Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles al III-lea, transformarea de la Prinț de Wales la Rege

Charles va urca pe tron după cea mai lungă așteptare din istoria regalității. Istoricii au remarcat rapiditatea cu care Prințul Charles a preluat atribuțiile de rege după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. La fel de rapide vor fi și transformările pe care domnia sa le va aduce.

În 1969, Charles devenea Prinț de Wales, în cadrul unei ceremonii difuzate la televizor și urmărită de 500 de milioane de oameni. Prințul Charles avea atunci 20 de ani.

În primele șase luni după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, Regele Charles s-a întâlnit cu lideri religioși, a organizat prima sa vizită peste hotare, în Germania, și a organizat o petrecere în pijamale la Castelul Windsor, la care a participat și antrenorul echipei de fotbal a Angliei. În vizita sa în Germania, Regele Charles a impresionat o lume întreagă atunci când a vorbit fluent în germană.

Îndelungata pregătire pentru a deveni rege i-a permis lui Charles al III-lea să abordeze imediat problemele importante, inclusiv cele delicate pentru istoria britanică.

El a devenit un monarh mai repede decât oricine s-ar fi așteptat. A abordat subiecte problematice, nu doar cele care țin de regat, dar și cele care țin de sclavie. El a spus bine, dacă un cercetător vrea să investigheze ce atitudine a avut monarhia britanică față de sclavie, poate veni și vedea documentele.

Charles, încoronat rege la vârsta de 74 de ani

Regele Charles are o carismă aparte. Spre deosebire de mama sa, Regina Elisabeta, el își exteriorizează întotdeauna emoțiile.

Robert Lacey, istoric: ”Regele Charles poate să-și exteorizeze emoțiile, o abilitate pe care mama lui nu a avut-o niciodată. El este un monarh care își exprimă emoțiile într-un fel pozitiv, într-un mod care inspiră. Nu este stilul mamei sale, este stilul unui prinț care devine rege. Cred că mulți apreciază asta.”

Publicul vede un nou tip de suveran. Charles al III-lea vrea să arate lumii moderne că monarhia încă este relevantă. A dispărut decorul de monarh cu o eleganță rece, dar mereu în slujba cetățenilor, care a caracterizat domnia mamei sale.

Regele Charles este un conducător care și-a stăpânit lacrimile timp ce se adresa națiunii după moartea mamei sale și care și-a pierdut cumpătul în timp ce semna un document oficial din cauza stiloului care a curs. Regele are acum un stilou propriu pentru astfel de situații.
Este cunoscut faptul că Elisabeta a II-a impresiona prin aparițiile sale în costume colorate, cu pălării asortate, bijuterii regale, broșe și poșete care transmiteau mereu un mesaj.

Charles, îndelung ironizat pentru aparițiile sale gri și anoste pare să prindă ceva mai multă viață. În timpul aparițiilor oamenii au observat cum costumele sale conservatoare au prins o pată de culoare prin batistele de buzunar.

Robert Lacey, istoric: ”Charles, monarhul, cu defectele și virtuțile sale, a devenit un subiect de interes mai authentic Adică, ce batistă de buzunar va purta? Poate că aceasta va deveni echivalentul poșetei reginei."

Viitorul rege, ”un om grăbit”

Unul dintre motivele pentru care Charles este atât de nerăbdător să se apuce de treabă poate fi faptul că știe că nu va avea prea mult timp la dispoziție pentru a-și lăsa amprenta.

Cel care a așteptat o viață întreagă să urce pe tron a făcut iluzie la trecerea timpului la un dineu de la palatul prezidențial din Berlin. Acesta a spus că speră ca el și Camilla să "trăiască suficient de mult" pentru a se întoarce să vadă cum puietul plantat se transformă într-un copac.

Regele Charles își asumă responsabilitățile unui monarh după ce a trecut de 70 de ani. Unii văd în acest lucru un dezavantaj. Alții cred că vârsta îi va oferi Regelui experiență și expertiză.

Hugo Vickers, istoric: ”Brusc, viața lui s-a schimbat. Regele Charles are acum atât de multe de făcut. Oamenii vor veni la el cu tot felul de probleme care ar putea fi legate de o mulțime de chestiuni, religie, armată, politică. Și nu doar asta, chestiuni administrative. E ceva să ți le asumi pe toate la această vârstă. Și da, eu cred că Regele e un om grăbit.”

Regina Elisabeta, care a urcat pe tron la doar 25 de ani, a fost educată de tutori, la fel ca toți monarhii britanici de dinaintea ei. Charles, în schimb, a fost trimis la școala Hill House din Londra chiar înainte de a împlini 8 ani pentru a începe să experimenteze lumea din afara palatului.

Charles a obținut diplomă în istorie la Universitatea din Cambridge și a petrecut șase ani în Marina Regală înainte de a se concentra asupra îndatoririlor sale de moștenitor al tronului.

În calitate de Prinț de Wales, a fondat organizații caritabile, inclusiv una care ajută tinerii să obțină locuri de muncă, educație și formare profesională. A înființat o companie de produse alimentare organice și s-a ocupat de planificare urbană. Charles a fost, de asemenea, un susținător timpuriu al conservării și protecției mediului.

Controversele din viața viitorului rege

Regele Charles a trebuit să facă față și multor provocări. El a adunat un val de critici legate de relația pe care a avut-o cu prima lui soție, Prințesa Diana. Apoi, anul trecut, fiul său, prințul Harry, și-a publicat memoriile. El l-a descris pe Regele Charles la distant și antipatic față de un fiu a suferit mult când și-a pierdut mama.

Cea mai mare controversă din viața lui Charles rămâne destrămarea căsătoriei sale cu prințesa Diana. Mulți oameni își amintesc încă de mărturisirea lui Charles că a comis adulter și de conversațiile intime dintre el și Camilla care fost publicate de presă.

Lui Charles i-a luat ani de zile să se debaraseze de eșecul primei sale căsnicii, iar mulți oameni au acceptat-o greu pe Camilla.

În "Spare″, Harry a scris cu amărăciune despre efortul palatului de a reabilita imaginea Camillei.

În timp, acțiunile caritabile ale Camillei, simțul umorului și stilul său realist au cucerit publicul. Ea va fi încoronată alături de soțul ei la Westminster Abbey.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea va avea loc pe 6 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE