Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles al III-lea vrea să vină în România după încoronare. Fostul principe Nicolae: ”Avem un ambasador la cel mai înalt nivel”

Fostul principe Nicolae al României a declarat, sâmbătă, în direct la Euronews România, că Regele Charles al III-lea are în plan să viziteze România în luna iunie, însă ”nu va fi în aceleași condiții cum a fost înainte”, când fiul regretatei Regine Elisabeta a II-a obișnuia să discute cu localnicii din Viscri și chiar să guste tradiționala țuică românească. De asemenea, nepotul Principesei Margareta a comparat bucuria și emoția din momentul încoronării monarhului britanic cu întoarcerea istorică Regelui Mihai în România, în anul 1992.

Nicolae al României a fost invitat, sâmbătă, în studioul Euronews România pentru a discuta despre urcarea Regelui Charles al III-lea pe tronul Regatului Unit. Cel considerat nepotul preferat al Regelui Mihai a evidențiat că viața celui care a fost uns sâmbătă rege s-a schimbat ”foarte mult”, după moartea Reginei Elisabeta a II-a în luna septembrie 2022.

”Atunci a intrat în rolul de a fi rege. A fost o confirmare și a fost acceptat prin Dumnezeu să fie Regele Marii Britanii. Cu siguranță că viața lui s-a schimbat foarte mult”, a afirmat fostul principe Nicolae, în direct la Euronews România.

Nepotul Principesei Margareta a dezvăluit că Regele Charles al III-lea are în plan să viziteze România în următoarea perioadă.

”Am înțeles că va veni în iunie în România, dar nu va fi în aceleași condiții cum a fost înainte”, a afirmat Nicolae a României, căruia Regele Mihai i-a retras în 2015 titlul de principe al României și l-a exclus din succesiunea la coroana României.

Fostul principe Nicolae, despre Regele Charles al III-lea: ”Acasă el bea țuică din Transilvania și are un vin preferat”

De asemenea, fostul principe Nicolae a vorbit despre rolul important pe care Regele Charles al III-lea îl are pentru promovarea și dezvoltarea României.

”Am înțeles că și acasă el bea țuică din Transilvania și are un vin preferat din Transilvania pe care-l bea acasă. Nu este doar cu vorba un prieten, al nostru al Transilvaniei, dar cu adevărat al Transilvaniei. Suntem foarte norocoși să avem acest prieten.

E foarte important și va fi din ce în ce mai important cu dezvoltarea României în viitor. Avem un ambasador la cel mai înalt nivel și faptul că are relații foarte bune cu mătușa-mea, Principesa Margareta, este foarte important. Avem relații de diplomație și cu siguranță el va fi o voce pentru noi, nu doar în Anglia, dar și cred în Europa.

Avem nevoie de toți prieteni care pot să vorbească pozitiv despre România. Putem să ne mândrim că îl avem și pe Regele Charles”, a explicat el.

Charles, a doua persoană care l-a sunat pe Regele Mihai în anul 1989

Nepotul regretatului Rege Mihai a amintit despre relațiile strânse dintre Familia Regală a României și cea a Marii Britanii.

”Anglia are o monarhie de aproape 1.000 de ani și sunt cei mai buni la ceea ce fac. Este un sistem de a conduce, de a fi un lider, sunt cei mai buni cu ce înseamnă modernizare, ce înseamnă flexibilitate, stabilitate, solidaritate. (....)

Nu trebuie să uităm că a doua persoană care l-a sunat pe Regele Mihai în 1989 a fost Prințul Charles, acum Regele.

A spus ce aveți nevoie. Bunicul meu a spus că avea nevoie e un secretar, a doua zi un secretar a ajuns la ușa Regelui Mihai. Regele Charles l-a ajutat în continuare.

În primii ani, când știm ce s-a întâmplat atunci, în România. Regele Charles a fost întotdeauna alături de Familia Regală a României.

Cu mătușa mea, Principesa Margareta, a creat o relație specială și vedem de câte ori s-au întânit, nu doar la București, la Palatul Regal, ci și în Anglia”, a povestit el.

Fostul principe Nicolae compară încoronarea Regelui Charles al III-lea cu întoarcerea Regelui Mihai în România în 1992

De asemenea, fostul principe Nicolae a mărturisit că a regăsit entuziasm și emoția din momentul încoronării Regelui Charles al III-lea și la întoarcerea istorică a Regelui Mihai în România, în 1992. La acel moment, Nicolae avea doar șapte ani.

”Bunicul meu (Regele Mihai), când a revenit în țară, a fost primit ca Rege și așa va fi și în Anglia. Când va ieși pe balcon, va fi primit de către mulțime care așteaptă să se apropie de Palatul Buckingham. Mulțimea îl va primi pe Regele Charles.

L-am cunoscut pe Regele Mihai atunci (în anul 1992, n.red). L-am văzut ca un Regele în sine în fața poporului. L-am văzut nu doar ca bunicul meu, ci pe cineva mult mai mare, cineva iubit. A fost un moment extraordinar al istoriei, dar asta a fost după două încercări de a veni în țară.

Știm în anul 1990 a fost oprit pe autostradă și s-a întors în Elveția. La fel în 1991, când a aterizat, a urcat în microbuz și a coborât din microbuz înapoi în avion și a plecat iarăși. După mai multe discuții, a fost lăsat să vină în România în 1992, de Paște”, a afirmat fostul principe Nicolae.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE