Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biograful Regelui Charles: „Spare”, cartea de memorii a prinţului Harry, „începutul sfârșitului” monarhiei britanice

„Spare”, (în română „Rezervă”) cartea biografică a Prințului Harry – al doilea fiu al Regelui Charles al III-lea și al cincilea în linia succesiunii – este subiectul multor articole din presa britanică și internațională.

Cartea trebuia să apară pe 10 ianuarie, însă librăriile spaniole au pus-o deja pe rafturi, încă de pe 5 ianuarie, „din greșeală”, dând peste cap strategiile de marketing ale prințului – patru interviuri exclusive pentru canalul american CBS și pentru canalul britanic ITV, difuzate începând de duminică, 8 ianuarie – înainte de publicarea oficială a volumului, transmite Le Monde.

Jurnaliștii britanici s-au grăbit să cumpere cartea și să o traducă.

În cele 500 de pagini ale cărții apar dezvăluiri intime din viața familiei regale, din relația sa conflictuală cu fratele mai mare, William, Prințul de Wales, primul în linia de succesiune la tronul britanic.

Până acum, Palatul Buckingham nu a reacționat în niciun fel la informațiile din biografia prințului.

Cartea prințului Harry ar putea fi „începutul sfârșitului” pentru familia regală, avertizează biograful regelui Charles

„Este ceva care va marca, probabil, „începutul sfârșitului” monarhiei și despre asta ar trebui să discutăm. Este important, având în vedere lipsa de încredere în stat, la acest moment și ascensiunea politicii de dreapta. Membrii familiei regale au devenit reprezentanți ai furiei față de rasism, misoginie și bogăție. Aceasta este, până la urmă, o instituție care reprezintă inegalitatea, așa că sunt mize uriașe în joc”, spune, într-un articol pentru The Guardian, Catherine Mayer, biograful regelui Charles, autoarea cărții „The Heart of a King”.

Acuzațiile de agresiune, rasism și misoginie, precum și distincțiile de clasă susținute de monarhie, se vor aduna, în cele din urmă, și vor compromite ideile fundamentale ale acordului prin care familia regală domnește, dacă nu se va vorbi public despre ele, se așteaptă Catherine Mayer.

Prințul Harry, în vârstă de 38 de ani, este considerat „rebelul regal” de când a părăsit Regatul Unit la începutul anului 2020, alături de soția sa, fosta actriță Meghan Markle. În cartea de memorii se confirmă faptul că prințul a consumat cocaină în adolescență și, de asemenea, acesta pretinde că a ucis „25 de talibani”, în timpul misiunilor sale cu armata britanică, în Afganistan.

Harry povestește și despre o altercație violentă cu fratele său mai mare, William (40 de ani). În 2019, William l-ar fi agresat fizic, după o ceartă în care a numit-o pe Meghan, soția lui Harry, „dificilă” și „nepoliticoasă”. La acea vreme, relația dintre cuplurile Meghan-Harry și Catherine-William se deteriorase deja considerabil, iar tabloidele au alimentat în mod constant o pretinsă dușmănie între cele două soții regale.

Sentimentele prințului Harry în momentul pierderii mamei sale, prințesa Diana

În cartea de memorii, Harry vorbește și despre pierderea mamei sale, un moment care a atras simpatie față de cei doi prinți, un moment în care mulți oameni s-au gândit la ce au simțit aceștia.

„A fost una dintre cele mai sfâşietoare imagini ale secolului XX: doi băieţi, doi prinţi, mergând în spatele sicriului mamei lor, în timp ce lumea privea îndurerată şi îngrozită", se indică în descrierea oficială a cărţii.

„În timp ce Diana, Prinţesa de Wales, era înmormântată, miliarde de oameni s-au întrebat ce gândesc şi ce simt prinţii - şi cum se vor desfăşura vieţile lor de acum încolo. Pentru Harry, aceasta este, în sfârşit, acea poveste. Cu onestitatea sa brută şi neabătută, ”Spare” este o publicaţie de referinţă, plină de informaţii, revelaţii, autoexaminare şi înţelepciune greu câştigată despre puterea eternă a iubirii asupra durerii", se mai precizează în descrierea cărții.

Cartea apare într-un moment greu pentru familia regală britanică

Cartea de memorii a prințului Harry apare într-un moment de mare vulnerabilitate pentru familia regală. Regele Charles se confruntă cu moștenirea unor atribuții complicate, pentru a-și succeda mama, pe Elisabeta a II-a, o regină extrem de populară, cu o domnie apreciată și de lungă durată (70 de ani).

La 74 de ani, Charles al III-lea este considerat un „rege de tranziție”, cu o istorie controversată, de la căsătoria eșuată cu Lady Diana, până la opiniile sale controversate, pe când era încă Prinț de Wales. Anul 2023, care ar trebui să fie anul încoronării sale, programată pe 6 mai, a început cu familia regală care apare în public cu o imagine mai incertă ca niciodată.

De asemenea, Harry încalcă o regulă nescrisă a monarhiei britanice„nu te plânge niciodată, nu explica nimic niciodată” – susținută perfect de bunica lui, regina Elisabeta a II-a. Dezvăluind conversații private cu tatăl și cu fratele său, povestind despre antipatia față de mama sa vitregă, regina consoartă Camilla, sau despre pierderea virginității, prințul ridică vălul de mister care caracteriza familia regală, care, conform experților, reprezenta una dintre cele mai bune „polițe de asigurare de viață”, transmite Le Monde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE