mediului, construirea de clădiri prietenoase cu mediul. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit care lucrează neobosit pentru ceilalți.

Am ajuns să iubesc România, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea”, a spus regele Charles.

Regele a mai spus că abia așteaptă să reprezinte o nouă filă în relația importantă pe care România o are cu Regatul Unit.

Charles al III-lea a mai vorbit despre cât de mult prețuiește țara noastră, tot ce a putut să descopere în România și cât de mult a putut să evolueze țara din 1998, de când Charles, pe atunci prinț de Wales, a venit pentru prima dată în România, o ”țară de glorii, țară de dor, dacă pot parafraza”, a spus regele, în limba română, pasaj preluat din poezia lui Mihai Eminescu ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

02/06/2023 , 15:31

Regele Charles III s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis

Regele Charles III a fost întâmpinat de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Monarhul a fost primit cu onoruri militare.

"Bine aţi revenit în România!", i-a spus şeful statului Regelui Charles al III-lea.

Suveranul britanic a salutat garda de onoare în limba română: ”Bună ziua!”

Vor urma discuții tete-a-tete cu președintele, cu liderii coaliției. Urmează și o recepție desfășurată în prezența a 300 de invitați, printre care se numără și Patriarhul Daniel.

Evenimentul poate fi urmărit aici:

02/06/2023 , 14:57

Regele Charles al III-lea a ajuns în România

Avionul în care se află Regele Charles al III-lea a aterizat în România, pe Aeroportul Internaţional București Băneasa Aurel Vlaicu. Începe vizita de cinci zile pe care monarhul o va face în țara noastră.

Va fi o vizită privată, în care monarhul britanic va ajunge și la Viscri. Înainte de a pleca la Viscri, acesta va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.


Vizita Regelui Charles al III-lea în România va fi privată

Ambasadorul Marii Britanii în România a precizat că vizita monarhului va fi una privată și că acesta se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, ”ca gest de curtoazie”.

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea. Potrivit Administrației Prezidențiale, întrevederea șefului statului cu monarhul britanic va avea loc la ora 15:30.

După ceremonia primirii oficiale, Klaus Iohannis și Regele Charles al III-lea vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Invitat în studioul Euronews România, cu prilejul încoronării monarhului britanic, fostul principe Nicolae declara în exclusivitate că Regele Charles al III-lea are în plan să viziteze România în luna iunie, însă ”nu va fi în aceleași condiții cum a fost înainte”, când fiul regretatei Regine Elisabeta a II-a obișnuia să discute cu localnicii din Viscri și chiar să guste tradiționala țuică românească.

Care este programul pe care Regele Charles îl va avea în țara noastră?

Este prima vizită pe care o face în calitate de rege, după ceremonia de încoronare care a avut loc la începutul lunii mai. Acesta va sta cinci zile și va vizita mai multe locuri din țară.

Chiar dacă vorbim despre o vizită cu caracter privat, la fel ca majoritatea vizitelor sale în România, Regele Charles se va întâlni într-una din zile și cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, ”ca gest de curtoazie”, a precizat ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, potrivit Agerpres.

Astfel, prima oprire va fi la Palatul Cotroceni, acolo unde Majestatea Sa Regele Charles al III-lea va fi așteătat de către Klaus Iohannis. Aici vor avea loc o serie de convorbiri tête-à-tête, urmând ca mai apoi cei doi să se întâlnească cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și Corpul Diplomatic, potrivit informațiilor oferite de Adiminstrația Prezidențială.

După primirea oficială, Regele Charles este de așteptat să doarmă în Valea Zălanului, acolo unde deține o casă din 2013, dar va ajunge doar într-o scurtă vizită și la Viscri, acolo unde și-a cumpărat de altfel prima casă în România, în anul 2006.

Andrew Noble a mai spus că Regele Charles ar putea avea mai multe întâlniri private, având în vedere proiectele în care s-a implicat de-a lungul timpului și cu ajutorul mai multor ONG-uri.

Oficialul nu a oferit însă mai multe detalii despre vizita regală, dar a precizat că unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare.

Regele Charles, relație specială cu România

Regele Charles are o relație specială cu România, care durează de mulți ani. Aura Woodward, director Executiv până în 2019 la Fundația Prințul de Wales România, declara într-un interviu pentru Euronews România că monarhul britanic venea în România pentru a scăpa de grijile din Regat.

”Întotdeauna Regele Charles când ajungea în România, senzația mea era că-și lasă grijile la poartă. Era foarte fericit, foarte relaxat. Plimbările pe care obișnuia să le facă în pădurile noastre, în zonele rurale. România era locul special din sufletului lui în care se simțea relaxat. Și cred că și aceste convorbiri foarte libere foarte naturale, nu era nicio cenzură, nu era niciun protocol. Ele desigur că au valoarea lor. În ceea ce privește afecțiunea Regelui Charles pentru România eu n-am nicio îndoială că România va rămâne foarte aproape de sufletul Majestății sale și că Charles al III-lea va continua să susțină România cu tot ce poate România.”, a spus Aura Woodward.

Regele Charles a venit ultima oară în România în mai 2022, pe atunci în calitate de prinț moștenitor. Monarhul britanic s-a întâlnit atunci cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar și cu MS Margareta, Custodele Coroanei. De asemenea, acesta a vizitat și centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE