Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Culisele unui scandal regal. Ruptura dintre ducele Harry și Casa Regală britanică se adâncește

2022 a fost și anul în care lumea întreagă a stat cu ochii pe copilul teribil al Casei Regale britanice, prințul Harry. Și asta pentru că a amenințat că va veni cu dezvăluiri de la palat, într-o carte autobiografică. Publicarea ei a fost amânată, însă , am primit în loc un documentar, care a avut premiera pe 8 decembrie și a creat o prăpastie și mai mare între Harry și Familia Regală.

Moartea Reginei Elisabeta a doua

Ruptura prințului Harry de Casa Regală de la Londra s-a produs în 2020, însă moartea Reginei Elisabeta a doua, pe 8 septembrie, a prilejuit apropierea de familia sa. La funeraliile bunicii sale părea chiar că are loc o reconciliere între William, prințul moștenitor al coroanei britanice și fratele său, Harry. Cei doi, alături de soții, au mers împreună să le mulțumească britanicilor care îi aduceau un ultim omagiu suveranei.

Cum Harry a ales să nu mai fie un membru activ al Casei Regale, nu a avut însă permisiunea de a purta uniforma militară când a condus-o pe regină pe ultimul drum.  

La începutul lunii decembrie, când și fratele său se afla într-un turneu în Statele Unite, Harry și soția sa, Meghan Markle au mers la New York pentru a accepta un premiu din partea Fundației Robert F. Kennedy pentru Drepturile Omului. Printre cei premiați s-a numărat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Suntem atât de mândri de munca lor în ceea ce privește justiția rasială și accesul la servicii de sănătate mintală și de multitudinea de lucruri pe care le-au făcut, mai ales atunci când oamenii au avut nevoie cu adevărat de ele,” a declarat Kerry Kennedy, fiica lui Robert F. Kennedy.

Documentarul care a stârnit emoții mixte

Premiul a venit cu doar două zile înaintea premierei documentarului în care Harry și Meghan vorbesc despre motivele care i-au făcut să plece din Marea Britanie și să se despartă de familia regală. Serialul a stârnit emoții amestecate în rândul telespectatorilor. Unii s-au trezit emoționați până la lacrimi, alții au considerat că însăși existența serialului este jignitoare.

Prin criticile la adresa presei, acuzaţiile de rasism, denunţarea suferinţei generate de „firmă”, adică Familia Regală, seria cu buget mare a redeschis rănile discordiei dintre ducii de Sussex şi restul Familiei Regale.

„Au fost gata să mintă pentru a-l proteja pe fratele meu, dar nu au vrut să spună adevărul ca să ne protejeze pe noi,” a declarat Harry, duce de Sussex.

Mass media britanică a scris că filmul se adresează mai ales publicului american.

„Ne-a oferit șansa să ne creăm acel cămin pe care ni l-am dorit dintotdeauna,” a explicat Meghan Markle, ducesa de Sussex.    

Însă presa din Regat nu a trecut cu vederea paralela pe care a considerat-o forțată dintre actrița americană și Prințesa Diana.

Este un joc murdar. Durerea și suferința femeilor care s-au căsătorit cu membri ai acestei instituții...această frenezie

-Harry, duce de Sussex

Harry nu se oprește aici. Promite și mai multe dezvăluiri din interiorul Casei Regale britanice în cartea sa autobiografică, a cărei lansare este programată pe 10 ianuarie.

„Este un proiect foarte delicat și apare într-un moment foarte sensibil. Și vine, de asemenea, imediat după lansarea celei de-a cincea serii a „Coroanei”, care probabil, din ce se spune, va fi extrem de dăunător pentru membrii familiei regale, care sunt portretizați drept niște oameni reci și lipsiți de sentimente, parte ai unei mafii. Așa că este foarte dificil. Și odată cu încoronarea (Regelui Charles al III-lea n.r.) care se apropie, din nou, te întrebi, vor fi invitați soții Sussex după ce acea carte va fi publicată?” a explicat Richard Fitzwilliams, analist.

Cartea, care are 416 de pagini va fi publicată în 16 limbi, de la olandeză la portugheză. Harry va fi chiar el vocea audiobook-ului. Nu se știe câți bani va lua prințul de pe urma volumului intitulat „Rezerva”, însă a promis că va dona o parte din încasări unor fundații caritabile britanice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE