Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aura Woodward: ”Când Regele Charles ajungea în România, senzația mea era că-și lasă grijile la poartă”

Regele Charles al III-lea venea în România pentru a scăpa de grijile din Regat. O spune Aura Woodward, director Executiv până în 2019 la Fundația Prințul de Wales România, într-un interviu pentru jurnalistul Euronews Vitalie Cojocari. Fostul director este în prezent sfătuitor al Regelui Charles al III-lea în relația cu România și povestește că monarhul britanic a făcut o pasiune pentru țara noastră pentru că la noi găsea oameni care nu vedeau în el doar un rege, ci îl luau de mână și îi vorbeau despre clădiri vechi. Acest lucru în Regat fiind imposibil.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: L-ați cunoscut dincolo de ceea ce reprezintă Regele Charles, imaginea unui rege, atunci un prinț, iar acum rege, pt că știm foarte bine că tb să respecte un protocol, trebuie să respecte anumite reguli care sunt impuse de coroana britanică, de monarhie. Dar omul Regele Charles cum este?

Aura Woodward, fost director executiv al Fundației Prințul de Wales România: Este foarte cald, este foarte empatic, este foarte dornic să ajute. Eu, în ultimii 15 ani, am lucrat pentru trei fundații înființate de regele Charles al III-lea. Fundația din România fiind doar una dintre ele. Și am interacționat cu Majestatea ta în diferite contexte în cadrul unor proiecte diferite și, de fiecare dată, am văzut un om care vrea să schimbe lucrurile în bine.

Dacă ne gândim doar la cea a făcut în România, de exemplu - eu cred că felul în care noi ne uităm astăzi la patrimoniu, la biodiversitate, la păstrarea mediului, la felul în care avem grijă de fermieri, cred că i se datorează, într-o oarecare măsură, și lui. Faptul că s-a preocupat atât de mult și a vorbit atât de deschis despre aceste resurse imense pe care România le are și care sunt foarte, foarte valoroase.

Regelui Charles îi plăcea să asculte poveștile românilor

Vitalie Cojocari: A venit de foarte multe ori în România, l-ați însoțit de atâtea ori. Puteți să ne spuneți ceva ce v-a plăcut foarte mult, dar și rămas în memorie din ceea ce a făcut când a venit în România?

Aura Woodward: Ceea ce pe mine m-a surprins, de fiecare dată, a fost interacțiunea lui cu oameni obișnuiți. Mi-aduc aminte, acum câțiva ani am vizitat o biserică medievală, într-un sat care se cheamă Rușin, este un sat lângă Rupea. Este o biserică extrem de frumoasă care, din păcate, la vremea aceea, era complet devastată. Și comunitatea respectivă a fost construită preponderent de sași. Cei mai mulți s-au întors în Germania.

Dar mai era o doamnă în sat, pe nume Ela, care era săsoaică și care trăia acolo. Ea avea și cheia bisericii. Și am invitat-o pe doamna Ela să vină să-l cunoască pe Prințul de Walles de atunci și Regele Charles, de acum. Și doamna Ela a venit cu o carte care era plină de fotografii cu biserica de altă dată, așa cum arăta biserica atunci când sații erau acolo și aveau grijă de ea.

Și l-a luat de mână pe prinț și a ținut să povestească, deși doamna Ela nu vorbea engleză deloc, trebuia să-i traduc eu cu mare greutate. A început să-i povestească despre biserică, despre istoria lor. Există și fotografii ale acestei întâlniri și este foarte special. În țara asta, foarte-foarte rar, eu cel puțin n-am văzut deloc fotografii în care oameni obișnuiți să-l ia de mână și să-i spună o poveste. Dar în România a stat și a ascultat aceste povești.

România, aproape de sufletului lui Charles

Vitalie Cojocari: Doamna Ela știa cu cine vorbește?

Aura Woodward: Desigur. Desigur că știa că este prințul Charles, viitorul rege. Dar toate aceste interacțiuni, și cred că asta este ceea are el foarte special.

Vitalie Cojocari: Credeți că-i va părea rău, își va aminti cu drag acele momente când putea să meargă absolut liniștit și să se ia de mână cu o doamnă dintr-o loc din România și presa să nu-l deranjeze? Credeți că va simți lipsa acestor momente?

Aura Woodward: Cu siguranță. Întotdeauna Regele Charles când ajungea în România, senzația mea era că-și lasă grijile la poartă. Era foarte fericit, foarte relaxat. Plimbările pe care obișnuia să le facă în pădurile noastre, în zonele rurale.

România era locul special din sufletului lui în care se simțea relaxat. Și cred că și aceste convorbiri foarte libere foarte naturale, nu era nicio cenzură, nu era niciun protocol. Ele desigur că au valoarea lor.

În ceea ce privește afecțiunea Regelui Charles pentru România eu n-am nicio îndoială că România va rămâne foarte aproape de sufletul Majestății sale și că Charles al III-lea va continua să susțină România cu tot ce poate România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE