Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii: "Sunt sigur că dacă va avea ocazia, Regele Charles al III-lea va reveni în România"

Legătura pe care Regele Charles o are cu România este mai specială și e posibil ca noul rege să mai viziteze țara noastră, spune ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, într-un interviu pentru Euronews România. Ceremonia de la Westminster Abbey are și elemente est-europene care arată diversitatea Marii Britanii de astăzi, unde locuiesc peste un milion de români. Modernitate, incluziune, democrație sunt cuvintele care descriu poate cel mai bine tonul încoronării lui Charles al III-lea, spune Andrew Noble.

Ioana Nicolescu, jurnalist Euronews România: Aceasta este prima încoronare pe care o vedem în 70 de ani. Puțini oameni în viață acum au văzut încoronarea Reginei în 1953. Ce înseamnă pentru dumneavoastră, ca britanic, să vedeți astăzi această încoronare?

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii: Este un moment istoric care marchează încheierea erei elisabetane și începutul adevărat al domniei regelui. Începe cu un mesaj clar pentru lume privind dedicarea lui. Cuvintele ceremoniei de încoronare o spun foarte limpede – este un rege care se pune în serviciul poporului său.

Rolul monarhiei în lumea modernă

Ioana Nicolescu: Care este rolul monarhiei în lumea modernă?

Andrew Noble: Nu este un rol politic, nu este un rol guvernamental, însă regele are un rol în Constituție. Expresia este „Guvernul Majestății Sale”. El poate acționa doar în numele Guvernului. Este dificil pentru cineva care nu privește lucrurile din interior să înțeleagă exact cum funcționează. Cred, însă, că explică unele lucruri importante despre monarhie și despre Rege. Așa cum ați spus și dumneavoastră, unitatea este unul dintre ele, alături de incluziune. Vom vedea asta în ceremonialul încoronării, mă refer nu doar la caleștile aurite și hainele frumoase, cât la cuvintele care vor fi rostite și care au fost alese pentru o eră care începe în 2023. Cred că la asta trebuie să fim atenți.

Ioana Nicolescu: L-ați cunoscut pe rege, ați cunoscut-o pe mama lui. Cum este el ca om și ce îl interesează, ce pasiuni are?

Andrew Noble: Cred că ne putem da seama destul de bine ce îl interesează pe Rege prin prisma vizitelor sale în România. Știm că este pasionat de îngrijirea planetei și orice amenință viitorul Pământului, cum ar fi schimbările climatice, pierderile de biodiversitate și habitat natural sunt evident chestiuni foarte importante pentru el. Conservarea planetei pe care trăim este de maximă importanță. Dincolo de asta, este o persoană foarte incluzivă. Vorbește cu oameni de toate vârstele și de toate felurile și aduce nația laolaltă. Cred că și românii au impresia asta, de la felul în care acționează el când vine în vizită aici. În România, a găsit elemente care rezonau perfect cu interesele lui privind conservarea echilibrului dintre om și natură. Cred că asta, mai mult decât orice altceva, este lucrul care îl aduce înapoi aici.

Ioana Nicolescu: Într-un fel a devenit un ambasador cultural al României și ne întrebăm, acum că este rege, credeți că va reveni aici în vacanță, într-o zi? Îl vom mai vedea în România?

Andrew Noble: Cred că toată lumea pe care am întâlnit-o de când a devenit rege m-a întrebat asta. Sper din tot sufletul că va reveni aici. Știu că găsește aici putere și liniște, în minunatele peisaje din Carpați și în relațiile pe care și le-a făcut cu oamenii locului. Sunt sigur că dacă va avea ocazia, va reveni. Nu știu, însă, când s-ar putea întâmpla asta.

Diferențele dintre încoronarea Regelui Charles al III-lea și încoronarea Reginei Elisabeta a II-a

Ioana Nicolescu: Încoronarea pe care o vom vedea acum este diferită de cea a reginei Elisabeta a II-a, este adaptată la vremurile în care trăim. Care sunt diferențele dintre cele două ceremonii și ce elemente noi vom vedea?

Andrew Noble: Cred că dacă am vedea azi o procesiune ca cea din 1953, ar părea foarte de modă veche. A fost o ceremonie foarte opulentă, multă catifea roșie, blănuri și loc de frunte aveau doar membrii marii aristocrații. Ceremonia lui Charles va arăta foarte diferit. În 1953, omagiul pentru monarh a fost dat de către lorzii din Parlament. Acum, omagiul va fi oferit de oameni simpli. Asta este o schimbare fundamentală către democrație și cred că acesta este tonul ceremoniei de încoronare. Rolurile ocupate în trecut de lorzi vor fi acum ale oamenilor de rând. Reflectă diversitatea țării noastre. Regele va fi întâmpinat în biserică de un copil. Acest simbol al inocenței, faptul că un copil va fi reprezentantul oficial al comunității noastre transmite un mesaj de incluziune și sensibilitate, diferit de mesajul din 1953.

Ioana Nicolescu: Corespondenții noștri speciali de la Londra, Andreea Gurban și Vitalie Cojocari vorbesc despre o atmosferă plină de entuziasm, oameni care campează în stradă. Care sunt sentimentele dumneavoastră în fața acestui moment istoric?

Andrew Noble: Sunt foarte conștient de faptul că am avut o carieră lungă în serviciul diplomatic al majestății sale, Regina Elisabeta a II-a, până am făcut tranziția către serviciul regelui. Desigur, în toată perioada de până acum, l-am cunoscut ca Prințul de Wales și prin activismul lui și curajul de a susține cauze despre care aproape nimeni nu vorbea la vremea aceea. Cred că asta ne transmite tuturora mesajul că a vorbi public despre ceea ce este corect este foarte important. Cred că acesta va fi și tonul domniei sale, aceeași dedicație pentru a servi ca rege pe care am văzut-o și la mama sa, regina Elisabeta a II-a.

Ioana Nicolescu: Ați vrea să adăugați ceva, aveți un mesaj pentru români?

Andrew Noble: Cred că încoronarea regelui nostru va fi un moment deosebit pentru români pentru că regele nostru cunoaște foarte bine această țară, voi îl cunoașteți pe rege extrem de bine, este o relație de admirare și cred că aici va fi probabil efectul cel mai marcant în comparație cu celelalte țări din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE